L’àmbit sociosanitari suspèn l'examen del COVID19.

Tot i que la prioritat avui encara és salvar vides i evitar contagis, la crisi el COVID19 ens ha demostrat a cops duríssims que ni el Sistema d’Atenció a la Dependència ni la Xarxa de Salut Primària i Comunitària funcionaven mitjanament bé a Catalunya.
Quan ja fa tres mesos de l’inici dels contagis a casa nostra podem dir que l’estructura de serveis de residències, centres de dia o de serveis domiciliaris per a gent gran i persones dependents a suspès l'examen del COVID, i això potser ha suposat la mort de persones que amb un altre sistema podrien potser haver salvat la vida.
La tasca de les professionals dels serveis de geriatria i de dependència està essent exemplar i admirable, però la manca de recursos i les mancances estructurals del sistema els està fent viure situacions crítiques, angoixants i injustes, impròpies d’un servei que, en teoria, era públic..
Durant els darrers 20 anys, i especialment des de l’aprovació de la Llei de Dependència (LAPAD de 2006) la Generalitat ha optat per fomentar la privatització de les cures i l’atenció a la Dependència, facilitant el “negoci” especialment de les residències i centres de dia. No oblidem que aquesta Generalitat ha apostat per concertar places en centres i per l’externalització dels seus centres propis, i que n’ha explicat les seves “excel.lencies". Llavors què ha fallat?
Amb el model que s’ha acabat implantant a Catalunya s’ha facilitat la precarietat dels serveis, i l'aïllament de les persones residents, deslligant-los de la xarxa de Salut quan era més important el seu seguiment, ja que en les residències les persones envellim i ens fem més dependents i amb major necessitat d’atenció sanitària..
España supera las 17.000 muertes de mayores usuarios de residencias

Per què no s’ha integrat el sistema d’atenció a la dependència en la xarxa de salut és una de les grans preguntes sense resposta. Cap Conseller/a de Salut o de Benestar Social ens ho ha respost mai.
Tampoc ens han contestat per què no han deixat mai que Ajuntaments com Cornellà poguessin realitzar la funció d’inspecció de les residències i centres de dia dels seus municipis o per què ha calgut el suport de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per desinfectar desenes de centres a Catalunya.
Alhora, molts/es professionals dels Serveis Socials han denunciat en els darrers anys aquesta situació dels serveis d’atenció a la dependència i de com la Xarxa del Sistema de Salut de Catalunya, especialment en els seus nivells d’atenció bàsica o primària, i de salut comunitària, era incapaç, per insuficiència de recursos, d’atendre a tota la població del seu entorn i d’avançar-se a escenaris com el que ha generat el COVID i el confinament.
Quan més necessari era que els serveis de les ABS es dediquessin a atendre a la població del seu territori, a trucar a la gent malalta o a la gent amb més risc d’emmalaltir, la Generalitat ha retirat als professionals i ha tancat ambulatoris.
Evidentment, hi ha situacions d’urgència i de reforç als hospitals que calia cobrir, però no oblidem que hem deixat a casa milers de persones malaltes o dependents sense atenció ambulatòria, i que ni tan sols s’ha previst avisar als Ajuntaments de les seves situacions perquè poguessin atendre als seus veïns/es.
La Generalitat encara no ha entès el concepte de Salut Comunitària i per això no hi ha apostat mai. La crisi del COVID ha suspès tot el model sociosanitari a Catalunya.

El grup de treball sobre "Drets i oportunitat" de En Comú Movem Cornellà, hem elaborat aquest article sobre el model sociosanitari i la crisi del Covid19. Esperem que ajudi a la reflexió. Malauradament les dades sobre persones mortes a residències ens han donat la raó.  Per què a Catalunya no s'ha volgut integrar mai en un sistema els centres sociosanitaris, els centres residencials de gent gran, els centres de dia o els serveis domiciliaris per a gent depenent? El feble àmbit sociosanitari i el model privat o externalitzar de gestió de les residències i centres de dia sumat a la seva desconnexió de la Salut pública primària i comunitària està darrera de tot. El business ha generat morts. https://www.rtve.es/noticias/20200604/radiografia-del-coronavirus-residencias-ancianos-espana/2011609.shtml

Comentaris