Desempolsant Ribera Salines

Ara fa unes setmanes tornàvem a debatre al Ple Municipal sobre el sector Ribera Salines. Un debat forçat, tipus exàmen de repesca, que va portar el grup d’Alternativa d’Esquerres(CUP) per mirar de reobrir un debat semitancat i condicionat a la realitat de la Generalitat.
En qualsevol cas, i davant la tentació de criminalitzar, tergiversar, i apuntar-se medalles d’uns i altres, em veig en l’obligació de recordar alguna cosa sobre la proposta d’urbanització de Ribera Salines com a Àrea Residencial Estratègica.

Zona afectada per l'ARE Ribera Salines
En primer lloc recordar que es tracta del darrer gran espai per urbanitzar de Cornellà i que qualsevol actuació que es faci allà hauria de comptar amb molt consens polític i social.
ICV i EUiA tornem a defensar la ordenació del sector Ribera Salines un espai poc conegut de la ciutat que perquè us situeu són els terrenys que queden a banda i banda de la rotonda d’entrada a Cornellà per la carretera de Sant Boi. El terrenys queden doncs, davant dels barris Centre-Riera i Fontsanta i estan separats de la trama urbana per l’Avinguda Baix Llobregat.
Volem una ordenació per garantir la dignificació de l'espai, la recuperació de l'accés al riu i la incorporació de part com activitat agrícola al Parc Agrari.
Cal tenir clar que encara no s'ha construït res, per això farem un breu repàs històric. Sempre hem considerat que al ser una peça tant important de la ciutat calia consens i molt, molt debat ciutadà abans de construir res i partir d'un bon diagnòstic de la situació.
El 2007 ICV-EUiA  vàrem demanar que no s'ampliés el sector incorporant-lo com a Àrea Residencial Estratègica de la Generalitat (ARE) perquè tot i facilitar la construcció d'equipaments suposava construir 2500 habitatges sense informe d'impacte paisatgístic i d'inundabilitat. Vàrem demanar que es reduïssin al màxim el nombre d'habitatges i que aquests fossin protegits i de lloguer, facilitant el retorn dels joves que havien marxat de Cornellà, promovent la reubicació de famílies que viuen en infrahabitatges i l'emancipació de la gent jove.
Quan el 2012 es va aprovar el Pla d'Actuació Urbanística de Cornellà ICV-EUiA vàrem ser l'únic grup polític en fer al.legacions demanant que es garantís la construcció d'una nova escola, un centre de salut i s'ampliés el camp d'atletisme i rugby.
Actual imatge de la zona del Riu Llobregat al seu pas per Cornellà
Quan en aquest mandat, aquest (2015-2019), s'ha debatut el Pla d'Actuació de Mandat hem estat l'únic grup en fer esmenes demanant que es garantís la recuperació de la zona del Riu, que s'incorporés al ParcAgrari del BaixLlobregat tots els terrenys davant de Fontsanta i que s'incrementi els pisos de lloguer.
Després de més de 12 anys de debat encara no s'ha fet res. Si que hem vist molts projectes, moltes possibilitats, i hem tingut molts debats però cap pas definitiu ni de la Generalitat ni de l'Ajuntament.  Més aviat la Generalitat es deu haver oblidat d'aquesta actuació.
En resum, poc acord i potser massa demagògia i molt oportunisme. La sol.lució per Ribera Salines i la darrera gran decisió urbanística de Cornellà necessitaria més rigor i més consens.
En coses com el debat de Ribera Salines és amb les que constato que Cornellà pot ser millor. Tant de bo després de les eleccions municipals millori una mica més.


Comentaris