Barri a barri. Primera parada Sant Ildefons

En el darrer acord pressupostari del nostre grup (ICV-EUiA) amb el PSC pel 2018, vàrem incloure una partida per desenvolupar un Pla Director Comunitari al barri de Sant Ildefons. Una actuació que s’haurà de sostenir durant més anys i replicar a d’altres barris de la ciutat que també comparteixen complexitats i realitats com la de Sant Ildefons.

El barri de Sant Ildefons ( Que va arribar a tenir 60.000 habitants el 1970 i ara té 24.769 habitants) té més població que la meitat dels municipis de la comarca del Baix Llobregat. És a dir, hi viu més gent a Sant Ildefons que a poblacions com Esparreguera (21.889), Sant Just Desvern (17.201) o Vallirana (14.784). Sense oblidar que si fos un municipi el seu terme municipal seria dels més petits de Catalunya (2 km quadrats). Aquestes xifres del barri, i la seva vissió històrica, ens ha de servir per imaginar la quantitat d’inversions que al llarg dels anys hi calen, de totes les administracions.

No seria just argumentar que el barri està igual que els anys setanta o que continua essent un barri molt problemàtic, però és evident que la seva estructura urbana, de carrers estrets i blocs alts amb pisos petits, condiciona la seva realitat socialcaracteritzada per l'envelliment i la mobilitat. Així, tot i les inversions realitzades en els seus espais públics (places i carrers) i equipaments (Bblioteca, Mercat, Pavelló, Camp de Futbol,...), és evident que cal una nova inversió centrada en els habitatges i en la comunitat.


Per garantir una vida digna cal garantir l’accés de tota la població a serveis públics de qualitat com l’educació, la sanitat, l’orientació laboral o el transport. Però també es necessiten places, parcs, zones verdes, equipaments culturals, activitats de lleure, i evidentment disposar d’un habitatge digne. Per això, ICV-EUiA hem proposat que aquest Pla tingui dues grans potes: d’una banda la rehabilitació i millora d’edificis, espais públics i habitatges, i d’altra banda la dinamització de l’acció comunitària centrada en la protecció de la cohesió social del barri. Hem de reconèixer i posar en valor a totes aquelles persones, entitats i totes aquelles activitats que cada dia aixequen la persiana del pavelló de Sant Ildefons, del centre cívic, la biblioteca o el camp municipal de futbol. Aquesta oferta cultural, social, esportiva i de lleure educatiu és imprescindible per fortificar la convivència i el progrés social en un barri com aquest.

El 2005 la Llei de barris, impulsada pel tripartit de la Generalitat, va fer arribar molts dels recursos que històricament necessitava Sant Ildefons, però se’n requereix més. Entenem que ara és el moment de definir noves línies d’actuació del Pla de Sant Ildefons, entenem que s’ha de fer amb ambició per tal d’intentar aconseguir importants millores socials i urbanes. S’haurà d’exigir la col·laboració a la Generalitat o la Diputació de Barcelona, però en tot cas l’Ajuntament ha de planificar totes aquelles accions que han de respondre a les principals necessitats d’aquest districte. Tocarà al proper mandat, a l’equip de govern que triem la gent de Cornellà en les eleccions municipals del maig del 2019, executar el Pla.
ICV-EUiA hem defensat i defensarem polítiques per millorar comunitària i socialment els nostres barris. La primera parada és Sant Ildefons i n’hi ha d’haver d’altres. El futur de Cornellà està en garantir la qualitat de vida en tots els seus barris, i és just que reclamem que totes les administracions facin una aposta decidida per protegir drets bàsics com el dret a l’habitatge, el dret a un sistema educatiu inclusiu i de qualitat, i a unes condicions laborals i salarials dignes.
Seguirem explicant.

Comentaris