El pas endavant d'Ada Colau, la millor notícia.

Dimarts 3 de juliol coneixíem els resultats de la consulta interna per escollir els òrgans de direcció de Catalunya en Comú. El primer procés d’elecció interna després de la creació d’aquest nou subjecte polític l’abril de 2017 i el primer procés amb debat intern i contrast de visions i propostes. Un procés que ha fet que gent diversa amb visions i somnis compartits formem part dels nous espais de direcció de Catalunya en Comú (CenC). Un procés que ens porta a una trentena de membres de la candidatura @ComunsFederals a la direcció de CenC entre l'Executiva i el Consell Nacional. Gràcies per la confiança a les companyes que ens heu votat, intentarem treballar en positiu per fer un projecte polític més sòlid i engrescador.


Ara tocaria que us expliqués perquè he participat d’una candidatura “alternativa” a la candidatura oficial impulsada pels principals lideratges de Catalunya en Comú, i que us manifestés la meva alegria desbordada pel bon resultat (22% dels vots) però haureu d’esperar al final de la nota.
Per mi, la millor notícia d’aquest procés ha estat el pas endavant que ha fet Ada Colau per presentar-se com a coordinadora nacional del nou partit conjuntament amb Xavier Domènech. Una decisió que es va produir a darrera hora, que per mi va ser inesperada, però que crec pot portar més beneficis que inconvenients. Recordo que Ada Colau no era membre de l'Executiva de Catalunya en Comú i que semblava fa uns mesos que l'organització de Barcelona en Comú es replegava en si mateixa.
He estat molt crític amb l’estil de fer política a través d’hiperlideratges que la nova política ha imposat, però avui per avui l’autoritat d’Ada Colau és innegable i bàsica. Entengueu “autoritat” en el sentit llatí del terme. L’auctoritas de Colau, el reconeixement de tots els membres de Catalunya en Comú per la seva capacitat política i els seus resultats és bàsic per poder créixer. Aquesta autoritat, segurament molt mediàtica, només la té ella. Un partit es construeix amb equips i lideratges de consens i amb reconeixement de l’autoritat des del treball i ningú del nucli dur de CenC ni de la resta de dirigents o càrrecs institucionals la té. No hi ha hagut temps, o no s’ha tingut la capacitat, perquè els i les líders del nou partit hagin esdevingut referents per la gent que hi participa.
Així doncs, només treballant, ajudant, debatent, aportant, anant al territori i assistint a assemblees locals es poden construir nous lideratges i això encara està per fer a Catalunya en Comú. Per això és clau que Colau hi sigui a la Coordinació amb Domènech. Espero que ho entenguin i canvin de xip. Han de ser els Coordinadors Nacionals de tot el partit.  Per fer un partit més fort cal superar els filtres, els imposats i els autoimposats i els límits i condicions de partits i de les “semivedettes” que els envolten.
Parlem dels i les federalistes dels Comuns?
Els grups de “cultura federal” o “federalistes”hem sumat en una candidatura que vol ajudar a Catalunya en Comú. No era una qüestió de quotes sinó de visibilitzar les necessitats polítiques i organitzatives que té CenC. La gent federalista treballem des de fa mesos perquè Catalunya en Comú esdevingui un partit millor, capaç de generar il·lusió i ganes de participar. Creiem que un partit millor és aquell que planteja debats col.lectius i d’idees superador de les quotes i les etiquetes. Un partit millor és aquell capaç de construir la seva proposta política sense caure en el marc mental dels altres. Evidentment, per la gent de comuns federalistes, un partit partit millor vol dir que Catalunya en Comú ha de ser capaç de sortir del processisme i de fer una proposta per la majoria de la ciutadania de Catalunya que s'hauria de basar en una visió federal del món.
Però també un partit millor és aquell que té capacitat de gestió de la crítica i de construir cohesió. Un partit millor és aquell encara més transparent, amb major participació de les persones i de les assemblees locals. Sincerament, crec que la candidatura de Comuns Federalistes hem aconseguit situar aquests elements al debat de Catalunya en Comú. Ara ens queda la part més difícil; traslladar-ho a la societat catalana per fer de Catalunya en Comú un partit amb vocació de ser majoritàri, capaç de guanyar eleccions i de transformar realitats des del govern de les institucions i des del carrer. Catalunya en Comú va guanyar a les eleccions generals el 2016 i volem que ho segueixi fent a les eleccions municipals i europees de 2019.  Per això treballarem. Gràcies per la vostra confiança.

Comentaris