Després del 21D; 2018 de defensa dels serveis municipals i de l’ocupació

En el primer article de l’any toca, com no, tancar el 2017 i plantejar els reptes polítics i de ciutat que tenim pel 2018. Del final del 2017 destacarem les eleccions del 21D i la sentència sobre el finançament de les Escoles Bressol.

Sobre les eleccions del 21 de desembre cal començar denunciant que foren convocades mitjançant una aplicació excessiva de l’article 155 i condicionades per l’empresonament preventiu injust de mig Govern i dels presidents d’Òmnium i l’ANC. Fou doncs una campanya estranya i molt focalitzada en la situació nacional de Catalunya. Cal felicitar-nos pel gran nivell de participació que hi va haver i cal reconèixer la victòria de Ciutadans a Catalunya i a Cornellà. També volem agrair el suport de les 5761 persones de Cornellà que van votar Catalunya en Comú-Podem. Gràcies! Seguirem treballant per superar els blocs i sumar més i més gent a una proposta que vol més i millor autogovern en una relació fraterna amb la resta de l’Estat i la UE.
Sobre les Escoles Bressol cal recordar que el passat mandat municipal, en plenes retallades de la Generalitat de CiU, un petit grup d’Ajuntaments governats pel  PSC i per ICV-EUiA-EPM va denunciar judicialment l’impagament de la Generalitat de la seva part de les Escoles Bressol. Cornellà va ser un d’ells.
Doncs bé, el passat desembre, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar la raó a l’Ajuntament de Cornellà en el seu contenciós contra la Generalitat per les escoles bressol, obligant a l’administració autonòmica a abonar a l’Ajuntament la quantitat de 1300 euros per alumne i curs, xifra recollida en el darrer conveni signat (l’any 2013). En total, la Generalitat haurà de pagar al consistori 2.358.200 euros corresponents al deute dels cursos 2012 a 2015. La sentència clarifica el deure de la Generalitat de Catalunya de cofinançar les Escoles Bressol creades d’acord amb un pla autonòmic de 2005 per potenciar la primera etapa de l’educació infantil (de 0 a 3 anys), i creiem que obligarà al proper Govern de la Generalitat a tornar a posar la partida que es van carregar els pressupostos de Junts pel Si i la CUP. Quan això passi, caldrà veure com es pot repercutir en un descens de les quotes d’Escola Bressol que paguen les famílies.
Finalment i de cara al 2018, un primer tema; recuperació salarial i qualitat de l’ocupació. Cal començar per felicitar a les seccions sindicals de l’Ajuntament per haver arribat a un acord sobre el nou conveni col·lectiu. Alhora recordar el que ens diu Unai Sordo, secretari general de CCOO; ja es produeix més que en el començament de la crisi però només s’ha recuperat el 69% dels llocs de treball. Ens trobem en una situació de precarietat que cada cop envia a més famílies a la pobresa. Pugen els beneficis empresarials i els costos de la vida (llum, aigua, gas,...) però ni pugen les pensions ni pugen els salaris. Tenim una cultura empresarial basada en la contractació precària i ara el que va és repartir millor la productivitat i beneficiar tothom. Pel 2108 comencem per salaris dignes i ocupació estable. 

Comentaris