Construir en Comú i avançar socialment.

Escric aquest article amb la retina farcida de les imatges d’una setmana intensa a Catalunya. És probable, veïns i veïnes, que quan llegiu aquest article d'aquí a uns dies o al Cornellà Informa la situació social i política a la nostra ciutat i a Catalunya hagi canviat. Prego ens perdoneu la desactualització. Des de les agressions policials a la gent que participava de l’1 d’octubre al Ple Municipal de dijous 5 al vespre i les concentracions ciutadanes prèvies i posteriors hem viscut moments tensos, emocionants i tristos. Cadascú que reflexioni si el que ha fet aquests dies ajuda o no a millorar Cornellà.

Més enllà de la nostra posició sobre el “procés d’independència”, cal començar per fer un reconeixement a les prop de 15.000 veïnes i veïns de Cornellà que us vàreu mobilitzar l’1O, en les condicions en que es va desenvolupar la jornada, i que vàreu mostrar una actitud ferma però alhora pacífica i dialogant. Tampoc ens oblidem de les 45.000 persones que no van participar i que tenen una opinió a escoltar. 

Volem condemnar la repressió policial de l’1 d’octubre que ha vulnerat els drets fonamentals i les llibertats civils. No només cal condemnar l’actuació de la policia nacional i la guàrdia civil per les 900 persones ferides, també cal fer-ho pels danys psicològics, emocionals i socials que van deixar. Les càrregues policial i les destrosses fetes a edificis públics, com les escoles, van ser retransmeses en directe i continuen causant-nos commoció. 


Crec que tant la Llei del Referèndum com la Llei de Transitorietat Jurídica aprovades per Junts pel Si i la CUP al Parlament de manera exprés, sense debat parlamentari i sense majoria de vots reforçada (com necessita una Llei Electoral o un Estatut) no són les lleis que es necessitaven per poder fer una bon debat democràtic sobre quina relació han de tenir Catalunya i la resta de l’Estat Espanyol ni per poder fer un referèndum vinculant, amb garanties democràtiques i reconeixement internacional. Les lleis aprovades els dies 6 i 7 de setembre són un error polític de gran dimensions i de conseqüències social i polítiques molt importants. Tot i això, nosaltres sempre defensarem el dret de tothom a poder expressar-se democràticament, i per això molta de la gent que conforma ICV-EUiA diumenge ú d’octubre estàvem a les portes dels col·legis defensant un referèndum que no era el nostre i que no és el que Catalunya necessitava.

Fem una crida tant a no declarar unilateralment la Independència com a no aplicar l’article 155 i limitar l’autogovern de Catalunya. Cal fer propostes tant per qui vol la Independència com per qui vol seguir en un marc de relació amb la resta de comunitats de l’estat. Cal construir, i les càrregues policials i les declaracions posteriors de membres del govern i del propi Rei són una prova de l’autoritarisme i la incapacitat de diàleg del govern del Partit Popular.

Avui més que mai cal un canvi de governs a Catalunya i a Espanya per construir un nou marc polític. Per nosaltres, des del republicanisme que ens caracteritza i com defensa En Comú Podem i Unidos Podemos, que cal construir un nou marc per una Catalunya que vol seguir compartint sobiraniesamb un Estat Espanyol de caràcter plenament plurinacional. Si és una propostafederal, confederal o amb d’altres noms és poc important. El que importa és que volem respecte per tothom, volem diàleg, volem canvis, volem democràcia, volem construir en comú, amb tothom, i avançar socialment.

Comentaris