Bye bye PISA

Una de les principals notícies de l'estiu a Cornellà ha estat l’enderroc del Cinema Pisa i dels espais adjacents. Almenys, diria que ha estat una de les principals noticies de les xarxes socials els primers dies d'agost per la gent de Cornellà. Qui no ha vist o a rebut un vídeo d’ETV, un paper de CEC-CpC, o desenes de fotos i comentaris de Facebook i watsup? Jo si, i els he viscut amb tristesa. Tristesa per l’enderroc d’un edifici emblemàtic per la història de Cornellà i de la meva generació, tristesa per la plasmació d’una derrota política, i també tristesa per la manipulació, i per la manca d’explicació i de debat rigorós sobre un procés que ha durat 10 anys!


Ningú es pregunta com hem arribat fins aquí? Tothom sap quina era la situació del Cinema Pisa el 2007? Quin públic tenia? Qui era el propietari? Com estava l'entorn del cinema? Els bars? El Caprabo? Per què no va ser catalogat l’edifici de patrimonal?
Sabem per què l'ajuntament compra el cinema? Quant li costa? Quina era la majoria de govern i en l'empresa municipal el 2007?
Sabem per què l'ajuntament manté l'activitat de cinema fins el 2009? Per què ho fa Procornella amb l’empresa Inipro? Quan apareix l'exregidor José Luis Morlanes? Per què fracassa l'operació Set Habitatge? Quin paper hi juga Caprabo?
Sabem com i per què s'inclou l'operació Pisa en l'actuació Bageria-Alstom del Pla d'actuació urbanística municipal de 2009? Qui hi fa al.legacions? Per què es buida el cinema però no s'enderroca? 
Sabem per què acaba l'operació en mans de l'AMB el 2014? Què suposa realment ara l'operació PISA en nova Zona Verda, Equipament i Habitatge? Què es va votar realment a la Moció del PP que demanava pisos de lloguer? 
I sobretot, per què CEC-CPC no dóna resposta a tot això en les seves publicacions  i el PSC calla? Per què els periodistes publiquen notes de premsa sense fer-se aquestes preguntes i buscar les respostes? Jo les tinc però ningú m’ha preguntat.
Potser fer l'exercici de respondre aquestes preguntes vol dir acceptar que el tema va més enllà del que s’ha volgut explicar i això no es vol fer. Potser vol dir acceptar que hi ha grisos i hi ha més debat que fer una pataleta i titllar d’operació especulativa l’enderroc del PISA o fer una apel·lació als sentiments dels qui vàrem passar molt Bones i estones al Cinema. 
Potser cal començar acceptar que el nostre model d’oci va condemnar el Cinema PISA el 2009 i que l’edifici ja ha caigut i que ara el debat és com condicionem els metres quadrats d’equipaments que hi haurà allà. Però això ja és parlar de futur i per això no estem els que fem política, o si?

Comentaris