Parlar de les relacions Catalunya-Espanya també és parlar de Cornellà.

En el darrer Cornellà informa, i en el Ple de Març, vàrem assistir a un nou intent de desdibuixar la posició d’ICV-EUiA sobre l’encaix de Catalunya amb l’Estat. Vista la voluntat d’uns i altres de confondre, en el Ple d’abril vàrem presentar una moció alternativa a la proposta de PP i C’s de “defensa de l’estat de dret” i contra qualsevol possibilitat de que Catalunya exerceixi el seu dret a decidir.Malauradament, PP i C’s van retirar la seva moció i no hi va haver debat, però creiem que pot ser útil saber quin era el contingut de la nostra proposta. No volem que es confongui Referèndum amb Independència, ni voluntat d’acord amb l’Estat amb Unionisme. Defensem que cal processos constituents a  Catalunya i a l’Estat per a definir nous models de societat i de relacions de corresponsabilitat, fraternitat, i cooperació amb la resta de pobles de l’Estat i de la UE.
El full de ruta el govern català fixava 18 mesos per a celebrar un referèndum d’independència. On està? Durant aquest temps la política catalana s’ha vist bloquejada per una estratègia de pretès enfrontament de legalitats que no ens ha portat cap avenç pel referèndum i tampoc cap avenç en els drets socials. Davant l’esgotament del règim estatal i la situació de bloqueig a Catalunya és el  moment de plantejar un nou Procés de transformació profunda a Catalunya i a Espanya.
El que planteja ICV-EUiA no és només una nova Constitució per a Catalunya i per a Espanya, ni tampoc és simplement un procés cap a la independència de Catalunya. Volem que la ciutadania participi en un procés que defineixi principalment el model de societat que vol i dins d’aquest model de societat, debatre i acordar la nova estructuració política i el nou marc de relacions amb d’altres nacions i estats. Es requereix posar la ciutadania en el centre de la realitat política i atacar la corrupció des dels seus orígens. 
És necessari el trencament amb uns valors socials hegemònics a Catalunya i a Europa. És una oportunitat per obrir un canal democràtic per decidir lliurement les nostres relacions socials i polítiques. La ciutadania i la seva opinió és qui dóna legitimitat als processos polítics. Cal que es reconegui que la gent de Catalunya té sobiranies plenes però també sobiranies compartides. Que podem fer un procés independent, no subordinat al procés espanyol, però que tampoc pot ser un procés autàrquic i ha de comptar des del primer moment amb la perspectiva d’interrelació amb Espanya i Europa.
Finalment, i arran de diverses polèmiques sobre el que l’Alcalde deixa debatre i el que no als Plens, ICV-EUiA creiem que s’ha d’aprofitar el temps del Ple Municipal per a debatre aspectes que afecten directament la vida dels veïns i veïnes de Cornellà. També creiem, però, que en quatre anys de mandat hi ha temps també per a debatre sobre molts aspectes més generals de la societat que també ens afecten com a ciutadans i ciutadanes. Cada grup polític decideix per a què utilitza el seu temps, i és la ciutadania qui valorarà si ens han votat per això o no.
Per exemple, en el Ple del mes d’abril es va aprovar per unanimitat una moció del nostre grup per a millorar la gestió i la prevenció dels residus. Cal que Cornellà incrementi la recollida selectiva ja! Segons la UE i la Generalitat al 2020 hem d’arribar a uns nivells entre el 50 i 60% de volum de recollida selectiva i avui estem al voltant del 30%. Hem d’espavilar i ICV-EUiA vàrem fer una proposta per posar-nos hi.


Moció per a l'adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum, intervenció completa | ICV-EUiA Cornellà

Comentaris