Menús escolars més saludables, ecològics i de proximitat

La nostra proposta és apostar pel foment de menús escolars més saludables,
educatius, ecològics i de proximitat. Valorant el treball que fan les associacions
de mares i pares d’alumnes, creiem que Ajuntament i Escoles podem fer moltes
coses per definir encara més el que es menja als menjadors escolars. Som
conscients però que la competència reguladora recau en la Generalitat de
Catalunya. De fet, ICV-EUiA va proposar al Parlament l’any 2014 una Llei de
Menjadors Escolars (rebutjada per CiU i ERC) per garantir l’accés de tots els
infants a una dieta saludable basada en criteris ecològics i de proximitat. Per
nosaltres L’Escola Pública hauria de tenir també un marcat caràcter estratègic
a l’hora de detectar i aprofundir en aspectes de prevenció de la malnutrició
i/o desnutrició infantil, i queda camí per recórrer.
A grans trets les
nostres propostes per Cornellà, acceptades per la majoria de Grups i que
donaran pas a una nova moció, consisteixen en
promoure un pla de transició dels menús escolars cap a uns menús saludables i
ecològics amb major pes dels productes de proximitat (Per exemple del Parc
Agrari). Proposem establir una major col·laboració
de l’Ajuntament amb AMPA’s i direccions escolars i alhora comptar amb
l’assessorament i l’auditoria d’entitats expertes en menús saludables i
ecològics. També plantegem anar més enllà de l’escola i establir de forma la
realització de jornades i tallers de conscienciació sobre el menjar saludable,
ecològic i de proximitat així com el malbaratament alimentari i el consum
responsable. Veurem com avança la cosa.
Per acabar, unes dades i uns enllaços:
Algunos datos sobre alimentación escolar en España:
- Unos 666.300 alumnos de Educación Infantil (36,2%) y casi 806.000 estudiantes (el 27,7%) de Primaria comieron en el comedor del colegio en el curso 2014-15, según los últimos datos disponibles del Ministerio de Educación, en los que no se incluye la Comunidad Valenciana.
- El 61% de los centros disponen de un servicio de comedor subcontratado con una empresa externa, según datos del Ministerio de Sanidad
- En los menús escolares, según un estudio que analizó 50 comedores, el primer plato más común son las pastas y arroces hervidos (22%), seguidos de sopas y caldos (20%), de legumbres guisadas (16%) y pastas y arroces guisados (10%). Entre los segundos platos, destacan la carne (39%), embutidos (16%) y alimentos preparados (10%). Los fritos suponen el 56%.
- Según otro estudio sobre comedores en la Comunidad de Madrid, se sirve verdura sólo 1,37 veces por semana, frente a las 4,03 veces de las legumbres o las 1,96 de los cereales. Por su parte, las carnes se servían 2,61 veces por semanas, el pescado 1,73 veces, los embutidos 1,36 veces y los huevos, 1,12.
- El suministro local es una excepción: tan sólo el 22,7% de la carne, el 8,8% de las verduras y hortalizas, y el 2,4% fruta se adquiere a productores primarios, mientras que la compra a mayoristas es del 61,8%, 74,4% y del 78,2% respectivamente.
- Se despilfarra mucha comida: entre 60 y 100 gramos por comensal y comida, según el Ministerio de Agricultura. El volumen total de desperdicio en comedores escolares en enseñanza primaria en España es superior a los 10 millones de kilos al año.
Proposta ICV-EUiA a Parlament sobre Menjadors i debat
Recursos Generalitat
Ofertes de Menjadors Escolars
Ziga Zaga:
Pastinaca
Articles d'interès
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada