LA PEL·LÍCULA DEL PISA

Una nota a quatre mans amb en Claudio Carmona sobre el Pisa.

Que la realitat no t’espatlli un bon titular; i si la notícia no s’ajusta del tot a la realitat mirarem de fer creure que les coses son com diu el nostre titular i no a l’inrevés. Aquesta estratègia pròpia de La Razón de Marhuenda o d’El Mundo del 11-M és desgraciadament ben recurrent en la informació política municipal i comarcal, i s’agreuja pel fet de que molts mitjans publiquen sense contrastar notes de premsa enviades pels partits polítics.

Un exemple d’aquesta manera de fer és la notícia que va publicar La Premsa del Baix en el seu apartat local dedicat a Cornellà el passat 1 de desembre de 2016 i que s’ha retroalimentat amb la revista “El Corn”. El titular d’aquella noticia era: El Ple de “Cornellà decideix fer pisos al Cinema Pisa”. I el subtítol afegia: “Cornellà en Comú–Crida per Cornellà i ERC van votar en contra, PSC, ICV-EUiA, PP van votar a favor, mentre que C’s es va abstenir a la moció i va votar a favor de l’esmena socialista”.

El títol d’aquesta notícia és totalment fals. Un titular que s’ajustaria més a la realitat seria aquest: El Ple de Cornellà aprova instar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que estudiï incorporar lloguer i lloguer social en l’operació del sector Pisa”. És clar, entenem que aquest titular no ven gaire i no serveix per reforçar la retòrica de que alguns són uns venuts i altres són uns amants bojos del totxo. Entenem que això no resulta atractiu.


El Ple, doncs, no va votar això, el Ple va votar que es demanés a l'Àrea Metropolitana, que és qui té ara els drets sobre l'operació PISA, que estudi incorporar el lloguer social en l'operació. Si la pregunta hagués estat construir pisos SÍ o NO la resposta és fàcil, hem dit sempre NO. Però la pregunta d’aquesta moció presentada pel PP no era aquesta. La pregunta era: més lloguer social o més pisos de compra? En aquest context nosaltres diem: Si no hi ha remei que sigui amb més lloguer social i amb el màxim d’equipaments socials i zones verdes.

El PP i el PSC no demanaran cap rectificació sobre aquesta notícia, són partidaris de la construcció d’habitatges en una zona tan densificada de població i tan necessitada d’equipaments. Recordo que el model del PSC sempre ha estat fer habitatge social amb diferents graons de preu públic on els pisos més cars serveixen per pagar el dèficit dels habitatges amb un preu més assequible. Per la seva part el PP amb aquesta moció el que demanava és que s’incorporés habitatge destinat a lloguer i lloguer social per a col·lectius vulnerables en l’operació que ja està en marxa entre l’Ajuntament i l’AMB, però en el fons anava a erosionar a la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; Ada Colau. 

ICV-EUiA sí que creiem que calen fer consideracions importants en aquest assumpte perquè durant molts anys ens hem trobat sols en aquesta lluita. Insisteixo el Ple de Cornellà NO va aprovar en el Ple de novembre fer pisos a l’espai del cinema Pisa. Desgraciadament aquesta operació porta temps decidida, des de 2012. ICV-EUiA, sempre, sempre s'ha posicionat en contra de construir pisos en aquella zona (una de les zones amb major densitat de població de la ciutat). De fet va ser l’únic grup o entitat que va fer al·legacions al PAUM del 2012 on es projectava l'operació de fer pisos al Pisa. En aquelles al·legacions demanàvem un procés participatiu per definir els equipaments a establir a l'antic cinema Pisa remarcant que el que calen en aquella zona son equipaments i zona verda.

Recordo, que en el moment de fer al·legacions al planejament qualsevol ciutadà podia fer-les i només el nostre grup les va fer. On estaven els altres? Cal recordar que tot just sortíem de la moguda contra Eurovegas, i que tant l’Anna Caminals, com en Javi Rubio com jo mateix vàrem aportar tota la informació del PAUM a la plataforma de Cornellà. Per què no es va voler fer?

Han passat els anys i el govern municipal ha mantingut la seva posició de construir habitatges. La decisió concretament es va prendre entre el 2009 i el 2012 amb majoria absoluta del PSC a Cornellà i amb CiU a la Generalitat, i sempre amb el nostre vot en contra. El govern municipal (PSC) mai no ha escoltat del tot les nostres peticions per fer només equipaments socials i culturals a l’espai del Cinema Pisa. Sempre han tingut clar que aquell solar era bo per construir més habitatges perquè hi anés gent jove al barri. Cal rejovenir Sant Ildefons i aquella zona de la Gavarra? Si, però a quin preu?

Avui, en ple mes de Gener de 2017, l’operació pendent de desenvolupar al sector PISA està composada per zona verda, 600 metres quadrats de locals comercials, 1400 metres d’equipament municipal, i més de 3400 d’habitatges. Una operació que és 100% pública després de la fallida operació amb SET Habitatge ( No amb INIPRO que mai va ser propietària del PISA) i de les batusses judicials amb CAPRABO, i que va suposar una despesa de 5 milions d’euros de l’Ajuntament per la compra d’uns terrenys privats.

Per això l’Ajuntament va establir al Juliol de 2016 un conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona per vendre aquests terrenys, fet que ajudarà a eixugar part del deute de PROCORNELLÀ i a l’AMB li permetrà fer habitatge públic a través de l’IMPSOL. Aquí estem, ni més ni menys. Tant de bo aquest estudi que s’ha encarregat a l’AMB per incloure lloguer social serveixi per reobrir el debat de les necessitats d’aquest sector.

La pel·lícula del PISA doncs, està farcida de repetides derrotes i de molt oportunisme. Per nosaltres avui, si la construcció d’habitatges és irremeiable que sigui amb mans públiques millor que privades i amb el màxim de lloguer social en comptes d’habitatges de compra, que era principalment el que es votava en aquella moció i amb el que estem d’acord amb l’Ada Colau.


Comentaris