Nou curs. Nova aposta per la igualtat; la Tarifació Social.

Comença el curs 2016-2017 amb novetats destacades en l’acció municipal. Esperem que aquest curs sigui el de l’impuls definitiu a les aules de lectura d’Almeda i Fonsanta i sobretot al projecte de Can Bagaria perquè sigui un potent equipament social, educatiu i cultural per Cornellà i pel barri del Pedró. Esperem també que la nova gestió directa dels equipaments esportius que es va aprovar al darrer ple funcioni i les entitats esportives puguin treballar en millors condicions. I esperem també que, per fi, puguem tancar un acord polític i ciutadà per lluitar contra la pobresa i per tenir una gestió més participativa (Acord Social, nou ROM, Pressupost Participatiu, Reglament de Prestacions Socials,...).
Però aquest curs també comptem amb una important novetat pel que fa a l’accés als serveis municipals. Aquest curs es posa en funcionament la tarifació social en les escoles bressols municipals i l’escola municipal de música que ICV-EUiA-EP sempre hem reivindicat, que vàrem incorporar com esmena en el darrer pressupost de l’Ajuntament, i que la comunitat educativa també reclamava.
Creiem que una tarifació progressiva que s’ajusti a les condicions de cada família o persona és la millor eina per promoure l’equitat i la igualtat d’oportunitats en l’accés a serveis bàsics com l’educació; qui més té més paga, i qui té menys paga menys. Es garanteix així que els infants de les famílies amb menys recursos tenen l’oportunitat d’accedir a serveis que abans no podien pagar. Les experiències prèvies a municipis veïns ens demostren que aquest sistema afavoreix l’augment de les inscripcions. A St. Feliu de Llobregat la tarifació social va implicar un augment del 60% de les inscripcions al menjador de les escoles bressol, del 57% dels usuaris de l’escola de música, i un 60% dels alumnes van pagar un preu inferior al que haurien d’haver pagat sense l’aplicació de la tarifació social.
Gràcies a l’acord pressupostari amb PSC, ICV-EUiA vàrem aconseguir incorporar la tarifació social i ara serà el govern municipal qui ho haurà d’impulsar. Cal tenir molt clar que la tarifació social és una eina, i com a tal s’haurà d’anar ajustant. És una eina per avançar en favor de la igualtat d’oportunitats i l’equitat de génere, no és una fita en sí mateixa com semblen entendre alguns, i, evidentment, pot tenir un cost afegit per l’Ajuntament (sobretot perquè la Generalitat no aporta el que legalment ha d’aportar).

Tot i això, creiem que hi ha coses que caldrà consensuar i ajustar; com són els trams de renta inicialment establerts o l’accés al menjador, i coses a millorar com són la pedagogia i la informació sobre el projecte que s’han fet fins ara. És un error, per exemple, no haver fet ressenya d’aquest sistema a la web municipal i únicament enllaçar un document on es poden consultar els preus públics i les reduccions del preu.  El calendari no ha ajudat a la seva correcta implantació però queda molta feina per fer per comunicar i explicar a la ciutadania els avantatges d’una iniciativa com aquesta, però benvinguda sigui la tarifació social que ens fa tenir una ciutat més justa. 
 ( http://www.cornella.cat/ca/EducacioInfantil03Anys.asp )



Comentaris