Parlem d’Esports? I de la gestió de les instal·lacions?

El darrer Ple del curs a Cornellà es va debatre i aprovar el canvi de gestió indirecta a gestió directa dels camps de futbol de Cornellà, Almeda, Fontsanta i Sant Ildefons així com del Pavelló Riera. El grup d'ICV-EUiA vàrem votar a favor del canvi de gestió, però crec que més enllà del vot avui es necessari aportar algunes reflexions sobre el nostre posicionament en un tema important per l'Esport de Cornellà.
Comencem potser per explicar que la gestió indirecta fa més de 15 anys que es fa als Pavellons Municipals de Centre i Riera i poc més de 2 anys i mig als Camps de futbol de Cornellà, Almeda, Fontsanta i Sant Ildefons. La gestió indirecta suposa la signatura d’un contracte de concessió entre les entitats i l’Ajuntament, i significa que les entitats esportives es fan càrrec, entre d’altres coses, de l’obertura i tancament de les instal·lacions, de la neteja, del pagament de l’aigua, la llum i el gas, del manteniment i les petites reparacions i de “l’explotació” del bar i de les franges “hores lliures” de que disposi la instal·lació. A canvi, l’Ajuntament fa una aportació/pagament mensual a les entitats calculada en funció d’un hipotètic estudi de costos.
Nou Municipal de Cornellà
És evident doncs que aquesta aprovació al Ple del canvi de gestió suposa acceptar que alguna cosa ha canviat o s’ha fet malament en el plantejament municipal de la gestió indirecta de les instal·lacions. Podríem fer una llarga llista d’errors comesos per les dues parts, entitats i Ajuntament, i de conseqüències que aquests errors han tingut sobre les juntes directives de les entitats que han gestionat de manera indirecta les instal·lacions. Hem de fer un reconeixement a les persones que de forma voluntària han posat hores perquè les Instal·lacions funcionessin i les entitats sobrevisquessin. Únicament les entitats saben les hores invertides i el desgast emocional que ha provocat la gestió indirecta.
Tinguem clar que qui va creure que amb la gestió indirecta de les instal·lacions s’ajudava a les entitats es va equivocar. Les entitats en general no han explotat en benefici propi les instal·lacions, no són empreses privades, i sovint l’Ajuntament en el seu conjunt les a tractat com a tal quan no eren uns "contractistes" més.
Camp Municipal de Sant Ildefons
El model de gestió indirecta ha suposat moltes incomoditats a les entitats esportives que utilitzen aquestes instal·lacions i creiem que també un sobrecost per a aquest Ajuntament. Per això, tot i estar-hi a favor, cal tenir clar que passar a gestió directa no és garantia d’un bon servei. Tampoc la gestió indirecta ha de ser necessariament dolenta. ICV-EUiA sempre hem apostat pel model de gestió directa de les instal·lacions esportives municipals, ara bé, no podem obviar que qui canalitza l’activitat esportiva de la ciutat són les entitats no l’Ajuntament. Qui té el termòmetre de la realitat esportiva de Cornellà són les entitats, els ulls esportius de la ciutat són elles. Segurament en la Cogestió està la solució.
Les instal·lacions Esportives municipals han estat construïdes i estan essent mantingudes amb diners públics, i per tant han de respondre a objectius públics que amb la gestió indirecta no es garanteix que es puguin aconseguir. No pots garantir que les activitats que es fan en una instal·lació municipal són d’interés públic si tu mateix has delegat l’explotació de la instal·lació en una entitat esportiva privada.
Per altra banda, aquest objectius esportius de ciutat que caldria que prevalguessin en la utilització de les instal·lacions no estan prou definits, ni actualitzats, ni consensuats. És bàsic que les decisions es prenguin dins d’un projecte estratègic amb sentit de ciutat, amb consens i participació de les entitats i amb previsió. En aquesta línia creiem que Cornellà necessita un Pacte Local per l’Esport per poder construir un Projecte Esportiu de ciutat. L’atomització i diversitat de les entitats esportives, i probablement la feblesa del Departament d’Esports municipal, obliguen a fer un esforç per treballar de manera més consensuada i cohesionada per millorar l’esport de la nostra ciutat. El Departament d’Esports és feble, ho diem convençuts/des. Hi ha bons professionals, però és insuficient per organitzar un bon Servei Públic d’Esports que garanteixi l’accés de tothom a l’esport, que fomenti i no ofegui l’associacionisme esportiu, i que sigui capaç de generar promoció social i de ciutat a través de l’Esport. No és un tema nou, hi hem insistit sovint i hi estem compromesos/ses.

Camp Municipal de Fontsanta
Fa uns mesos ICV-EUiA vàrem donar suport en solitari a una gran modificació de crèdit plantejada pel govern que, entre d’altres coses, havia de permetre invertir en les instal·lacions esportives municipals, per millorar les deficiències que les entitats que fan us de les instal·lacions havien detectat. Ens vàrem reunir amb diverses entitat esportives que usen instal·lacions municipals i ens van ratificar quines eren les urgències sobre les que calia actuar.
Finalment ens preocupa que aquest tema s’hagi aprovat a aquestes alçades d’any i de curs, amb les planificacions de temporades ja quasi fetes i amb un departament d’esports a pocs dies d’agafar vacances. En relació amb això volem advertir que no ens agraden massa les bases aprovades el 18 de juliol per la cessió d’espais per la temporada vinent. Només s’entenen per les alçades de temporada en les que estem i per la urgència de tothom per poder tancar calendaris pel 2016/2017. Queden pendents de consensuar temes com per exemple aclarir les quotes de cada jugador/a, els preus públics, les franges d’entrenament per edat i categoria, les inversions per garantir la practica esportiva, la gestió de les instal·lacions els dies de partit i els caps de setmana, els patrocinis i la publicitat estàtica a les instal·lacions, els bars i la seva explotació. Queda molta feina per fer en matèria esportiva i ens comprometem a intentar ajudar perquè la proposta esportiva de Cornellà garanteixi tant els interessos públics i el bé comú, com el suport i l'acompanyament a totes les entitats esportives de Cornellà. Creiem que es poden compartir objectius i que la Ciutat ho agrairà?

Per altra banda, us recomano que mireu el vídeo del Ple Municipal on es debat el canvi de gestió. Val la pena escoltar i sobretot veure que vota cadascú (minuts 9 a 59).

Comentaris