Can Bagaria vs Procornellà

Com cada mes, en el passat Ple Municipal es van debatre i aprovar diverses qüestions que afecten en major o menor mesura a la ciutadania de Cornellà. Som conscient que sovint es generen debats inintel·ligibles tant per qui segueix el debat del Ple en directe o el mira des de casa com per qui revisi les actes de les sesions. Segurament tampoc ajuda a que la ciutadania conegui el que es debat i s’aprova als plens aquest nou costum que tenim els grups municipals de reconstruir els debats i les votacions a la conveniència de cadascú per així poder fer infografies o piulades “impactants” per les xarxes.
Un dels debats més importants que es va produir dijous passat (30 de juny), va girar entorn el refinançament del deute de l’empresa PROCORNELLÀ i la conseqüent venda de l’antic edifici de l’Institut Gaudí de la Construcció i la inversió al recinte Can Bagaria. El nostre grup creu que cal garantir que la empresa ni s’enfonsa ofegada pels deutes ni malvèn el seu patrimoni, perquè és de tots i totes.
En aquesta línia creiem que és raonable que es refinanci el deute de PORCORNELLÀ en unes condicions més avantatjoses per Cornellà estalviant 700.000€ en interessos als pressupostos municipals. També és raonable que s’intenti que una nau industrial amb oficines, ubicada al Polígon entre Almeda i Hospitalet, que va arribar de rebot a l’Ajuntament quan va tancar l’Institut Gaudí de la Construcció, no generi més despeses innecessàries i pugui servir per ubicar nova activitat econòmica a Cornellà. I també és més que raonable per nosaltres, estratègic, destinar part d’aquests recursos alliberats per fer invertir en un complex com el de Can Bagaria, recinte amb edificis singular com pocs a la ciutat i molt millor ubicat que l’Institut Gaudí, per fer un equipament de dinamització social i cultural de primer ordre com es reivindica des de fa anys des de sectors socials i culturals de Cornellà. (http://dibagaries.blogspot.com.es/ )
Si a refinançar el deute de l’empresa, si a vendre l’antic edifici de l’Institut Gaudí i si a fer un potent Espai Cívic i Cultural a Can Bagaria.
Can Bagaria és una aposta incipient i pendent de definir col·lectivament encara, però ha de ser l’aposta estratègica i de futur per les polítiques socials, educatives i culturals de Cornellà. Val la pena que el projecte de Can Bagaria no s’ensorri per manca de finançament o per picabaralles entre els grups polítics o determinats col·lectius socials. Tampoc seria just que caigués arrossegada per la gestió de PROCORNELLÀ, i per això vàrem apostar perquè el seu projecte pengés de l’Ajuntament i no de l’empresa.

Cal recordar que hem estat molt crítics amb la gestió de l’empresa PROCORNELLÀ, en especial per algunes operacions urbanístiques quan era EMDUCSA, i que vàrem ser els primers en demanar el relleu dels seus directius. De fet, ens felicitem d’haver facilitat la destitució per part del govern municipal del seu gerent de planificació urbana, cosa que ens van criticar la resta de grups de l’oposició, per cert.
També hauria de ser coneguda la nostra posició de denúncia sobre com havia estat l’empresa municipal PROCORNELLÀ l’instrument municipal on situar la majoria de les inversions municipals i per tant, entre d’altres coses, permetre que l’Ajuntament aparegués, any rera any, com un dels Ajuntaments menys endeutats de Catalunya.
Ara bé, ens agradi més o menys l’aposta del govern socialista per treballar mitjançant l’empresa municipal PROCORNELLÀ, aquesta ha suposat que l’empresa hagi estat la propietària de terrenys estratègics per Cornellà a Almeda, Gavarra, la Carretera d’Esplugues, o la ribera del riu, d’equipaments com l’Auditori o la Fira, o de peces del patrimoni com Can Bagaria o Can Maragall. Tampoc cal oblidar que també és propietària de més d’un centenar de pisos inicialment destinats a la compra privada i ara de lloguer i de més de 200 aparcaments.
PROCORNELÀ encara té molt pes patrimonial a Cornellà. Per això, avui seria absurda i molt poc defensora del bé comú la posició favorable a la venta de l’empresa municipal i dels seus actius que uns i altres semblen defensar des de l’oposició, o l’aposta per seguir fent de PROCORNELLÀ el “portavions” municipal com sembla encara defensa el govern.
Necessitem temps i consens per debatre i acordar quina proposta d'equipaments públics necessita Cornellà i també cal temps resituar l’empresa en el paper que ha de fer realment. De com resolguem aquest debat, de com garantim la viabilitat de PROCORNELLA mentre tingui tant patrimoni públic, depèn el futur de la ciutat i l'Ajuntament.

Per saber més de Can Bagaria:
http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=151
http://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/15024
http://olvidadoeneltiempo.blogspot.com.es/2015/04/la-casa-del-director-en-can-bagaria.html
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_de_Cornell%C3%A0_de_Llobregat
https://chimevapor.wordpress.com/2009/10/12/la-fabrica-de-tejidos-can-bagaria-cornella-de-llobregat/



Comentaris