Nou ROM, Nou PAM. Més Governança. Què dèiem el 2010 i què diem el 2016?

En el darrer Consell de Ciutat l'equip de Govern explicava que es posava en marxa tant l'elaboració del nou Reglament Orgànic Municipal(ROM); gràcies a una moció d'ERC, com del Pla d'Actuació del Mandat (PAM). Ambdós temes són elements estratègics tant per definir quina Cornellà volem com per definir com hi volem participar.
En aquest sentit, vull recordar que ara fa 6 anys, quan el Ple Municipal aprovava l'Acord de Governança vaig escriure un article reflexionant sobre les coses que caldria millorar sobre la participació en el govern de la ciutat per part dels seus veïns i veïnes. 6 anys després quasi el 100% del que dèiem continua essent vigent. De fet, quan parlem de refer i actualitzar l'Acord de Governança, de millorar la participació, la transparència o de refer el ROM, el nostre punt de partida és el que no es va fer fa 6 anys. Què dèiem el 2010?

"El dijous 29 d’abril de 2010 el Ple Municipal aprovarà un document “Propostes per ampliar el seguiment i control de la governança municipal”. Com sabeu ICV portem tot el mandat posant sobre la taula els dèficits en matèria de transparència i governança que té l’Ajuntament de Cornellà. Amb precs, preguntes, i mocions ICV hem demanat a l’equip de govern que es millorin tant els canals d’informació municipal i la informació mateixa, com el sistema de participació ciutadana en determinats espais de la vida municipal. Hem apostat... per Plens més oberts i per webs més transparents. I no ho hem dit només nosaltres. Organismes com Transparència Internacional situen Cornellà a la cua dels ajuntaments catalans en transparència el 2008 i 2009, i per nosaltres això és preocupant.


1. ...Quan parlem de governança, estem parlant d’una nova manera de governar, que requereix un conjunt de característiques que no es donen a Cornellà. En concret veiem únicament es parla d’un nou esforç UNIDIRECCIONAL (del govern municipal cap a la ciutadania) per donar a conèixer o facilitar amb nous i vells canals de comunicació, informació la gestió municipal de caràcter rellevant. La governança fa referència a alguna cosa més; si més no, fa referència com a mínim a una certa corresponsabilització entre Administració i Ciutadania....

2. Per altra banda, i ja que estem intentant obrir a la ciutadania la gestió municipal, donem a la ciutadania les eines que necessita per tal de poder avaluar els resultats d’aquesta gestió, i per tant cal tenir previst oferir el coneixement del PLA DE MANDAT, i dels diferents Plans sectorials que desenvolupi l'Ajuntament. Per exemple; el Rendiment de comptes sobre l’Acord Social, a qui i en quin marc es pensa fer?

3. Pel que fa a la publicitat dels acords municipals, les adjudicacions de contractes i similars, i les subvencions,... és important que es pugui saber quines ajudes i subvencions es donen a persones i entitats i perquè. Exemple: Es podrà veure un resum dels projectes d'activitat de les entitats que subvenciona l'Ajuntament? Hi haurà publicats els criteris i els processos d'adjudicació de les ajudes socials (adults, gent gran, infància) com nosaltres hem demanat i la Diputació ha recomanat?

4. Pel que fa a l’Administració electrònica:...creiem que cal fer un pas més i millorar i oferir via electrònica alguns tràmits municipals que actualment no funcionen. Estem parlant d’una ciutat de més de 88000 habitants en què alguns dels tràmits que es fan a la OAC podrien estar gestionats perfectament per Internet, amb l’alliberament de cues que això suposaria per a molts ciutadans. (La web de l’ajuntament hi ofereix alguns però funcionen molt malament, i hi ho dic per experiència).

5. Amb aquest esperit d’obertura, ja sabeu que per nosaltres és important que donem un pas més enllà i obrim la possibilitat regulada de participació de la ciutadania als plens Municipals.

6. Saludem positivament la inclusió de la creació d’un Consell de Ciutat. Figura que ja em proposat en altres ocasions i que caldria concretar. Congelarem uns mesos una moció que pensàvem presentar aquest mes sobre el tema a l’espera de com s’inicia el treball d’aquest Consell de ciutat.

7. Pel que fa la publicació de la GUIA DE RECURSOS MUNICIPALS, proposem que sigui una guia complerta en què apareguin tant els recursos que ofereix l’Ajuntament i el seus organismes com els recursos que ofereixen Entitats i Associacions de la ciutat. En moltes ocasions, per tots és ben sabut, el teixit associatiu complementa i ofereix recursos molt importants que l’Administració no proveeix.

8. I per últim, creiem que seria interessant, i donat que la web acollirà noves seccions, obrir un espai de debat ciutadà envers determinats aspectes de la ciutat via web. És un espai on especialment es pot promoure l’apropament de la gent jove a aspectes clau de la ciutat.
..."

Això dèiem el 2010, des de llavors han passat moltes coses, com la implementació de moltes mesures de Transparència i Govern Obert, la creació del Consell de Ciutat, la retransmissió del Ple, i hi ha un acord com deia per refer el ROM, per fer Pressupostos Participatius, i per crear el Reglament de Prestacions Social de Cornellà, i fer el PAM. Però tot això s'haurà de concretar, i alhora queda pendent un pas definitiu: que el govern de la ciutat es faci de manera col·laborativa entre els i les electes i la ciutadania. Cal avançar per una governança real i superar la unidireccionalitat. Aquest és un dels nostres objectius claus per aquest 2016.

Algunes coses que ja han passat

Comentaris