ICV Baix Llobregat volem Subjecte Polític per Guanyar i Transformar

Adjunto Intervenció Assembles Nacional ICV, 9 d’abril de 2016

Com ICV Baix Llobregat volem fer un agraïments per la feina feta al conjunt de la direcció nacional sortint i als nostres 2 coordinadors.
Hem de començar recordant que fem una Assemblea Extraordinària. Per què? Per què l’avancem  quasi un any? El Context social i polític segurament ho requereix. Els canvis polítics que s’han produït des de l’assemblea de Viladecans i les demandes socials que els han impulsat justifiquen que fem aquesta assemblea. La situació de precarietat vital, no només laboral, que viu bona part de la societat catalana, i l’escenari de degradació de la vida política i de replegament, per no dir desmantellament, dels Serveis Públics justifiquen que una força com ICV fem aquesta assemblea. No podem perdre el pols de la societat. Volem creure que mai ho hem fet, i ara tampoc.
El volàtil escenari polític català i també el del conjunt de l’Estat, les apostes electorals que hem fet com ICV, i els resultats que aquestes estan donant, també justifiquen un avançament d’aquesta assemblea. Cal parlar de com ens ha anat i com ens va en les confluències. Com ens ha afectat això organitzativament. Serveixi d’entrada que nosaltres sentim com a propis els  379 regidors i regidores que la nostra coalició d’Entesa té arreu de Catalunya; inclosos també els 11 de Barcelona i els 6 de Terrassa. I els 11 diputats i diputades de Catalunya si que es pot i els 12 d’Encomú Podem i els 5 senadors i senadores. Tots  i totes ens representen.
Ara, no negaré que algunes de les decisions que s’han pres en el marc de les confluències o de les coalicions ens han perjudicat com organització comarcal.  Però no en fem responsable als processos de confluències, ni als nous actors polítics. La responsabilitat és nostra. És d’ICV i de la seva direcció. De la direcció nacional i també, en part, de la comarcal.
Perquè si alguna cosa hem trobat a faltar en les confluències municipals, autonòmiques i generals, i en la seva dinàmica dels darrers 18 mesos, és l’encara escassa voluntat de coneixement i també de reconeixement d’una organització com la nostra. Quan es coneix bé a ICV, també a ICV del baix, és difícil no estimar-la.
https://www.youtube.com/watch?v=mIV2FuxE8wo&nohtml5=False

Som una gent que representa com ningú la cultura política de l’esquerra transformadora a Catalunya. Tenim història si, i n’estem orgulloses i orgullosos, perquè ens permet dotar de relat, de rigor i de coherència tant a la feina que fem com a les propostes innovadores que seguim fent. Representem el municipalisme de pedra picada construït en la militància a peu de carrer, de cada barri, poble o ciutat de la nostra comarca. Som d’esquerres i sempre hem participat en totes les lluites per la defensa dels nostres drets allà on ha calgut; des de les associacions de mares i pares de les nostres escoles, les assemblees d’aturats/des, els moviments veïnals, els moviments feministes, les entitats ecologistes o els comitès de les empreses de la nostra comarca. Som gent amb una ideologia d’esquerres ferma i clara.  En un moment de descrèdit de la política, nosaltres reivindiquem la feina i l’exemplaritat dels càrrecs electes, del nostres alcaldes i alcaldesses. Ens revoltem quan els acusen i persegueixen injustament. També defensem la tasca dels i les sindicalistes d’esquerres, perquè tots es deixen la pell defensant els drets de la gent treballadora.
Els nostre barris, la nostra gent poc li han d’agrair als governs de dretes de Pujol, de Mas, d’Aznar, o de Rajoy. Li devem molt més als Ajuntaments d’esquerres i als sindicats de classe.
Ser d’esquerres avui és defensar el municipalisme pròxim i rigorós i el sindicalisme de classe que tants beneficis han portat a la nostra societat.
Per això, també reivindiquem el Catalanisme popular, el catalanisme inclusiu i integrador, el que reclama drets socials i nacionals i un referèndum per exercir el dret a decidir i haguéssim volgut un 9N amb més garanties democràtiques per debatre i decidir votant. El Baix Llobregat també vol decidir el futur polític de Catalunya.
I reivindiquem la política de baix a dalt. Una cultura organitzativa. Fa uns dies escoltava una persona d’una organització aliena al Baix Llobregat que deia que una única mala decisió o una mala acció, un error, d’un responsable polític nacional podia acabar amb setmanes i mesos de treball d’una organització local. Hi estem 100% d’acord.  És important que la pressa de decisions sigui el màxim de democràtica i el màxim de consenuada i alhora que la rendició de comptes continuï sent un hàbit quotidià i interioritzat en la nostra manera de fer política interna i externament.
Volem posar en valor el paper de la militància, de la proximitat, d’aquells i aquelles que en el seu temps lliure decideixen participar en un projecte col·lectiu de transformació com avui és ICV.  Volem reconèixer el paper de les dones i els homes que defensen cada dia els valors i les idees de l’esquerra transformadora, els valors i les idees d’ICV. No ho han tingut fàcil, han hagut d’explicar als seus veïns tant la nostra posició nacional com les nostres aliances electorals. Però avui militar a ICV és útil per transformar la societat com mai. Participar a ICV et permet participar en una proposta que suma per guanyar i això és i ha de ser prou motivador.
ICV Baix Llobregat volem seguir essent una peça clau en la construcció d’un subjecte polític guanyador a Catalunya. Volem seguir guanyant. Ens ha agradat guanyar algunes noves alcaldies com Pallejà i Castelldefels. També Montcada i Barcelona. I ens ha agradat molt guanyar a tots els municipis de la comarca amb EN Comú Podem, després de la feinada de reconstrucció política local que va suposar Catalunya si que es pot.Però el subjecte polític està en construcció. S’ha de construir amb noms però també amb propostes. La gent el demana, o almenys l’espera. Nietsche deia que no es pot buscar la veritat ni entre els que construeixen temples ni entres els que reparteixen càtedres.
Per això volem destacar que les raons per fer el subjecte polític no les trobem en les facultats de ciències polítiques de torn, ni en les enquestes, ni en les tertúlies, ni en les xarxes socials. Les nostres raons estan al carrer, en les cares dels nostres veïns i veïnes, en la societat.
En aquests 3 anys ICV hem comès errors, però la cultura política d’Iniciativa està socialment més present que mai, cosa que demostra que hem tingut molts encerts. El Baix Llobregat volem posar la nostra experiència al servei d’aquesta construcció d’un subjecte polític, amb humilitat i responsabilitat. Amb respecte per tothom, de manera col.laborativa, però també de manera democràtica. Volem passar de lo tàctic a lo estratègic. Volem enfortir els nous lideratge alhora que reforcem la construcció de projectes col·lectius radicalment democràtics. Ha de ser possible. ICV del baix ens hi volem implicar. La defensa dels drets socials i nacionals, les necessitat socials i les demandes ciutadanes justifiquen un exercici de generositat per la nostra part.
Volem SUMAR, volem CONSTRUIR, però sobretot volem GUANYAR, per GOVERNAR I per  TRANSFORMAR.
Visca el Baix Llobregat, Visca Iniciativa

Comentaris