Coses a fer a Catalunya mentre comencem el “Procés”.

Per fi tenim nou govern a Catalunya. Segurament és la millor notícia d’aquests mesos i després de les sessions de surrealisme polític al que ens han abocat les polítiques de blocs encapçalades per Junts pel Si i la CUP a Catalunya i el PP des del Govern de l’Estat i el seu aparell. No diré que és el govern que una persona d’esquerres hauria desitjat però és govern, i per tant pot, si vol, governar Catalunya.
Així doncs, un cop tenim govern aprofitarem per recordar algunes de les coses pendents amb el Baix Llobregat, la seva gent i les seves institucions.
Què farà el govern per generar més ocupació de qualitat i protegir  els llocs de treball existents? Aquesta és una prioritat. Hem d’apostar per ser una comarca industrial i no de logística que genera una ocupació de baixa qualitat. Hi ha un pacte comarcal per donar suport a la indústria comarcal i metropolitana que és clau en aquests moments i la Generalitat anterior no ha impulsat. Què farà ara el nou Govern?
En aquest sentit, on és bàsic que la gent tingui feina digna, cal saber també com garantirà la Generalitat uns ingressos mínims per tota la gent que no té feina.  Estem en una situació d’emergència social.  L’Estatut de Catalunya actual ja preveu que les persones sense ingressos puguin tenir una renda mínima pel sol fet de ser ciutadanes però la Generalitat de Mas es va carregar, aprimant-lo fins al màxim,  el Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d’Inserció (el famós PIRMI). Què farà ara el govern Puigdemont? Tindrem per fi la Renda Garantida de Ciutadania que es va promoure des de la societat civil i que va quedar al Parlament dormint el “somni dels justos”?
També està clar que cal garantir un Habitatge digne per totes les famílies.  Com fem per frenar els desnonaments? Com aprofitem els pisos buits que hi ha a Catalunya? Cal també exigir al govern de la Generalitat de Catalunya l’aplicació de la Llei 24/2015,de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la pobresa energètica i habitacional.
I en Salut? El Govern de la Generalitat té molta feina pendent en matèria de Salut Pública amb mancances importants per resoldre. Cal recuperar els serveis públic de salut de proximitat i reforçar els Hospitals de Viladecans,  Martorell o Sant Joan Despí perquè facin la feina especialitzada que han de fer. No sobre llits, ni consultes, ni personal sanitari enlloc. Sobren llistes d’espera i gent amb ganes de fer negoci amb la salut de tots i totes.
En matèria d’Educació també se li acumula la feina al  Govern. Té pendent la construcció de diversos centres escolars per tota la comarca. I té pendents establir un sistema de beques menjador escolar que cobreixi el 100% de les necessitats reals dels infants i les famílies, i té pendent reforçar els equips educatius per atendre els infants amb necessitats educatives especials, però de moment l’únic que la Generalitat planteja es reduir les línies de P3 i anar tancant escoles de molts municipis.
Pel que fa al Territori, caldrà veure si aquesta és per fi la legislatura on es doni un impuls definitiu al Parc Agrari i es recuperin  el riu i les muntanyes  de la comarca com espais naturals de primer ordre.
Mentrestant la Generalitat no fa la feina pendent que té amb la comarca i amb bona part de Catalunya, cal recordar que són els Ajuntaments qui estan pagant bona part dels serveis públics. Pagarà el Govern els deutes  amb els Ajuntaments?
De fet, cal veure si el Govern de la Generalitat vol que el Baix Llobregat continuï existint. No oblidem que la “fallida” Llei de Governs locals deixava sense Consell Comarcal el Baix Llobregat i no resolia els problemes de finançament.
Així doncs, aquets nou govern, triat de fet amb una Llei Electoral injusta que fa que els vots de la gent del Baix Llobregat valguin menys que els de l’Empordà, haurà de demostrar que vol governar per tothom. Té una gran oportunitat. Facin la feina pendent amb el Baix Llobregat.


Comentaris