Crònica del Ple de 26 novembre de la Diputació de Barcelona


Per a qui us pugui interessar us adjunto un breu relat del Ple de la Diputació de la setmana passada i les aportacions que hem fet tant als Pressupostos 2016 com al Pla de Concertació 2015-2019 com a Grup de l’Entesa (ICV-EUiA-EPM-Barcelona en Comú), de qui tinc l’honor de ser-ne el portaveu. 
Com no podia ser d’altra manera hem iniciat el Ple llegint una declaració unànim contra la violència masclista.
El primer gran debat ha estat sobre el Pla “Xarxa de Governs Locals 2016-2019”, és a dir al suport econòmic i inversor destinat als ajuntaments. Tot i el nostre vot afirmatiu hem insistit en la necessitat que el desplegament normatiu d'aquest important recurs inversor, es consensuï amb els grups polítics i amb els governs locals, entitats i col.lectius de la demarcació de Barcelona, que es garanteixi la qualitat dels serveis públics dels municipis i que el XARXA sigui l’instrument que impulsi una distribució equitativa de les subvencions que afavoreixi el reequilibri territorial. Tota la població de la demarcació, sigui del municipi que sigui ha de poder accedir als serveis mínims i ha de tenir accés a l’atenció social que necessiti en igualtat de condicions.
En relació a l’aprovació dels pressupostos (820 milions d’euros) cal dir que no podíem tenir una posició favorable, en la mesura que no hem estat cridats a participar en la seva eleboració. Tot i reconèixer l'esforç econòmic destinat als ajuntaments per a reforçar les polítiques d'inversió municipal i a consolidar la solvència i sostenibilitat de les finances locals (especialment els 15 M€ destinats a enfortir els serveis socials municipals que l'Entesa reclamava) la nostra posició va ser una abstenció crítica.
La nostra abstenció és crítica amb un pressupost que hauria de tenir un espai de  major rellevància política i un debat de qualitat en forma de ple extraordinari que possibilités la confrontació de propostes sense limitacions i major explicació pública. Els diners de la Diputació de Barcelona surten dels impostos que paguem la ciutadania de la demarcació de Barcelona, i cal explicar millor com es gasten. És crítica perquè no se sustenta en un pla d'actuació de mandat en el que s'expressin objectius estratègics i mesures associades a les grans prioritats en un horitzó de quatre anys. Crítica perquè la Diputació podria utilitzar el recurs de l'endeutament i incrementar en 75M€ i 80M€, absolutament assumibles i totalment viable. Un increment pressupostari que permetria alliberar recursos i augmentar programes per al rescat social, les polítiques de sostenibilitat i el canvi de model, l'aprofundiment democràtic i l’impuls a la transparència i bon govern. Per cert, no deixa de sorprendre’m com es considera des d’organitzacions “d’esquerres” com la CUP una bogeria endeutar-se i alhora esgrimir contínuament arguments de les lleis del PP (Estabilitat i Reforma Local) per criticar la gestió de CiU i ERC, coses que passen.
La nostra abstenció també va tornar a qüestionar l’abús a les concessions nominatives i directes, de dubtosa funció social i qüestionables des del punt de vista del servei públic, com per exemple la subvenció al circuit de Montmeló amb 2 M€. Però la nostra abstenció dur associada una proposta en forma de 37 mesures estructures en tres àmbits: la lluita contra l’atur i el canvi de model, la participació i les polítiques ambientals. ( http://www.apeudecarrer.cat/sites/default/files/attachments/papers_37_propostes_de_mandat.pdf  )

L'Entesa ha votat favorablement a la proposta sobre el pagament de tributs a l'Agència Tributària de Catalunya tot i que era un gest simbòlic donat que la Generalitat transfereix l’import ingressat corresponent a l’Administració de l’Estat. Hem situat que l'element fonamental de la proposta ha de ser la lluita contra el frau fiscal i l'augment de les inspeccions. Hem votat afirmativament a la moció que reclamava l'elaboració de plans contra la pobresa energètica, tot recordant que fa un any ICV-EUIA-EPM va presentar al ple de la Diputació una moció per abordar aquesta emergència social. A la moció hem reclamat al govern de la Generalitat que la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica s’apliqui i es desplegui de forma immediata i que se sancioni a les empreses subministradores que tallin el servei. Empreses a les quals cal exigir-les l’obligatorietat d’actuar amb responsabilitat social, transparència i millora de la informació. En canvi hem votat en contra de les mocions plantejades pel PSC-C'S que denunciaven la il·legalitat de la resolució de desconnexió del Parlament, i en contra de la del PP sobre convivència democràtica redactada amb els mateixos termes de denúncia contra la resolució del 9 de novembre. El nostre raonament principal ha estat que aquest era un tema debatut àmpliament en un ple del Parlament i ara suspès pel Tribunal Constitucional, per tant un debat extemporani que fa emergir el frontisme i les divisions i que no ajuden a reforçar l'exercici del dret a l’autodeterminació i assolir el referèndum. Entesa hem presentat dues mocions pròpies. A la primera demanàvem depurar responsabilitats en la manipulació de les emissions de NOx dels motors dièsel per part del grup Volkswagen i a la segona instàvem a donar suport al poble sahrauí i reclamàvem ajuda d’emergència als camps de refugiats sahrauís per la catàstrofe humanitària de les pluges torrencials del mes d’octubre. I hem demanat al govern de la Diputació que defensi una proposta pròpia del món local en la Cimera del Clima de París (COP21) que reforci les polítiques de mitigació i d'adaptació del canvi climàtic ampliant els compromisos mitjançant la reducció del 40% de les emissions de CO2 el 2030 i la contribució a un sistema energètic més sostenible.

Finalment lamentem que la curiosa aliança de PP, C'S, ERC i CIU no ens hagin permès ni debatre, ni aprovar la moció que presentàvem per urgència i en la que sol·licitàvem l'adhesió al manifest de la Plataforma Mai Més Ni terrorisme, ni guerra, ni feixisme, ni retallada de llibertats. Per la pau, la justícia social i els drets humans aquí i arreu i el suport a la manifestació unitària del 28 de novembre.

Comentaris