Guanyar a Cornellà és que guanyi la gent de Cornellà

És possible una candidatura unitària i alternativa a Cornellà? Aquesta és la qüestió que molta gent es pregunta a Cornellà. A l’ombra de processos tan interessants com Guanyem Barcelona o el Procés Constituent i després dels resultats en les eleccions europees que a Cornellà van suposar una nova caiguda de vots del PSC i el creixement d’altres forces de “l’esquerra” com ICV-EUiA, ERC o Podemos, un conjunt de persones i organitzacions de Cornellà han promogut un espai divers per construir una candidatura unitària per les eleccions locals de Maig de 2015.
El punt de partida de la proposta va ser una acte públic celebrat el 25 de juny de 2014 promogut i pilotat per la gent de Procés Constituent amb la participació de persones d’ERC, EUiA, Alternativa d’Esquerres (Esquerra Anticapitalista, CUP, i altres) i jo mateix com ICV. El podeu veure sencer a  https://www.youtube.com/watch?v=cdQKNKKWK8k#t=85 .
Tot i el que pot semblar en el vídeo, on des del primer moment se’ns convida a marxar, ICV ha mantingut la participació en el procés amb la voluntat de construir una possible candidatura conjunta amb possibilitats de guanyar o almenys de fer que el proper mandat municipal a Cornellà sigui el mandat del canvi.
ICV hem proposat com a inici per fer la candidatura una sèrie de propostes basades en la necessitat de noves Idees i noves maneres de fer política. Hem proposat i seguim proposant:
  1. Programa compartit de mínims. Actualitzat i innovador, que es basi en un diagnòstic acurat de com està Cornellà, quins són els seus problemes i què pot fer l’Ajuntament amb les seves competències.
  2. Nom de la candidatura de consens. Es va proposar el nom de Guanyem Cornellà per fer compatible el procés amb Guanyem Barcelona, però va ser descartat pels membres del procés.
  3. Cap de llista de consens. Trobar una persona reconeguda de Cornellà que pogués representar les diferents sensibilitats que participen del procés i que alhora pogués transmetre una imatge de rigor i de canvi.
  4. Pluralitat i representativitat en els primers llocs de la llista. Actualment ICV té 3 regidors/es a l’Ajuntament, EUiA 1, ERC 0, CUP 0, PODEMOS 0, Procés Constituent 0, Equo 0, Desdebaix 0,... per tant proposàvem que entre els 5 primers candidats/es de la llista es tendís a respectar una mica l’actual presència. ICV creiem que almenys 2 dels 5 primers candidats haurien de ser persones proposades per nosaltres.
  5. Respecte a les respectives assemblees de les organitzacions. Entenem que és absolutament necessària i lloable la militància política i per tant que cal respectar els espais de decisió i debat de cada organització política local.
  6. L’Assemblea Ciutadana que s’hauria de configurar per donar suport a la candidatura hauria de tenir una funció de punt de trobada, de debat, de construcció de propostes en positiu i no pas una funció de “control” electoral i econòmica de la candidatura, ja que es convertiria en un terreny on els partits i les organitzacions es mesuressin contínuament.
  7. Política de pactes. El PSC no té garantit el vot dels grups d’esquerres, tampoc el nostre, si perden la majoria absoluta. No votarem a cap candidat a l’alcaldia que no assumeixi les bases de la nostra proposta de programa.
  8. Codi ètic. Assumpció dels candidats/des municipals d’un codi ètic, d’un compromís públic en la gestió i d’exercici d’exemplaritat pública, basat i compatible amb els respectius codis ètics de les organitzacions.
ICV continuem amb les primàries obertes. http://www.iniciativa.cat/cornella/sections/movemcornella
Cal dir que aquest procés unitari i alternatiu té precedents i actors repetits. S’ha intentat en altres moments i sempre ha tingut com a denominador comú la voluntat que el PSC perdés l’alcaldia o almenys la majoria absoluta al consistori. La gran diferència del moment actual, el que pot fer engrescadora una candidatura unitària, és que es donen condicions perquè una candidatura d’esquerres sense el PSC pugui tenir opcions de governar.
Per mi, qualsevol construcció d’una plataforma política amb possibilitats de ser electoralment competitiva en les eleccions municipals ha de poder aglutinar majoritàriament als 4 grups, o sectors, o actors polítics que avui existeixen a l’esquerra del PSC a Cornellà;  el sector de persones de marcat perfil catalanista i independentista (ERC, ANC, Omnium..), el de tradició “psuquera”; (PSUC, PCC, ICV-EUiA), el grup de persones molt alternatives i sempre crítiques amb l’Ajuntament (Desdebaix,CUP,..) , i finalment, un quart grup, més aviat nou, de persones diverses que, cansades del bipartidsme, han “retornat” o s’han interessat per primer cop en la política local.
Doncs bé, aquest quatre espais polítics i socials són els que hem estat trobant-nos durant mesos a CornellàMalauradament, poc a poc aquest procés ha anat perdent plomes. Primer va marxar la gent d’ERC i dels sectors més catalanistes, després diversos ciutadans i ciutadanes que a títol individual s’apropaven al procés i finalment els promotors del Procés i els sectors més alternatius van forçar la marxa tan d’ICV com d’EUiA, quedant així tres quartes parts del actors inicials fora.
Així doncs, el que podia ser una candidatura unitària ha quedat configurada, de moment, com una candidatura única de voluntat uniformadora dins dels paraigües nacional de la CUP, em refereixo a Crida Cornellà. Aquest és el paraigües de les candidatures rupturistes promogudes per la CUP i que no han volgut  sumar-se als Guanyem bàsicament per la presència d’ICV-EUIA (Crida Sabadell, Crida Barcelona..)
No hi haurà candidatura unitària. Hem fracassat TOT/ES en el primer intent, especialment aquells que ho van promoure. Cal una regeneració i una transformació de les maneres de fer de l’Ajuntament i cal modificar la seva agenda de prioritats. Volem que els resultats de les eleccions municipals del maig de 2015 permetin situar al centre de la vida municipal la vida dels seus veïns i veïnes, volem que el relat de l’Ajuntament de Cornellà sigui el dels seus veïns i veïnes, per això no renunciem a poder teixir un programa de mínims compartit per totes les “esquerres” que van començar el procés, i amb al gent que no ha entrat en aquesta candidatura volem teixir una candidatura que vulgui treballar amb rigor per guanyar i governar a Cornellà. Volem seguir treballant per sumar noves idees i noves maneres de fer política. Guanyar a Cornellà no és que uns o altres treguin més vots en les eleccions, és que el vots serveixin perquè guanyi la gent de Cornellà. En seguirem parlant.

Comentaris