El Baix Llobregat també vol poder decidir el futur de Catalunya



La mobilització del 9N cal valorar-la com això, com una mobilització, no com un procés electoral. El 9N és una constatació de la voluntat de la ciutadania de participar en un referèndum vinculant i amb garanties, que es reforça amb els milers de signatures recollides per a denunciar a instàncies internacionals que l'estat espanyol no ens deixa votar.
Alhora, cal agrair a tots les persones voluntàries la seva tasca durant el 9N, tant pel que fa a la logística dels instituts com amb la recollida de signatures. Estic convençut que és després de mobilitzacions importants com les del diumenge 9 de novembre de 2014 quan les coses comencen a canviar. Avui el PP sap que té un problema polític extraordinari a Catalunya.
Sala de participació de l'IES Maria Aurèlia Capmany de Cornellà a les 13h del 9N
No obstant, haig de dir que m’hauria agradat una consulta legal, amb més debat  i una participació encara molt més elevada. El PP i la manca d’habilitat del govern Mas en tenen la culpa. La manca de debat real i les dificultats legals per promoure una consulta amb garanties han condicionat enormement la participació. Per això, crec que no és oportú extreure conclusions massa contundents sobre la participació en termes electorals. Compte! No es pot parlar de “gran participació a les urnes” perquè es posar-li massa fàcil al PP. De fet ja estan aprofitant declaracions d’algun referent del sobiranisme polític per dir que només han participat una tercera part de les persones “cridades a votar”.
Poso un exemple per intentar explicar-me millor. Al Baix Llobregat s’han mobilitzat el 9N quasi 200.000 persones per reclamar una consulta; una gran mobilització. Si ho mirem en termes de participació electoral i diem que han “votat” 200.000 persones sobre el futur de Catalunya veurem que hem quedat a 30.000 vots per sota del referèndum sobre la constitució europea, a 50.000 de l’Estatut , a 75.000 de les darreres europees i a 200.000 de les Eleccions al Parlament de 2012. Molt justet, no? Suggereixo prudència
Crec que la democràcia catalana ha d’aspirar a una consulta real que pugui mobilitzar, com a mínim, al 75% de la població. Una consulta que permeti el debat profund i plural, on tothom es faci seva la pregunta i es senti interpel·lat a participar i opinar sobre de quin futur polític i quin model de país volem per a Catalunya.
Si realment ens emmirallem en el procés escocès, ara toca parlar profundament de model de país. El 9N no és el final de res, és un punt i seguit i una clara mostra que, també al Baix, la gent vol votar i que ens hem guanyat debatre el país que volem tenir. Catalunya es mereix poder celebrar una consulta de manera legal, igual que es mereix uns pressupostos justos que garanteixin unes polítiques públiques sense retallades i on la ciutadania tingui les necessitats garantides i sigui possible la igualtat d'oportunitats. Un país sense exclusió social, que defensi el territori i on hi hagi polítiques actives per a la lluita contra l'atur i la pobresa. Volem més consulta i volem una nova proposta per Catalunya que garanteixi més justícia social. Hi treballem? 

Comentaris