Guanyar els Ajuntaments per canviar les coses. Cap a les Eleccions Municipals 2015.

Us adjunto article que hem publicat a revista Treball. ( http://issuu.com/iniciativaverds/docs/treball208/3?e=1970467/10005501 )

Guanyar els Ajuntaments per canviar les coses és el nostre objectiu polític més clar d’aquest curs. Un objectiu que reforça a ICV com una força municipalista i que ens diferencia d’aquelles forces d’esquerres “movimentistes”; que bàsicament van arribar a les institucions per fer soroll i traslladar debats extramunicipals, i també d’aquelles forces d’esquerres que van a les institucions per bàsicament gestionar-les i no utilitzar-les per transformar la realitat.
Ser municipalista és una afirmació comú i recurrent en totes les definicions del projecte d’ICV i en moltes de les explicacions públiques d’aquest. Ara, val la pena dir, que molta gent entenem que aquesta no és una etiqueta més, és un concepte ple de contingut que defineix la nostra manera de fer política en els darrers 30 anys. Entenem la política com aquella que es fa des de, amb i per la gent. La que viu en directe els seus problemes les seves inquietuds, incerteses, les aspiracions col·lectives, les il·lusions i les seves esperances. La que contribueix a la millora de les seves condicions de vida sense falses promeses però amb inconformisme.
Creiem en la política feta amb rigor, unitat i en temps real, i creiem que aquesta política de proximitat, la municipal, és la que hauria d'ocupar la posició més estratègica en l'arquitectura institucional del nostre sistema democràtic. Volem que els Ajuntaments puguin fer més coses, que puguin prestar més serveis, perquè poden ser molt més eficients que la resta d’administracions i perquè són claus per reforçar la comunitat i la democràcia. Una clara mostra del compromís inequívoc d’ICV en la defensa del municipalisme com a valor de política de proximitat i de radicalitat democràtica, i que alhora està carregada de valors com el rigor, la humilitat, la coherència o la generositat.
És fruit d’aquesta concepció de la política que durant la tota aquesta etapa de democràcia local (35 anys) es reconeix i es valora a les dones i als homes que han participat des del projecte d’ICV en la política municipal. Dones i homes que han dedicat moltes hores de la seva vida a treballar perquè els seus veïns i veïnes visquin  millor, que han pogut gaudir menys de la seva vida familiar i del seu temps lliure, o que han vist aturades o compromeses les seves trajectòries professionals per acceptar participar de candidatures municipals o per ser regidores o regidors. Dones i homes que van als Ajuntaments a treballar i a fer política, i que mai s’han conformat amb els escenaris polítics adversos que tenien als seus municipis i que sempre han buscat sumar, confluir, amb totes aquelles persones, col·lectius o candidatures locals, que des de l’esquerra volien i volen fer política a peu de carrer.
Convenció municipalista ICV-EUiA-EPM, debat amb Míquel i Gomà (ICV), Ubasart i Asens ( abans d'estar a Podem/Guanyem) i Elena (Avancem)

 Això explica que les persones que ens van precedir en la responsabilitats de política municipal creessin i reforcessin les Enteses pel Progrés Municipal (EPM) i que en els darrers 20 anys en multitud de pobles i ciutats de Catalunya la gent d’ICV hagi sumat, confluït, amb desenes de candidatures independents i, en un grapat de casos, amb altres forces polítiques d’esquerres, per guanyar eleccions i fer que els ajuntaments serveixin per millorar la vida de la gent i defensar el territori. Hem sumat perquè compartíem un diagnòstic del que passava als nostres municipis. Hem sumat per derrotar la dreta, i també per fer fora alcaldes corruptes, cacics o autoritaris. Hem sumat per derrotar l’urbanisme voraç amb el territori, per derrotar la política autocomplaent, austericida, desmantelladora dels serveis públics i amiga dels poderosos que també veuen en el món local un filó de negoci.

És aquesta la política que es posarà a prova més que mai en aquest curs 2014/2015 on tindrem les eleccions municipals el 24 de maig. És innegable que la situació social, política i econòmica de Catalunya condicionarà com mai les eleccions municipals. Res quedarà fora del debat del procés català, del debat sobre les polítiques anticrisi, i tampoc del debat entorn la nova política, la regeneració política i potser tampoc dels anàlisis populistes. Un terreny probablement difícil per una organització que ha fet del rigor un tret definitori de la seva política municipal, però no necessàriament un terreny totalment advers. La partida està per jugar i ICV té algunes bones cartes que, perquè no, la ciutadania sempre ha valorat i ho pot tornar a fer.
Tindrem bons diagnòstics de la situació de cada municipi; poca gent coneix millor que la gent d’ICV que ens passa als nostres barris, a les nostres viles i a les nostres ciutats. En conseqüència, tindrem bones propostes per defensar el territori, reforçar els serveis públics o lluitar contra la crisi. Propostes que volem aplicar i que podem aplicar perquè hem demostrat capacitat de govern a molts municipis de Catalunya; moltes polítiques educatives, culturals, de sostenibilitat, agrícoles, de transparència o de participació i governança no haurien arribat mai als Ajuntaments sense la gent d’ICV. Per exemple, aquest mandat hem afrontat els reptes de la crisi i la situació de precarietat de moltes famílies, articulant propostes d’urgència social però també de justícia social evitant l’assistencialisme i sovint sense la Generalitat i l’Estat (tarifació social, accions contra els desnonaments i per a donar ús als habitatges buits, pressupostos extraordinaris per a la formació i l’ocupació, reglaments d’ajudes econòmiques per fer front als tributs, ordenances fiscals sostenibles ambientalment i equitatives, processos de transparència i participació ciutadana...).
Serem gent generosa a l’hora de configurar les candidatures, però no serem gent ingènua. Volem i podem sumar a les candidatures municipals d’ICV-EUiA-EPM gent que avui fa política local des de l’esquerra i fora de la coalició, però no serem terreny abonat pel paracaigudisme polític. Si podem confluir confluirem però no ens inseguritzarem perquè ja tenim bones candidates i bons candidats. Som gent honesta, treballadora i coherent i les nostres veïnes i els nostres veïns ho saben perquè ens coneixen.
La gent sap que si ens vota perquè anem als seus Ajuntaments anirem per intentar transformar la realitat, que el nostre objectiu és guanyar els Ajuntaments per canviar les coses. Som un vot municipalista de debò i qui voti en les eleccions municipals del 24 maig de 2015 pensant en el millor pel seu Ajuntament segurament pensarà en votar a ICV. Ara cal aconseguir que ho faci. Tenim 8 mesos.

Arnau Funes Romero
Coordinador d’Eleccions Municipals

Comentaris