Constància i rigor contra la Corrupció

Aquest article no vol desanimar ningú, ni volem que sembli oportunista, només vol que posar negre sobre blanc que alguna cosa es podia haver evitat si els principals partits de l’Estat i Catalunya ens haguessin fet més cas en les nostres propostes contra la Corrupció i per la Transparència. Perquè fa anys que IU-ICV-EUiA fem propostes sabeu?
Xarxa de l'operació Púnica segons El País. http://ep01.epimg.net/elpais/imagenes/2014/10/30/media/1414703619_014943_1414703634_noticia_normal.png
No es tracta de posar-se medalles ni de fer un concurs a veure qui posa més adjectius de fàstic als inacceptables casos de suposada corrupció que sorgeixen. Ara, davant l’aterratge de nous lideratges polítics i mediàtics que en alguns casos només volen tenir audiència, aconseguir rendiment electoral o fins i tot aprofitar per desmantellar l’administració pública, potser val la pena recordar que hem fet alguns mentre d’altres vivien en la indiferència o menyspreaven directament la política.
És evident que octubre ha estat un mes negre per la corrupció i pels corruptors, però creiem que no ho ha estat per la Democràcia. Que en un mes s’hagin fet públiques investigacions contra trames corruptes amb vincles entre la política, l’administració pública i el món empresarial, és millor que no pas que aquestes hagin quedat amagades. Saber, per exemple, que no tot era net a la família Pujol, a Bankia, o a la Comunitat de Madrid és millor que no saber-ho, no?
Durant el 2008 i 2009, la gent d’ICV-EUiA-EPM, varem impulsar un Pacte contra la Corrupció, per la Transparència i el Bon Govern que cap gran institució va acceptar, i que va acabar formant part d'una declaració pública que varem fer el novembre de 2009 i dels nostres compromisos electorals. El Pacte constava de 10 grans mesures i, com veureu, encara podria ser vigent i aplicable. El 2008 dèiem que calia:
  1. Limitar les plusvàlues urbanístiques i crear els consells assessors urbanístics
  2. Modificar el Codi Penal, per tipificar penalment el finançament irregular dels partits 
  3. Enduriment del tractament penal de la corrupció política i empresarial, incloent el suborn impropi
  4. Controlar estrictament el finançament públic i privat dels partits polítics i les seves fundacions, impedint-hi el traspàs de fons i les donacions anònimes.
  5. Controlar la condonació de deutes dels partits i els registres públics
  6. Millorar la fiscalització efectiva dels comptes d’administracions, empreses i entitats públiques i de les entitats i empreses que rebin fons públics
  7. Fer  unes campanyes electorals diferents amb menys despesa en propaganda, més informació i debat i més igualtat d’oportunitats
  8. Incrementar els requisits i el control de les  declaracions públiques d’activitats econòmiques i patrimonials dels càrrecs electes i alts càrrecs directius de l’administració
  9. Promoure una administració més transparent, subjecta a un codi ètic de conducta i desenvolupament del dret a  la bona administració
  10. Garantir una organització municipal més democràtica, garantint la participació ciutadana, limitant el poder del governs i facilitant la tasca de control de l’oposició.

Aquestes 10 mesures, i les seves concrecions, es sumen les nostres esmenes rebutjades per PP-PSOE-CIU a la Llei de finançament dels partits polítics el 2006, la Proposició No de Llei de Lluita contra el frau fiscal y la corrupció de 2008 que recollia les demandes de l’Associació Professional d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat, i que va ser rebutjada amb el vot en contra de PP, PSOE i CIU. O el pacte contra la corrupció que no vam poder debatre al congrés per manca de quota parlamentària.
Aquest mes de novembre Rajoy i Mas hauran de tornar a decidir al Congrés i al Parlament si tornen a rebutjar les nostres propostes contra la Corrupció, esperem que aquest cop, amb independència del descens electoral que els vaticini les enquestes, tinguin dos dits de front i les acceptin.

Comentaris