Jordi Pujol; llums i ombres

És indubtable que la noticia d’aquesta estiu, d’aquest inici de curs, i probablement dels propers mesos, ha estat la confessió d’evasió fiscal de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat.
Avui podem concretar poc quin pot ser l’abast d’aquest cas Pujol i a quin nivell d’implicació familiar i sociopolític pot arribar. Ara, el que si que podem afirmar amb rotunditat és que la pretesa superioritat moral del pujolisme ha quedat esmicolada, i que, sent el senyor Pujol en el millor dels casos un evasor fiscal, es dona la raó a totes aquelles persones de l’esquerra social i política de Catalunya que van qüestionar i denunciar moltes de les accions dels governs de Jordi Pujol i que van plantejar ombres de dubte a molts dels “afers” que durant més de 20 anys li van aparèixer a Pujol.
Si fem una recollida de l’acció política feta contra el “Pujolisme”, hem de destacar la feina feta pels homes i dones del PSUC i d’ICV-EUiA, i com no el paper d’un gran cornellanenc com l’Ignasi Riera, en Nani, Regidor a Cornellà i Diputat al Parlament amb Pujol de President. Recomanem la lectura del seu llibre de 2001 “Jordi Pujol;Llums i Ombres”, escrit abans dels casos Pretoria i Palau de la Música, on en Nani detallava un seguit d’afers i de dubtes en la gestió de Jordi Pujol llavors i ara per aclarir; Qui va pagar els costos de l’Operació Reformista de Roca i quina relació hi ha amb la concessió de l’Autopista Terrassa - Manresa? Quina relació tenia Pujol amb els senyors De La Rosa o Planesdemunt que van acabar engarjolats? O per què es tanquen en fals els casos Loteries o Port Aventura?
Portada del llibre que trobareu a
 http://www.angleeditorial.com/jordi-pujol-llums-i-ombres-64
Molt en temem que aquest no és el cas del tresorer d'un partit o d’un Diputat concret, i que pot ser el cas que mostri i desmunti les maneres de fer d’una part de les elits socials, polítiques i econòmiques de Catalunya i la seva conxorxa amb les de la resta de l’Estat Espanyol.
I sempre ens quedarà un dubte: Per què apareix ara? Que ha tocat Pujol i CiU perquè es trenqui un statu quo de 35 anys i el pacte de silenci que l’acompanyava?
Si som demòcrates convençuts/des no podem acceptar que el detonant del cas Pujol hagi estat la Llei Consultes, un instrument democràtic vàlid, i la quasi segura convocatòria de la consulta sobre el futur de Catalunya el 9 de Novembre . Ara, si aquest és el motiu perquè Hisenda i la Justícia investiguin Pujol tampoc passa res, o més motiu encara per fer la consulta.
Si alguna cosa tenim clar ICV-EUiA és que si no hi ha consulta al Novembre el culpable és el PP. Tot i això, les organitzacions i les persones que estem pel dret a decidir hem de tenir clar que la Consulta és un instrument que no es pot cremar perquè, feta amb el màxim de garanties democràtiques, pot servir per obrir un nou procés de regeneració política, aparcar casos com el Pujol i ens ha de permetre tenir més justícia social. Per això volem un nou model d'Estat; per canviar les coses.


Comentaris