35 anys de municipalisme democràtic.


L’abril de 1979 es tornaven a celebrar eleccions municipals a l’Estat després de 47 anys. Unes eleccions que portaven al PSUC a ostentar l’alcaldia de Cornellà en la persona d’en Frederic Prieto i , acompanyat de 24 homes i dones més, iniciaven una etapa de treball democràtic municipal que ja dura 35 anys. El municipalisme democràtic va arribar al 79 i hi segueix present.

Aquest fet és el que vam commemorar el proppassat divendres 28 de març a Cornellà. Vàrem fer un reconeixement als veïns i veïnes de la nostra ciutat que en aquests 35 anys s’han implicat com a alcaldes, regidors i regidores en l’Ajuntament, i alhora vam reivindicar el paper clau que ha jugat l’Ajuntament en transformar a millor Cornellà. Això és el que jo almenys vaig intentar dir en la meva intervenció, del que van dir i fer la resta no me’n  sento corresponsable.

El grup local d'Anea va participar de l'acte. Entre parlament i parlament bona música
No es pot explicar la transformació física i social de Cornellà sense parlar de l’Ajuntament i de la gent que s’hi ha implicat. Des del 79 al 2014, mandat a mandat i tot i les crisis, Cornellà ha millorat gràcies a la feina de la ciutat en el seus conjunt; des de les persones que treballen a l’Ajuntament a les que ho fan a les entitats i moviments.  
Des de la urbanització dels carrers de Riera o Sant Ildefons a l’arribada del Metro o del Tram, passant per la recuperació del riu, la construcció de noves escoles bressol i equipaments esportius, tot ha arribat amb un Ajuntament democràtic.
Per això vam intentar demostrar que el que fèiem divendres no era una “Festa de polítics”,  era una reivindicació de la política local, un reconeixement a la ciutadania que des d’un lloc o altre, des de l’Ajuntament o les entitats, estimen Cornellà, s’impliquen, i fan política a peu de carrer i de manera generosa.

Ser regidor o regidora a Cornellà res té a veure amb ser d’una abstracta “Classe política”, i molt amb ser gent amb prou generositat com per implicar-se i assumir els costos familiars i professionals que suposa el càrrec. Com vaig dir en el meu parlament, el cartell del PSUC per les Eleccions Municipals de 1979 deia “a l’Ajuntament gent honesta i eficaç”. 35 anys després considero que, en la majoria dels casos, aquests qualificatius es poden generalitzar a totes les persones que han estat regidores de Cornellà.

En l’actual situació de crisi a tots nivells, i en un any on commemorem el tricentenari de 1714 o l’entrada de les tropes franquistes a Cornellà el 1939, creiem que també hi tenia cabuda el 35 aniversari dels ajuntaments democràtics.

Segurament, avui toca més que mai fer una defensa del bé comú, d’allò que hem construït col·lectivament. Crec que només des d’una ciutadania i des d’una comunitat activa i implicada aconseguirem que d’aquesta crisi en sortim tots i totes.  Si deixem la política en mans de la política centralista i neolliberal no ho farem. Cal implicar-se en la construcció d’alternatives com ho van fer els alcaldes i les persones regidores de tots els mandats  municipals (1979, 1983,1987, 1991, 1995, 1999, 2003, 2007, 2011). Desitjo que qui sigui triat regidor el maig de 2015 en segueixi l’exemple. Cornellà la hem fet la seva gent no la “Classe Política”.

Comentaris