Sense varetes màgiques. Construint alternatives a peu de carrer.


Us adjunto l'article de balanç del 2013 que em publicarà el Cornellà Informa

Acaba 2013. Un any, de nou, dur per la nostra ciutat. La crisi ens continua colpejant als mateixos, i sospitem que cap dels 47.000 nous milionaris que deixa l’any a Espanya viuen a Cornellà.
Mentrestant el Frau Democràtic s’ha consolidat. Amagats en un calaix tant el programa electoral de CiU, com sobretot el del PP, ja podem veure quina era la seva veritable Agenda Política; perquè volien governar.
Plaza del Sol. Emblema de mobilització social
Totes les reformes legals i retallades que els governs han aplicat els darrers 2 anys formen part d’una estratègia compartida i oculta de PP i CIU, acompanyada pels principals mitjans de comunicació públics i privats, i estimulada pels grans Empresaris i la nova Classe Corporativa (executius de grans empreses) preocupats pel manteniment de beneficis no per l’economia productiva, i per repartir-se el pastís dels serveis públics i reduir-ne el control democràtic.
Així, les retallades en salut busquen que la ciutadania opti per la salut privada, les reformes educatives (Llei Wert) volen ajudar l’escola elitista, la reforma dels Ajuntaments busca facilitar la privatització de serveis socials, educatius, culturals, energètics o mediambientals, la reforma laboral pretén obligar-nos a acceptar salaris cada cop més baixos i la reforma de les pensions promoure els plans de pensions privats. En resum, reduir drets socials per mantenir el negoci d’alguns.
A Catalunya, a la reducció de drets socials també cal afegir els conflictes nacionals que aquest 2013 han estat tant i tant presents. La situació social que vivim està agreujada per una situació de ceguesa i d'agressió contra Catalunya com a poble i d’una negació de la democràcia inaudita. Quina màquina d’independentisme que és Rajoy i el PP.
No podem seguir així, cal poder votar per orientar el futur de Catalunya, però també cal debatre i treballar per una alternativa nacional centrada en la comunitat, en el poble, on l'encaix de Catalunya a Espanya o a Europa és l’eina per millorar socialment no l'objectiu. El 2013 ens deixa clar que fer la Consulta i potser poder construir un Estat Propi han de ser qüestions plantejades per transformar la situació social; per millorar la situació de la gent treballadora que tant està patint.
Molta gent de la nostra ciutat i de la nostra comarca vol canvis però no acceptarà miracles o varetes màgiques en format Independentisme exprés. No oblidem que en aquests 4 anys des de l'embarrancament de l'Estatut, el Catalanisme en sentit ampli no ha fet res per construir i reforçar les estructures d'estat que ja té Catalunya (Salut, Educació, Benestar, Seguretat,...). Ans al contrari, més aviat les ha desmantellat.
Per sort aquesta situació no durarà per sempre, el 2013 està farcit d’experiències de lluita, de resistència i de construcció d’alternatives a peu de carrer. Alternatives que aquest 2014 seran més presents que mai. La situació a Catalunya i també a Espanya requereix d’un canvi, d’una ruptura democràtica, d’un nou procés constituent que construeixi un nou “pacte social” basat en garantir drets socials i nacionals. Des dels carrers de Cornellà als despatxos de Brussel·les cal seguir defensant-los. Ànims, el 2014 serà millor.

Comentaris