Millors serveis públics ja! Resposta oberta a la UGT de l’Ajuntament de Cornellà


No tinc per costum comentar públicament els escrits, correus o les consideracions que fan les seccions sindicals de les administracions on treballo, ja sigui la Diputació de Barcelona o l’Ajuntament de Cornellà. Crec que principalment han de defensar els interessos de les treballadores i treballadors que representen, i que sovint han de considerar als electes que dirigim aquestes administracions com la seva “patronal”. Amb “fair play”, humor i a vegades amb preocupació, he anat assumint que determinades seccions sindicals hagin tergiversat, adaptat, o manipulat les meves paraules o les accions dels grups municipals dels que he format part per fer la seva acció sindical. La feina sindical a l’administració pública no és fàcil i reconec que cal exprimir al màxim les poques eines que es tenen.
Per això, estic força acostumat a que determinats sindicats (exemple : CGT Diba) juguin al tots són iguals, disparin contra tots i mai demanin perdó quan s’equivoquen, però haig de reconèixer que la revista que ha fet arribar la secció sindical de la UGT a tot el personal de l’Ajuntament de Cornellà on es valora un article meu m’ha sorprès i quasi indignat.
La qüestió és que els companys d’UGT han decidit comentar públicament un paràgraf del meu article sobre el nous servei municipal “ A prop teu” conjuntament amb un article sobre propaganda i el malament que funcionen els serveis socials municipals fet per en Max Palacios del PP de Cornellà.  Podeu llegir els articles en aquest bloc  i al Cornellà Informa
Com potser no és fàcil accedir a la publicació d’UGT us adjunto els comentaris literals que fan sobre el meu article: “Sobre l’article d’opinió del representant del grup municipal ICV-EUiA, és possible que fruit del desconeixement i altres consideracions, faci algunes afirmacions errònies, sobre tot la del setè paràgraf …
Es pot entendre que en aquestes declaracions anaven adreçades a desqualificar l’acció política del govern municipal, i que això es normal en la crítica política. Però, llegint aquestes línies es pot mal interpretar aquesta critica i el lector pot fàcilment desviar-les al subjecte més vulnerable que son els empleats i empleades publiques.
Respectant aquesta opinió, el que no es de rebut, es que quan molts poders (polítics, econòmics...) estan llançant una ofensiva sense precedents contra allò públic, els serveis i els treballadors, des de l’esquerra es faci aquests comentaris que poden confondre. Els empleats públics som els màxim interessats en treballar be, i moltes vegades ho fem sense contar amb el mitjans adients i amb unes condicions laborals i salarials precàries”
En aquest comentari els companys de la UGT Juan Ramón Torres Blanco i Andrés Romero Jiménez, que interpreto són els autors, obvien 3 qüestions bàsiques a l’hora d’analitzar qualsevol text qui és l’autor del text, en quin context està escrit i quin objectiu persegueix.

Autoria. Els regidors i regidores no som representants asèptics dels grup municipals, no som “paracaigudistes” que ens envien “els partits” als ajuntaments. Almenys nosaltres no. Les coses les fem gent concreta amb nom i cognoms. L’article que comenten els companys de la UGT té un autor, per què no es diu qui l'ha escrit?
Fa 37 anys que visc a Cornellà i m’he relacionat amb l’Ajuntament i amb els seus treballadors i treballadores des de fa molt de temps i de diverses maneres. He anat a les seves escoles i instituts, he participat en les entitats de lleure, de joventut, de cultura, d’esport, o de solidaritat i cooperació, he estat membre de Consells de participació diversos,  he estat 10 anys regidor de l’Ajuntament, i des de fa 8 anys a la perspectiva de ciutadà compromès i he afegit la de pare i la de família usuària dels serveis municipals.
Si a tot això hi afegim que sóc treballador de l’administració local des de 1996, com es pot considerar que el meu article és “fruit del desconeixement i altres consideracions”, i que “faci algunes afirmacions errònies”. No negaré que em puc equivocar, però opinió i coneixement sobre els ajuntaments en general i el nostre en particular crec que en tinc, i encara més si hi sumem el que tenim les dones i homes d’ICV-EUiA i del PSUC.
Context. No és ètic, política i periodísticament parlant, descontextualitzar parts o expressions d’un article. Cal llegir-lo i comentar-lo sencer.  No és acceptable que es critiquin 52 paraules d’un article sense parlar de les 540 restants. Crec que l’article que vaig fer al juny quan el govern municipal va llençar a “bombo y platillo” el nou servei “A prop teu” era crític amb el govern de Cornellà i alhora prou clar reconeixent la feina que fa el personal de l’Ajuntament.  Tornem-lo a llegir, si us plau!
Objectiu. L’article buscava sacsejar interna i externament l’Ajuntament. Potser gràcies als companys d’UGT ho hem aconseguit millor. Volíem deixar clar que considerem d’entrada bo tot el que serveixi per apropar la ciutadania als serveis públics i al inrevés, perquè els serveis públics s’apropin a la ciutadania que els paga. És la comunitat, i el seus interessos i necessitats, qui hauria d’orientar els governs de les administracions. Per això no considerem adient que siguin els regidors i regidores del govern qui hagin de rebre i gestionar directament les demandes dels veïns. Els serveis públics han de funcionar amb criteris tècnics i professionals, sinó no garantim la igualtat de tracte per tothom. Això no us preocupa companys de la UGT? D’igual manera, tampoc considero just creure que no hem de fer autocrítica i que la gent que treballem en els serveis municipals ho fem tot bé a pesar de les retallades, els “polítics” i la precarietat. És cert que condiciona molt però si realment creiem que nosaltres com a treballadors/es públics no tenim res a millorar no estem essent honestos amb nosaltres mateixos i ens anirà a la contra.
Per acabar, suggereixo als companys de la secció sindical d’UGT de l’Ajuntament una relectura del meu escrit de juny i els demano també un anàlisi del que he publicat els darrers 6 anys tant a les revistes locals i comarcals com al meu bloc o similars. Si després de fer aquesta relectura continuen creient que ICV-EUiA de Cornellà i jo mateix mereixem compartir crítica amb el PP de Cornellà que ha justificat les retallades, les reduccions de sous i condicions laborals de treballadors/es públics/ques, o la reforma local ho acceptarem, sinó esperem algun tipus de rectificació.


Comentaris