MENYS DRETS MÉS NEGOCI. LA REFORMA DE LES PENSIONS


Avui hem participat en una acció reivindicativa contra la reforma de les pensions a la Tresoreria de la Seguretat Social amb el Fòrum Social del Baix Llobregat. Hem dit alt i clar que el problema no són les pensions és l'atur. 

Us adjunto l'article que sobre el tem hem publicat a la revista Cornellà Informa:

Des de l’arribada de les dretes al Govern de Catalunya, i en especial al govern de l’Estat, s’està fent més evident que mai que una cosa és el que es diu i una altra el que es fa. Amagats en un calaix tant el programa electoral de CiU, com sobretot el del PP, ja podem veure quina era la seva veritable Agenda Política, perquè volien governar.
Els poder neolliberals que dominen avui el Congrés dels Diputats i, en menor mesura, el Parlament de Catalunya ho han deixat clar; en temps de crisi cal mantenir els beneficis empresarials com sigui i si per fer-ho cal repartir-se el pastís dels serveis públics i en reduïm el control democràtic millor que millor.
Totes les reformes legals i retallades que els governs han aplicat els darrers 2 anys segueixen aquest patró. Les retallades en salut busquen que la ciutadania opti per la salut privada, les reformes educatives (Llei Wert) volen ajudar l’escola elitista i castigar l’escola pública, i la reforma dels Ajuntaments busca reduir la prestació directa de serveis i facilitar la privatització de serveis socials, educatius, culturals, energètics o de mediambientals. Tot plegat perquè els serveis públics siguin gestionats per AGBAR, ACS, ACCIONA, FCC, ABERTIS o similars, i pagats directament per la ciutadania empobrida a uns preus cada cop més alts.
En la mateixa línia, i després de la reforma laboral, i els seus costos socials, el PP ha aprovat retallar més les pensions. La crisi és l’excusa, i amaguen un interès per afavorir els poderosos i, per exemple, promoure els plans de pensions privats. La Reforma és econòmica i socialment injustificable. Només s’explica perquè la crisi és la gran coartada i una gran oportunitat per imposar aquests canvis, i aprofitar la majoria absoluta del PP.
Aprofiten la crisi per dir que gastem massa en pensions quan Espanya dedica a pensions el 10,2 % del PIB i la mitjana de la Unió Europea és el 13,5%, per usar un factor de sostenibilitat previst per als anys 2027/32 quan siguin pensionistes les generacions del baby boom, i per acabar amb revalorització de les pensions a partir de l'IPC i fer servir un índex absolutament opac. L’IPC és massa transparent….
Aprofiten la crisi per manipular els joves. No és congelant les pensions dels seus avis o reduint els drets dels seus pares com es garantiran les pensions dels i les joves, sinó oferint-los ocupació de qualitat i que cotitzin suficient per cobrar-les.
Contra aquest conjunt de mentides i opacitats hi ha alternatives. La solució no passa per reduir despeses en pensions sinó per augmentar els ingressos del sistema de Seguretat Social apostant per fer una contribució social generalitzada, no només dels treballadors, i augmentant de les bases màximes i mínimes de cotització, amb un augment en les aportacions fiscals, previstes ja en el Pacte de Toledo.
Però sobretot, només salvem les pensions si apostem pel creixement de l'ocupació de qualitat i la productivitat dels llocs de treball, amb bones cotitzacions hi ha bones pensions. Tot el contrari del que promouen PP, CiU i la Troika que pensen "o ara o mai!”. Tant de bo sigui mai!

Comentaris