Què hem signat a Cornellà PSC i ICV-EUiA?

Ja fa dies que us dec aquest article, en sóc conscient, però dificultats tecnològiques i una setmana de feina fora de l’Estat m’han impedit fer-ho abans. 
Avui fa una setmana que els Grups Municipals del PSC i d’ICV-EUiA fèiem una presentació pública d’un “Acord per aprofundir en la defensa de l’acció social, ocupacional, cultural i econòmica de la ciutat”, i ja toca ampliar, matissar i reforçar les explicacions que tant en roda de premsa com en l’acte públic convocat vaig donar.
A finals de 2007 m’estrenava com a portaveu d’ICV en un debat pressupostari municipal. La majoria absoluta del PSC i la seva voluntat de governar també amb CiU ens havia portat a l’oposició. Eren temps de governs d’esquerres arreu, però l’escenari Cornellanenc era diferent. Les poques ganes d’innovar en polítiques publiques i la influència d’una sobredimensionada EMDUCSA (Ara PROCORNELLÀ) torpedinaven les relacions ICV-PSC.

En aquell debat de 2007, els portaveus socialistes del govern municipal van centrar la seva resposta a les meves critiques amb el simple i alhora contundent argument que no teníem proposta alternativa. Ha estat el darrer cop.
Des de llavors el grup municipal d’ICV-EUiA hem estat el grup municipal més actiu de l’Ajuntament, fent propostes, al.legacions, mocions, precs o preguntes de qualsevol cosa que crèiem afectava a la gent de Cornellà; urbanisme, habitatge, transparència, cultura, educació, serveis socials,... Fent una oposició constructiva. Fent Política.
És més, en el que portem de mandat 2011-15 el nostre Grup Municipal continua essent el grup polític més actiu a l'Ajuntament amb 15 mocions pròpies i una desena més compartides amb d'altres grups. Ha estat el nostre grup municipal qui ha portat al Ple de Cornellà la ILP per la Renda Garantida o el Mínim vital, la suspensió dels desnonaments o la creació del Fons Social d'habitatge, la lluita contra la Pujada de tarifes d'ATM, la necessitat d'una nova Llei Barris, el cobrament de l'IBI a l'església, l'increment de la Freqüència de la Línia R4 de RENFE, la lluita contra Eurovegas, les reclamacions a Estat i Generalitat de més suport a les escoles bressol, més recursos pel PIRMI, o més Beques Menjador, o darrerament un acord per fer un tricentenari dels fets de 1714 pedagògic i rigorós.
Però també cal dir que, si bé el mandat passat el PSC votava en contra de quasi totes les nostres propostes, des de 2011 s'ha posicionat majoritàriament a favor de les nostres mocions i propostes fent front comú davant la resta de grups situats a la dreta ideològica; PP i CiU. Som responsables, fem propostes i en general s’accepten. Per això es produeix aquest acord.
Un acord que es basa en el nostre coneixement de la ciutat, la nostra capacitat de proposta demostrada, la nostra responsabilitat envers la situació que pateix la gent de Cornellà, el nostre convenciment en la utilitat dels serveis públics i la necessitat de defensar la democràcia local, i sobretot per la voluntat política compartida de lluitar per la dignitat de les persones.
Per qui encara no hagi pogut llegir-lo, cal dir que els eixos generals de l'acord són:
1.    Continuar reforçant l'Acord Social contra la Crisi signat l'any 2012 i posar els recursos econòmics suficients.
2.    Generar més oportunitats econòmiques i laborals: Plans d'Ocupació, Zona econòmica especial, paper Procornellà, suport comerç i emprenedors,..
3.    Garantir la cohesió social i generar oportunitats socials, culturals i educatives:Beques i ajuts, Oficina Habitatge, suport infància, taxes progressives.
4.    Apostar per la formació com a via de promoció social: Millora FP i formació bàsica, evitar abandonaments
5.    Protegir i promocionar el patrimoni de la ciutat.
6.    Seguir ampliant la governança i el debat públic.


Per concloure vull agrair els comentaris favorables que gent de diverses entitats i d'altres ciutadans i ciutadanes m'han fet arribar, també les crítiques. Tot i que l'aritmètica municipal no obligava a aquest acord per fer funcionar l'Ajuntament insisteixo en que no podem obviar que la ciutat pateix i que cal intentar ajudar com cadascú sàpiga. No és moment d'oportunistes i de la politiqueria.

Finalment vull també deixar clar que no es tracta d'un acord de govern, ICV-EUiA seguirem fent oposició responsable. Es tracta de construir un espai de treball compartit per abordar situacions que no poden esperar a unes properes eleccions municipals el 2015, i que avui reclamen unitat. El PSC seguirà governant en solitari, i segur que discreparem, però en aquests 6 eixos de treball ens comprometem a posar-nos d'acord. Així de fàcil i així de difícil.

Comentaris