Esports de base, crisi, i Papamanagers.

Dijous vinent aprovarem en el Ple Municipal de Cornellà el primer Reglament regulador del Servei Municipal d’Esports de Cornellà. Un reglament dens, repetitiu, i malinterpretable que bàsicament busca posar ordre en la “gestió” de les heterogènies instal·lacions esportives de la nostra ciutat. Li puc trobar altres derivades i intencionalitats al reglament (autoprotecció de l’aparell tècnic i burocràtic, control de determinades entitats,...) però prefereixo que us el llegiu quan es publiqui el definitiu i el compareu amb el que ens van presentar a les entitats i als Grups Municipals fa 6 mesos. També us convido a revisar les nostres al.legacions a http://www.iniciativa.cat/cornella/news/44874
La temporada 2012/2013 ha estat força especial per l’esport de Cornellà, i per això per mi no deixa de tenir un punt estrany que hagi estat precisament ara i amb preses quan l’equip de govern de Cornellà hagi decidit “posar ordre” en el món de l’esport. Ha estat la temporada d’inici d’activitat total del Pavelló de Sant Ildefons o l’estrena del camp de futbol de Riera, i també un any amb menys recursos municipals. Però també ha estat un any ple de rumors i crisis a la principal entitat esportiva de Cornellà ; la UE Cornellà, amb eleccions i sortida injusta de l’històric president José Galvez inclosa.
Jordi Alba amb la UE Cornellà
Serveixi aquest espai per alhora reconèixer la feina fet per Galvez i les seves juntes, i per encoratjar a la nova presidència i el seu equip a superar la crisi institucional que ha patit l’entitat. Una crisi per cert, la de la UE Cornellà que ha fet emergir un món “incontrolable” des de l’Ajuntament; el dels traspassos, els fitxatges, els representants, i evidentment els diners que fan que sovint pares i mares es creguin que són managers de “Jordis Alba” en potència i perdin de vista que l’esport és sobretot educació i salut pels seus fills/es, no negoci. Us convido a llegir comentaris en les webs sobre fitxatges de Joves que de Cornellà van al Madrid o al Barça i després a Anglaterra o similars. I si sou pares o mares o entrenadors/es entendreu de què us parlo.
Tornem al reglament que del negoci del futbol base ja en parlarem. Si algú busqués articles publicats sobre l’esport a Cornellà, segurament trobi més d’un escrit per mi qüestionant  tant l’estat com el tipus d’instal·lacions esportives que tenim i la seva gestió.  Des de fa més de 15 anys vaig dient que som una ciutat d’extrems en qüestions esportives. Instal·lacions petites monopolitzades pel bàsquet i ubicades enmig de barris, com els pavellons d’Almeda, Riera o Centre, que conviuen amb grans instal·lacions com el Parc Esportiu o les més noves del Pavelló de Sant Ildefons o la piscina de Can Mercader. Alhora si analitzem la presència de l’Ajuntament en aquestes instal·lacions  trobarem que de forma habitual la gestió la fan directament les entitats usuàries de la instal·lació. Pràcticament no hi ha conserges ni tècnics d’esports municipals orientant, supervisant o dirigint les activitats que s’hi fan.
Això vol dir que les entitats fan i desfan? Quasi. Que totes tenen un contracte per gestionar de forma similar i amb els mateixos recursos els pavellons, pistes d’atletisme i camps de futbol? No.
La manca de criteri a l’hora de fer concessions de les instal·lacions o establir un programa consensuat i global d’obres pel manteniment i la millora de les instal·lacions esportives és un element històric de Cornellà. Cap dels regidors i regidora d’esports que he conegut (i els guardo gran estima a tots/a) ha posat ordre en aquesta qüestió. Per això sobta que ara l’Ajuntament intenti fixar objectius comuns en el Servei d’Esport Municipal. Per què ho fem si cadascú sempre a fet la seva!
Cada club té un tipus de sistema de gestió diferent, amb subvencions i aportacions econòmiques pel manteniment de les instal·lacions diferents tot i gestionar nombre d’equips i instal·lacions similars, i, malauradament, la cultura clientelar d’anar a demanar, o a plorar, a regidors i alcalde per aconseguir millores és la dominant. Quantes vegades les entitats s’han queixat que l’ajuntament ha fet obres en pavellons i camps de futbol que no eren prioritàries i que n’han encarit el funcionament (Parquets, gespes artificials,...)?


La infrautilitzada pista del Parc Esportiu Llobregat que gestiona Procornellà
Millorarem la situació amb el nou reglament? Tenir per fi un reglament que ordeni qui i com gestiona les instal.lacions esportives de Cornellà és per nosaltres positiu. El problema serà consensuar-lo amb les entitats i sobretot aplicar-lo en un moment de crisi, on cauen els recursos i els practicants. Vivim en una ciutat molt poc acostumada a la intervenció municipal per generar Pactes Esportius que beneficiïn al conjunt i si a la competència entre entitats (robar-se jugadors/es) i al “xiringuitsme” (moltes entitats petites i cap entitat poliesportiva), i això ha de canviar. De moment farem una lectura positiva de la situació i esperarem que el nou reglament vagi donant fruits i es millori la utilització de les instal·lacions esportives i la ciutadania que les paguem en traiem més profit. 

Enllaços d'interés sobre fitxtages implicats la UE Cornellà: ( Jordi Alba, Ignasi Miquel, Mario Rodriguez,...)
http://www.transfermarkt.co.uk/es/ignasi-miquel/transfers/spieler_70245_195240.html
http://www.marca.com/videosmarca/?v=35jBoFkD0IV

Comentaris