Els quatre magnífics del Llobregat

Els alcaldes de Gavà, Cornellà, Viladecans i St. Boi amb el President Mas
El 1er de juny els alcaldes de Cornellà, Sant Boi, Viladecans i Gavà signaven un acord, davant Mas, amb el Conseller de Presidència de la Generalitat “pel desenvolupament econòmic i la cohesió social”. Un acord que cristal·litzava mentre el conjunt d'alcaldes de la Comarca i el seu Consell Econòmic i social signaven document tant importants com el Pacte per la Industria o la Declaració per la “Unitat territorial,social, econòmica i cultural de la comarca” que defensa el Baix Llobregat de la contra el desmantellament previst en l'Avantprojecte de Llei de Governs Locals de Catalunya del govern de CiU.
Tots tres acords són “bons” acords i són una mostra de la voluntat i segurament de la necessitat d'acord polític que la situació social i econòmica d'una comarca com el Baix Llobregat requereix. Però els tres acords són millorables, i , tot i ser jo de Cornellà, crec que especialment el "Protocol" dels quatre alcaldes pateix de manca d'unitat política i territorial. Crec que a dia d'avui tothom té clar que en general no viuen al Baix Llobregat els que han creat la crisi però si moltes de les persones que la pateixen. No és temps pel tacticisme i la politiqueria, ja ho he dit en més d'una ocasió, és temps d'unitat i d'acció perquè vivim un moment d'emergència social. Per això és un error que els quatre alcaldes socialistes que van tenir una posició més ambigua front Eurovegas siguin “premiats” amb un conveni especial sense aportació econòmica directa de la Generalitat. En el document es parla d'Educació, d'Atenció Social, de Promoció Econòmica, o de millores en l'Administració però es parla també de qüestions comarcals com el Parc Agrari i es plantegen accions vinculades a la UPC de Castelldefels, la Nissan de Zona Franca o l'Aeroport del Prat. Molt estrany no? Entenc el malestar que tenen els alcaldes dels municipis fronteres. Com es pot parlar de compartir acció en el polígons industrials quan Cornellà els comparteix amb l'Hospitalet, Esplugues o Sant Joam Despí que no signen l'acord? No us molestaria que els veïns us endrecessin casa vostra?
Esperem que els avui quatre magnífics reaccionin, de la Generalitat no espero res,  i entenguin que cal obrir més l'acord perquè aquest sigui útil. La gent del Baix Llobregat necessitem que ho sigui.

Comentaris