OUTLET al Baix Llobregat. La comarca en venta?

A mitjans del mes d'Abril, Santi Vila, Conseller de Territori de la Generalitat, es desplaçava a Viladecans per anunciar l'acord amb l'empresa Neinver per la instal·lació als terrenys de l'INCASOL de Ca n'Alemany d'un nou centre comercial especialitzat en productes “Outlet”. Aquest projecte, com tots, de moment ens aporta vàries xifres; 1.000 llocs de treball, 30 milions d'euros d'inversió pública, 80 d'inversió privada i 3 milions de possibles visitants. Tot per demostrar en un projecte que encara no ha mogut una pedra i ja està generant un important soroll en els mitjans comarcals i nacionals.
Ubicació futura de l'OUTLET. font: Europapress
És com Eurovegas? No. Tot seran impactes positius? Tampoc
En aquells dies d'abril, ICV fèiem la nostra assemblea nacional al Cubic, a pocs metres d'on es farà l'Outlet, i un servidor i el company Jose Luís Atienza de Viladecans interveníem com ICV Baix Llobregat exigint a la Generalitat inversions en l'economia productiva de la nostra comarca. Inversions que donin feina a la gent jove, i qüestionant que vendre's terrenys industrials públics per fer centres comercials sigui la solució als problemes del Baix Llobregat.
I és que això de Viladecans es fa en terreny industrial (fa molts anys que no és agrícola) propietat de l'INCASOL i que "s'havia de destinar a la industria aeroespacial". Cal remarcar que tot i que es tracta d'una operació d'inversió Privada requereix d'inversió pública complementària.
Per això, el fet que un polígon industrial, estratègicament situat a un pas de l’aeroport i a dos del port, ben comunicat, propietat de l’Incasol (Generalitat de Catalunya), allà on es poden projectar polítiques de reindustrialització del país, s’utilitzi per una ciutat de botigues outlet dóna una visió discutible del model de país pel que s'aposta, i assenyala tota una aposta de futur. Que fa la Generalitat pel Baix Llobregat? Que vol fer-ne?
En això si que hi ha coincidència amb Eurovegas. La Generalitat no aposta pel Baix productiu, ni industrial ni agràriament parlant, i només hi pensa com una comarca de serveis i magatzems.
Sense treure raó a les plataformes SOS Delta o Delta Viu en la reflexióque fan sobre l'OUTLET, i compartint la visió que cal incrementar la protecció del delta del Llobregat i millorar la gestió del Parc Agrari per fer-lo també econòmicament viable, em resisteixo a centrar les queixes entorn la ubicació de l'OUTLET principalment en un tema ambiental. Barrejar el futur del Delta amb la ubicació d'un Outlet en una zona industrial no urbanitzada que està per sobre de l’autopista C-32, i que fa anys i panys que està expropiada per l’Incasol als pagesos, és poc rigorós i no ajuda a prestigiar les lluites ecologistes del Baix Llobregat. És més preocupant pel medi ambient la mobilitat que l'impacte territorial estricte. Posaran més transport públic per anar de compres? O es pensarà en que s'arribi en cotxe com a La Roca Village o Las Rozas?
I es que cal dir que sembla que aquest Outlet està pensat com a alternativa a La Roca, i que vol aprofitar la proximitat al Port i l'Aeroport per atraure Turistes ( sobretot russos, de creuers, i similars), no perquè la gent del baix hi anem a comprar.
Per això, i per acabar, crec que l'afectació al comerç local serà relativa. De veritat que l'Outlet castigarà més el comerç local del que ja l'han castigat al llarg de la història del Baix Llobregat sud el Carrefour (PRYCA) del Prat, el Llobregat Centre, El Corte Inglès de Cornellà, el Barna Sud, l'Alcampo, el Vilamarina, l'Ànec Blau o el mateix SPLAU, centres comercials que estan ubicats molt a prop d'on anirà l'OUTLET? Ja som els Campions dels Centre Comercials!
Entenc que qualsevol actuació sobre el territori cal pensar-la molt perquè no té massa solució i perquè té sempre impactes socials i econòmics, però crec que en el cas de Viladecans sobretot ens han de preocupar que es concretin els llocs de treball que es prometen, i alhora els drets laborals dels possibles "nous" treballadors de l'OUTLET, i que aquest no sigui un element de precarització o de destrucció de la resta dels llocs de treball que avui té el sector comercial del Baix Llobregat. Es trist que Catalunya opti per sortir de la crisi venen roba barata i no des de la producció industrial. És trist que per aconseguir els llocs de treball que urgentment necessita la gent del baix ens venguem el patrimoni públic i la comarca. És trist, però així estem.

Recull notícies Outlet:

Comentaris

  1. Mi querido amigo, lo prometido es deuda y yo soy un hombre que paga sus deudas. He leido y releido tu articulo con toda atención y creo que tienes razón en la mayoría de tus planteamientos. Igual que la tienen los planteamientos que defiende el grupo de ICV en el ayuntamiento de Viladecans e igual que seguro los tienen los sindicatos mayoritarios. Sin ninguna duda.Estoy convencido de ello.

    Es una situación de emergencia en muchos aspectos y por supuesto es una situación de carencia, yo diría crónica, de empleo en toda la comarca, no sólo en Viladecans. Entiendo todo eso y lo comparto, cómo no?.
    Sin embargo, me permitirás que comparta contigo un análisis un tanto superficial, pero que es así por la falta de información circulante sobre este tema. Por lo tanto, aunque intento ceñirme a lo sabido, hay grandes incognitas que merecen al menos que se formule la pregunta y hay respuestas que sólo son fruto de la experiencia de la observación; los actos de la administración son previsibles porque siempre se mueven con la misma cadencia.

    Como tu blog no permite mas de 4000 caracteres en los comentarios, te pego el enlace donde está publicado el artículo completo.
    Un abrazo

    http://depionerosyfracasos.wordpress.com/2013/06/17/outlet-al-baix-llobregat-la-comarca-en-venta-algunos-apuntes-mas-o-desmontando-el-outlet/

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada