Polítiques contra la pobresa i contra la corrupció

Catalunya i Cornellà vivim una situació d’emergència social, política i democràtica. A la situació de crisi econòmica i social,darrerament s’hi suma l’increment de casos de “presumpta corrupció” que impliquen fins i tot al Rei, als Presidents de l’Estat Espanyol i de Catalunya i al seu entorn. Davant la desconfiança calen moltes explicacions i veritats. I calen ja!

Entenent aquesta situació en el darrer Ple Municipal ICV-EUiA vam presentar una moció per demanar al Parlament de Catalunya l'elaboració i aprovació d'una Llei del Mínim Vital Garantit (Aprovada amb vots PSC i ICV-EUiA), i vam plantejar mesures per anar molt més enllà de la “Transparència” que ara defensen PP i CiU.
A Cornellà avui 8.530 persones estan a l'atur, la meitat sense prestació, a les que cal afegir unes 1.000 més que reben prestacions molt baixes com la Renda d'Inserció o la pensió no contributiva. Si la pobresa a Catalunya afecta almenys al 21.9% de les persones i al 28% dels infants, a Cornellà no estem lluny. Cada cop hi ha més gent que perd l'habitatge, o no es pot pagar els subministres o l'alimentació bàsica. Situacions que afecten, molt especialment a les dones. Austeritat és desigualtat.
Per això s'impulsa una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per la creació d'una Renda Garantida de Ciutadania com diu l’article 24.3 de l’Estatut d’autonomia Catalunya, per a qui acrediti uns ingressos inferiors a l’IRSC (569€ mes), i alhora que ICV-EUiA plantegem una Llei del Mínim Vital, un conjunt de mesures de rescat social imprescindibles com:
  1. Establir la Renda Garantida de Ciutadania
  1. Garantir l'accés a aliments saludables per la subsistència.
  1. Disposar dels subministraments mínims bàsics d’aigua i energia per enllumenat, higiene, calefacció i cuina
  1. Disposar d’un habitatge o un allotjament digne.
En relació a la situació de desconfiança política generada pels casos de “presumpta corrupció”, considerem que cal més diàleg social i aportar solucions. No val amb cimeres ni amb propostes com la presentada pel PP a Cornellà ( té gràcia que hagin estat ells) que només vol una oficina per fer seguiment del web de l’Ajuntament. La transparència és necessària però absolutament insuficient en els moment actuals. Impulsar la cultura informativa és garantir el dret a la informació però el que és imprescindible és la cultura participativa i deliberativa com a mitja per enfortir la democràcia.
Cal radicalitat i qualitat democràtica que, a més de facilitar informació sobre les actuacions públiques i retre comptes dels resultats, ha de garantir l’exercici dels drets polítics mitjançant un sistema electoral proporcional i just i ha de crear instruments i canals de participació en els assumptes públics, els de tots i totes.
Reivindiquem la integritat institucional; tenir persones íntegres i dignes al capdavant d'institucions públiques integres i transparents (els partits polítics, o sigui a casa nostra, a casa de tots dels partits representats en el consistori i dels que no hi són, i també de les ONG, associacions empresarials, sindicats i mitjans de comunicació). Cal defensar la Política en sentit ampli. Sense política no hi ha democràcia i l’alternativa a la democràcia és ben coneguda al nostre país.

Comentaris