Compartir responsabilitats en una societat d'homes i dones.


El 16 de març ICV del Baix Llobregat farem assemblea. Allà debatrem sobre com està la nostra comarca i com des d'ICV ajudem a construir les alternatives d’esquerres que la nostra societat necessita. També allà iniciarà el seu camí una nova direcció comarcal que estrena estil de presidència. Després de quatre anys on he presidit la principal organització territorial d'ICV dissabte farem un canvi important. A partir d’ara tindrem Copresidència; una dona i un home compartint el màxim càrrec de direcció política a ICV.
Ser el President comarcal de la meva organització durant quatre anys ha estat un honor, una responsabilitat i alhora una oportunitat que sempre agrairé a les dones i homes d'ICV.
Jo em crec les teories pedagògiques que consideren que les persones aprenem durant tota la nostra vida, i si una cosa he fet en aquests quatre anys ha estat aprendre, i molt, de la gent de la nostra comarca, i ho haig d’agrair.
De ben segur que he comés errors i no he estat just amb tothom, i demano disculpes. Sé que en alguns casos m’ha faltat temps i habilitats per poder acompanyar com m’hauria agradat a cada organització en la seva tasca política, o per ajudar més als grups municipals o les entitats de les nostres viles i ciutats, però sincerament crec que hem de fer una valoració positiva de la feina feta com a ICV Baix Llobregat. Hem treballat bé i treballarem millor si repartim millor les responsabilitats.
Per ICV la copresidència permet també visualitzar la riquesa, pluralitat i diversitat que aportem dones i homes. És un exemple més d’una nova manera de fer política, més compartida, pensada en col·lectiu i des de la feina col·lectiva, i una aposta per la radicalitat democràtica i la creació d’estructures més horitzontals i participatives. És un element de transformació i d’innovació en la nostra cultura organitzativa que ens ha de permetre treballar més i millor. L’etapa dels lideratges únics, sovint exercits per homes, s’ha acabat. Cal un nou model de referència per a les relacions socials i la política hi ha de col·laborar.
El feminisme, la defensa dels drets de les dones i l’equitat de gènere, forma part de la identitat d’ICV  i de la nostra feina a les institucions. Per això volem incorporar més dones, tant a la base social del partit com als llocs de presa de decisions. Volem ser més per construir alternatives. Volem més companyes per transformar la pròpia organització, i volem que ICV sigui instrument de canvi per assolir l’equitat de gènere en el conjunt de la societat i per així transformar la societat. Si vivim en una societat d’homes i dones cal incorporar amb igualtat els valors i la manera d’entendre i fer política de les dones. La copresidència a ICV ha d’ajudar a tot això i desitgem que així ho faci. 

Per aquests motius donada l’aposta clara d'ICV per una copresidència nacional vaig proposar a l’executiva Comarcal una reconversió del procés d’elecció de Presidència comarcal i del sistema de direcció política del que ens hem de dotar.
Fruït d’aquest plantejament, i perquè considerem que ICV del Baix Llobregat estem en condicions de construir copresidències sòlides i solvents que ens permetin treballar més i millor, la companya Candela López i jo mateix hem plantejat una candidatura conjunta a la copresidència d’ICV Baix Llobregat.
La Candela López Tagliafico, regidora de Castelldefels, ha demostrar tant capacitat de treball com capacitat d’aprenentatge i crec que és la persona idònia per dirigir de forma compartida la nostra organització. Crec que la complementarietat que podem aportar l'un i l’altre pot ser molt profitosa per a la nostra comarca.





Comentaris