Alternatives d'Esquerres

Dissabte vaig participar de la cloenda de la setena Assemblea d'ICV del Baix Llobregat plantejant com entenc o entenem que caldria construir les tant necessàries Alternatives d'Esquerres a la nostra comarca. Era un plantejament comarcal però que crec es prou exportable. Us faig un resum.
 
Assemblea ICV Baix Llobregat a Martorell
Cal construir alternatives des de quatre grans eixos: la Resistència, l'Exigència, la Proposta i l'Opció Política i Electoral útil i nítidament d'esquerres. Com s'entén això?
  1. Resistència. Civil, Social, Ciutadana, institucional, posem-li el cognom que vulguem, però el que sembla clar és que són temps de mobilització per intentar frenar els atacs contra els drets de la ciutadania i/o els serveis públics. Sense voler manipular ni condicionar res, però sense acceptar tampoc lliçons, ni maltractes, ni posicions sectàries o de superioritat moral. Cal recuperar el valor de la política a peu de carrer que sempre ha caracteritzat al PSUC i a ICV. Cal estar en el conflicte, formar part dels moviments socials, des de la proximitat i la empatia amb els que pateixen i possant als serveis de la resistència les institucions que estiguin disponibles. No vull ni pensar la factura social de la crisi sense Ajuntaments.
  2. Plenari de la 7ena Assemblea ICV Baix Llobregat
    Exigència. Demanar allò que ens correspon com a persones i territoris amb drets. Volem territoris socialment justos i econòmicament sostenibles. Exigim la inversió que li correspon a territoris trinxats i maltractats com el Baix Llobregat, i el desplegament dels serveis públics necessaris per superar els diferencials econòmics i socials que tenim amb d'altres zones de Catalunya. Si els nivells d'atur o formació són més greus que els d'altres no té sentit que les retallades en serveis públics ens afectin més. No hauria de ser al revés?
  3. Proposta. Hi ha propostes alternatives a l'austeritat i les retallades en molts terrenys però se n'han de construir més. Necessitem un Programa de mínims però podem anar més enllà. Partint d'un control democràtic de l'economia, hi ha un gran recorregut fiscal i l'oportunitat de promoure una economia energèticament menys dependent i sustentada en un sistema de finançament de major interès públic. Que cal salvar: els Bancs o el finançament de l'economia productiva? El lloc de treball és un bé comú a protegir i cal fer-lo des d'un nou Pacte Social on potser, i només potser, el Dret a Decidir serà una eina per fer-ho.
  4. Opció. En aquest cas política, no només electoral. Cal que la gent d'esquerres que aposti per les alternatives d'esquerres pugui participar de la construcció d'una opció política ambiciosa que pugui rebre suport electoral suficient com per transformar les institucions cap a l'esquerra. I cal que el màxim d'electors/es d'esquerres puguem votar candidatures amb possibilitats d'incidència real en les polítiques que afecten les nostres vides. Partits com ICV serem generosos, però no ingenus, per intentar construir opcions electoral sòlides i útils des del centre de l'esquerra i des d'una coalició amb EUiA i les EPM sense límits.
Amb el desenvolupament i la interacció d'aquests quatre eixos de treball crec que es pot construir alternatives d'esquerres a molts nivells. Des dels barris i els municipis fins a Catalunya, l'Estat o la UE. En pocs mesos estic convençut que tots quatre seran posats a prova, o per agressions als nostres drets o per convocatòries electorals que es puguin avançar. En seguirem parlant.

Comentaris