De que s'ha parlat al Baix Llobregat el 2012?


Article publicat a l'Anuari Comarcal del Far.
Hem parlat de Crisi, retallades i mobilitzacions, i molt, perquè l'any 2012 ha estat un any, de nou, dur i difícil per la majoria de famílies i empreses de la nostra comarca. La crisi ens afecta directa o indirectament, però ens afecta. L'atur (tanquem l'any amb més de 70.000 aturats/des a la comarca), la reducció de sous, pensions i prestacions, les retallades i l’encariment dels serveis i subministres, o fins i tot la pèrdua de l'habitatge, colpegen les vides de moltes persones. L'obscena obsessió dels Governs de CiU i del PP per reduir el sector públic a la mínima expressió i substituir-lo pel lliure mercat, està retallant els nostres drets bàsics com la salut, l’educació, el treball, l’habitatge, el transport o fins i tot l’aigua.
El lloc de treball és un bé social que cal protegir i per això tant el 29 de març com el 14 de novembre es van fer 2 exitoses Vagues Generals. Vagues i mobilitzacions pel treball digne, pels serveis públics i pels nostres drets. Mobilitzacions per dir als govern neoliberals de la UE, l'Estat i la Generalitat, que han fet una reforma laboral inútil i una reforma fiscal injusta quan el que cal és més finançament per les empreses i més protecció social, i que estan practicant una austeritat extrema que ha agreujat la crisi i el patiment de la gent, castigant a qui no té responsabilitat en la crisi i deprimint l’economia
Hem parlat, de Desnonaments perquè és un problema que castiga doblement les famílies, i perquè avui som molta gent la que creiem que cal la suspensió dels desnonaments al Baix i al conjunt de l'Estat espanyol fins que es reformi substancialment la l'actual i obsoleta Llei hipotecària. I que cal reformar-la introduint mesures com la dació en pagament o l’eliminació de clàusules que no permeten l'oscil·lació abusiva del preu de les hipoteques.
Hem parlat, i molt, d'Eurovegas. Aquell projecte especulatiu que el govern d'Artur Mas ubicava al delta del Llobregat, expropiant terrenys per després regalar-los, i degradant drets socials i laborals. Un cop Eurovegas no ve, necessitem consens institucional i social per demanar al Govern la inversió pública que estava disposada a fer al Baix Llobregat per portar Eurovegas. Ja fa molt temps que des d’ICV-EUiA reclamem inversió a la comarca, però no com la que se’ns proposava amb Eurovegas, sinó una inversió real i sòlida de futur que passi per, per exemple, refundar i rellançar el Parc Agrari, un Pla de Reindustrialització, mancomunar els polígons industrials i parcs d’oficines buits, o per l’explotació agroforestal. Si tenien diners per a Adelson, han de tenir-ne per la comarca.

Hem parlat del dret a decidir al voltant d'unes Eleccions al Parlament en que, per fi,  moltíssima gent del Baix Llobregat hi va participar. Diumenge 25 de novembre la gent treballadora també vam anar a votar per fer aparèixer una Catalunya molt més plural i diversa del que molts sospitaven. El resultat d'ICV-EUiA, sumat al d'altres formacions, ens permet dir que la nostra comarca és de gent d'esquerres que no es resigna. Que no es resigna a acceptar els atacs a l'autogovern de Catalunya, però tampoc accepta un “Independentisme Exprés” màgic i ingestionable.
El dret a la lliure determinació, el dret a decidir, és un dret democràtic que ha de tenir reconeguda la ciutadania per a decidir sobre el seu present i el seu futur com a col·lectiu, i per això creiem que ara el principal és garantir la democràcia profunda, poder debatre i opinar, serenament, entre més Autogovern (Independentisme, Federalisme, Confederalisme,..) o retorn al Centralisme. En si fem de Catalunya un Estat del Benestar Democràtic  socialment avançat dins d'una Europa o una Espanya plurinacional o si retornem a la uniformitat retrògrada que avui imposa Madrid. 
I, finalment, hem parlat, i seguirem fent-ho, d’alternatives. Cal construir alternatives socials i polítiques al neoliberalisme desrregulador, segregador, corrupte, paternalista i depredador de drets i territoris. Ara cal concretar l'Alternativa, el programa comú de mínims, per un nou procés constituent lliure d’Austeritat i retallades, i també de Gürtels, ITV, Palaus o Undargarins. Crec que molta gent del Baix Llobregat segur que ho creu necessari i durant el 2013 ho anirà fent realitat.

Comentaris