Tenim dret a l’aigua

En les darreres setmanes el “debat” sobre la gestió de l'aigua ha agafat pes mediàtic i poc a poc interès ciutadà. Com es gestionarà el servei d’Aigua? Quin paper hi tindrà l’Administració? Com es controlen les empreses que exploten el servei? Com ens defensarem la ciutadania? Què ens costarà?

Un seguit de dubtes que, per exemple, els propis serveis jurídics de la Generalitat han plantejat sobre el procés de la privatització de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat (como deu ser la cosa de fosca!!!) i que cal aclarir per les conseqüències que tindrà per la ciutadania.
Cal recordar que l’accés a l’aigua potable i al sanejament és un dret bàsic per al ple gaudi de la vida i per a tots els éssers humans. Així ho reconeix l’ONU. Us recomanem entrar al web de la Plataforma Aigua és vida per informar-vos millor: http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/
Malauradament, avui l'obscena obsessió del Govern de CiU per reduir el sector públic a la mínima expressió i substituir-lo pel lliure mercat limita l’accés a aquest servei essencial i els nostres drets. Així, gràcies a la cobertura de les famoses lleis òmnibus que van aprovar CiU i PP al Parlament, l’escenari del cicle de l’aigua està canviant radicalment.
Un operador privat, AGBAR, gestionarà, si no hi ha canvis, l'aigua de l’Àrea Metropolitana (Cornellà inclosa), mitjançant el nou model gestió aprovat per PSC i CIU. I, tot i el recurs pendent, la Generalitat de moment ha atorgat a ACCIONA el contracte de gestió dels serveis públics en la modalitat de concessió per a la construcció, la millora, la gestió i la explotació de les instal·lacions de la xarxa de proveïment Ter- Llobregat.
Quan aquests processos finalitzin, ens podem trobar amb que gairebé tot “el cicle de la gestió de l’aigua” públic estarà en mans privades i fins i tot és possible que acabi en mans d’una única empresa, des de l’embassament al clavegueram. I s’haurà fet sense participació ciutadana, amb costos laborals i ecològics, i sense legitimitat democràtica al fer-se una licitació a 50 anys. Una hipoteca per a les generacions futures.
En resum, la privatització que fa la Generalitat de Mas, amb el silenci d’ERC, acompanyada per l'Àrea Metropolitana de Trias i Balmón, és una aberració democràtica, ecològica i econòmica que perjudica el conjunt de la ciutadania, als Serveis Públics i al benestar col·lectiu. Un espoli patrimonial que ataca drets humans i la sobirania del poble de Catalunya, posant en mans privades unes infraestructures bàsiques per un país que ha de ser  també lliure de la dependència tirànica dels poders econòmics i financers. Ens enganyen dient que la ciutadania no notarà res en el servei i es millorarà la gestió, però el rebut de l'Aigua ja s’ha incrementat en una mitjana del 27%.
ICV-EUiA-EPM hem denunciat el canvi de model i la repercussió per a la ciutadania i pel país. Ens varem oposar a les lleis òmnibus, hem presentat mocions als plens municipals i recursos als expedients, hem votat en contra de les privatitzacions, i estem acompanyat la societat civil i les entitats que estan denunciant aquest espoli i continuarem lluitant amb tots aquells que vulguin continuar defensant l’aigua com a bé públic. Tenim dret a l'aigua i junts el defensarem.




Enllaços:

http://www.324.cat/noticia/2013734/barcelona/La-sisena-pujada-de-laigua-en-dos-anys-encarira-el-rebut-10-euros-al-trimestre
http://www.ara.cat/economia/Acciona-vencera-Agbar-lATLL_0_804519593.html
http://www.ara.cat/societat/laigua-podria-pujar-segons-Vanguardia_0_641935888.html
http://www.cincodias.com/articulo/empresas/pulso-empresarial-deriva-politica-agua-barcelona/20121030cdscdsemp_16/
http://www.ara.cat/societat/laigua-podria-pujar-segons-Vanguardia_0_641935888.html
http://www.naciodigital.cat/noticia/49561/conats/insubmissio/al/rebut/aigua/agbar
http://plataformaaiguaesvida.wordpress.com/

Comentaris