Prou desnonaments, de debó


Quan els jutges es posen les mans al cap i fins i tot el serrallers de Pamplona estan dient que no pensen col·laborar amb la justícia per fer desnonaments, crec que és evident que les institucions han de donar un pas més.

Per això aquest Ple de Desembre el Grup Municipal d’ICV-EUiA tornem a presentar una moció que demana la suspensió de tots els desnonaments de residència habitual. La novetat és que també instem al govern municipal a deixar d’operar amb aquelles entitats bancàries que continuen promovent desnonaments de la residència habitual a Cornellà.

La moció presentada per ICV-EUiA a Cornellà, és la tercera que es presenta en pocs mesos vinculada al greu problema social dels desnonaments. ICV-EUiA va demanar  a inicis del 2011, amb una moció no acceptada a tràmit pel govern del PSC, que es modifiqués la legislació hipotecària per limitar l’endeutament familiar i promoure la Dació en Pagament, i pocs mesos després va aconseguir que el govern del PSC si aprovés per crear l'Oficina de Mediació Hipotecària de Cornellà.
Crec que la situació que patim justifica que hi tornem a la càrrega. Ja he plantejat en aquest espai que amb l'elevat nombre de persones que són expulsades del Mercat de Treball i que perden ràpidament el seu habitual nivell d’ingressos, no és socialment acceptable  que alhora siguin forçades a marxar del seu habitatge habitual, mantenint a més la deute inicial amb l’entitat bancària corresponent.
Aquest cop la moció presentada aborda aquesta situació anant més enllà de l'inútil Reial Decret Llei 27/2012 del govern Rajoy, que dient-se “de mesures urgents per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris” deixa sense cobertura a a la majoria de persones i famílies que avui estan en risc de perdre l’habitatge, i les que si s'hi poden acollir només  se’ls suspèn el desnonament 2 anys. En 2 anys haurem sortit de la crisi?

Plantegem: 

1.      La suspensió temporal de desnonaments a Cornellà i al conjunt de l'Estat espanyol fins que es reformi la l'actual Llei hipotecària introduint mesures com la dació en pagament o l'eliminació de clàusules que no permeten l'oscil·lació natural del preu de les hipoteques.
2.      Que el govern municipal deixi d'operar amb aquelles entitats que continuen promovent desnonaments d'habitatges que constitueixen residència habitual.
3.      Ordenar a la Guàrdia Urbana que deixi d'intervenir en les execucions hipotecàries més enllà del que estrictament diu la llei i com es va pronunciar el principal sindicat policial a nivell estatal
4.      Reforçar l'Oficina de Mediació Hipotecària, l'Oficina d'Atenció al Consumidor i els Serveis Socials Municipals perquè tinguin més recursos per assistir els ciutadans i les ciutadanes que es trobin davant un procés d'execució hipotecària o d'impagament de l'habitatge.


Són mesures raonables, que es sustenten en opinions de juristes del conjunt de l'Estat i fins i tot de la UE que consideren que la legislació hipotecària és abusiva amb les persones que s'hipotequen, i que és urgent generar bones pràctiques per frenar l'impacte social que aquesta està generant. No és acceptable que totes les conseqüències de la crisi i de l'impagament d'hipoteques les paguin les persones, quan moltíssims recursos públics estan arribant a les entitats financeres. Hem de rescatar les persones no els bancs, i Cornellà ha de donar exemple.

Comentaris