#25N: Resultats electorals plurals d'una societat plural

Ja fa 24 hores que van tancar els col·legis electorals i que van arribar les primeres dades oficials del recompte de les eleccions al parlament 2012 i encara no sóc capaç d'oferir un diagnòstic mínimament objectiu del que ha passat. Tinc algunes reflexions i moltes preguntes que cal respondre amb cautela i dades, no voldria semblar poc rigorós.
Primera reflexió. Està clar que moltíssima gent ha participat per configurar un dels mapes polítics més diversos de la història de Catalunya. Molta participació vol dir resultat més real, o més aproximat al sentir del conjunt de la societat. Ha parlat la Catalunya real?
Segona reflexió. Amb els resultats a la mà el PSC torna a guanyar a Cornellà ( Us enllaço web per analitzar resultats al detall http://aoc.aj-cornella.org/eleccions/EleccionsDetalls.aspx ) i ha recuperat el primer lloc al conjunt del Baix Llobregat que havia perdut el 2010. ( http://www.parlament2012resultats.cat/09AU/DAU09119CR_L2.htm). A nivell català CIU ha guanyat (visiteu http://www.gesop.net/images/pdf/ca/BREUS%20DE%20DADES/17.%20BreuDades_Resultats25N2012_CAT.pdf ) però segur que més d'un estarà dient allò de per “aquest viatge...”. Realment ha guanyat CiU les eleccions? La sensació de perdedor de la nit electoral que s'emporta el President Mas i la ciutadania és innegable. És una cura d'humiltat?
Tercera reflexió. Perdre 12 diputats i milers de vots (27.000 al Baix) quan planteges unes eleccions per tenir majoria absoluta ha de ser dur i CiU no pot estar gens contenta. Tot i això, és evident que la resta de forces polítiques hem quedat molt lluny. Ara, crec que hi ha 4 candidatures que han d'estar contentes pel seu resultat; ERC, Ciutadans, la CUP i ICV-EUiA. Curiosament les forces més petites de l'anterior parlament excepte SI que n'ha quedat fora, i la CUP que hi entra amb poc més del 3%. Els vots obtinguts per les 4 candidatures són el suficientment importants com perquè les altres 3 forces, els “Grans partits” , CiU, PP i PSC, ens deixin de tractar com a forces marginals.
Quarta reflexió. Vull agrair en nom d'ICV-EUiA del Baix Llobregat el suport rebut dels nostres veïns i veïnes. Els 51.750 obtinguts (22.000 més que el 2010) són una confiança que agraïm i rebem amb responsabilitat. Moltes Gràcies!  D'on venen els nous vots d'ICV-EUiA? Els experts estan dient que provenen dels habituals electors del PSC, però el PSC també millora resultats al Baix Llobregat. Llavors? El que si està clar és que el nostre resultat ens permet dir que el Baix Llobregat i ciutats com Cornellà, on ICV-EUiA és tercera força de nou amb 6338, som més d'esquerres (a l'espera de saber si Ciutadans ho és), i que no oblidem les retallades de Mas i Rajoy. Seguiràn les polítiques d'austeritat?
Cinquena reflexió.La dispersió i el reequilibri de vot entre CiU, PSC, PP, ERC, C's i ICV-EUiA, posen de manifest que en aquestes eleccions plebiscitàries, emmarcades en una crisi econòmica profunda, ha aparegut una Catalunya, un Baix Llobregat i una Cornellà molt més plural i diversa del que molts sospitaven. Els savis de la Catalunya Convergent ja teoritzaven un Parlament monocolor, però malauradament per les seves teories aquestes eleccions ens interessaven a tots i a totes i diumenge vam anar a votar. No hi hauríem d'haver anat?
Sisena reflexió. És evident que Catalunya avui és més difícil de governar, però tenint un Parlament més votat, plural i equilibrat el govern serà més real. Pesi a qui pesi l'escenari actual és de canvi tot hi que no podem oblidar que CiU i PP segueixen sumant majoria. La pilota està a la teulada de CiU que de moment i habitualment compta amb el PP per governar el dia a dia de les Institucions, i que ara sembla pensar en ERC i PSC com a socis. És possible aquest canvi? Com es concretarà?
Bé, ja ho anirem veient. Avui només volia fer uns comentaris i sobretot agraïr el suport de la gent que ha fet confiança en ICV-EUiA. Gràcies!

Comentaris