Llibertats Nacionals amb Justícia Social

Marxàvem de vacances poc després que el Govern Central donés un nou cop a l’Estat Social de Dret i a la pròpia democràcia amb un enèsim paquet de “mesures d’ajust”. Retallades que ataquen la Constitució i l'Estatut de Catalunya, i el propi sistema democràtic, oblidant el Congrés i buidant de competències de les Comunitats Autònomes i els Ajuntaments. Retallades que s'ho estan carregant tot, tant les conquestes socials com el nivell d'autogovern de pobles com el català.
ICV-EUiA ens estem sumant a les mobilitzacions que reclamen Llibertats Nacionals i Justícia Social
La dreta del PP i CiU, que governa a l'Estat i a Catalunya, demostra cada dia (especialment cada divendres) la seva manca de límits quan es tracta de seguir satisfent uns mercats insaciables. Mentre els culpables principals de la crisi financera mundial segueixen sense patir retallades en els seus beneficis la gent treballadora és cada cop més pobre. Augmenten impostos indirectes per a tota la població, redueixen de nou els sous de treballadors/es públics, redueixen les prestacions per les persones aturades i dependents, incrementen impostos pel autònoms. Pensen que fent-nos més pobres i menys lliures sortirem de la Crisi? 
Avui pels governs de l'Estat i de Catalunya l'estabilitat pressupostària, la mal entesa “austeritat” i la reducció dels serveis públics per generar més negoci privat són la prioritat. Per això, crec que resulta contradictori que sigui precisament el Govern Català i CiU qui s'afegeixi o promogui les mobilitzacions per a Independència de Catalunya que es celebren entorn la Diada Nacional de l'11 de Setembre. No es contradictori que CiU acordi polítiques a Espanya, Catalunya i Barcelona, amb el centralista, conservador i neolliberal PP i reclami alhora l'Alliberament Nacional? 
ICV-EUiA defensem el dret del poble català a decidir lliurement el seu futur, i creiem que a major nivell d'autogovern de Catalunya majors possibilitats de Benestar pot tenir la nostra societat. Quant més recursos tenen les administracions properes a la ciutadania més fàcil hauria de ser resoldre els seus problemes. Ara, enganyaríem a la gent si diguéssim que amb la Independència de Catalunya resoldríem els nostres problemes socials o sortiríem de la crisi. Si Catalunya fos independent no privatitzaríem la Salut i la gestió de l'Aigua? Recuperaríem una Renda Mínima d'Inserció per tothom? No vendríem el Baix Llobregat per fer Eurovegas?
Jo no recolzaré cap projecte polític per Catalunya que condicioni els drets laborals, la cohesió social, la igualtat d'homes i dones o la defensa del medi ambient a la sobirania nacional 
Per això crec que no és encertat centrar les reivindicacions polítiques del proper curs només en aconseguir més Llibertats Nacionals o protegir les ja aconseguides. Cal defensar alhora un Estat del Benestar Democràtic.
Volem Llibertats Nacionals amb Justícia Social, i per aconseguir-les cal la mobilització i l’activisme ciutadà a tots els nivells. Des d'ICV-EUiA fa mesos que fem una crida a la Resistència, a la defensa dels drets socials i l'autogovern aconseguits. I fem una crida a la suma, a la coordinació d'esforços, a la generositat individual per construir projectes col·lectius. S’ho volen carregar tot, però hi ha Alternativa si treballem conjuntament.

Comentaris