Eurovegas afecta a Cornellà? Què dius!?


La pl. de l'Ajuntament dijous 28 durant el Ple
Fa uns 15 dies que diversa gent de la nostra ciutat em fa aquesta pregunta. En especial és una pregunta que m'estan fent aquells/es amb qui compartim espais i xarxes socials (des de la porta de l'Escola al Facebook), però cada cop són més les persones "anònimes" de Cornellà les que s'estan interessant pel possible impacte del projecte que Las Vegas Sands Corporation vol fer al Baix Llobregat.
Si rellegiu les entrades sobre el tema que he anat fent en aquest bloc o les que hem fet als espais d'ICV-EUiA crec que trobareu sobrada informació sobre el tema. Avui, si em deixeu, voldria fer un breu repàs del que va passar al darrer Ple de l'Ajuntament de Cornellà de dijous passat (28 de juny de 2012) i començo per agrair les presència de les 300 persones que es van aplegar a la plaça de la l'Ajuntament per donar suport a la Plataforma Aturem Eurovegas.
En aquest Ple, i després d'haver preguntat a l'alcalde en diversos espais sobre que saben del projecte Eurovegas, vam presentar una moció per obligar a tothom a posicionar-se. La moció que ICV-EUiA vam redactar de manera conjunta i coordinada amb la Plataforma ciutadana "Aturem Eurovegas" de Cornellà, demanava de manera clara i contundent i donades les circumstàncies i la informació de la que es disposa, que és rebutgés de manera categòrica la possible instal·lació d'aquest macrocomplex d'oci als terrenys bàsicament del Parc Arari del Baix Llobregat.
Després de saber des de feia prop de 10 dies que el dijous 28 de juny a les set del vespre havíem de debatre sobre Eurovegas, i de tenir el redactat de la moció de la plataforma des des feia una setmana, el PSC va fer-nos arribar a les 12 del migdia del mateix dijous una esmena global, una moció alternativa.
Com vaig explicar al Ple, ICV-EUiA no vam acceptar l'esmena del PSC per una qüestió de fons i de forma. La moció va ser presentada per ICV-EUiA com a membres de la Plataforma Aturem Eurovegas, i les esmenes presentades pel PSC eren de tant calat, modificaven tant l'orientació de la moció, que per acceptar-les cal una anàlisi en profunditat per part de tota la Plataforma.
En el mateix sentit, crec que acceptar les esmenes del PSC significava acceptar que si Eurovegas ve ni l'Ajuntament ni la ciutadania tindrem res a dir. Significa acceptar que desaparegui de cop tota la legislació sobre urbanisme i la participació ciutadana en aquest.
Finalment, crec que acceptar el plantejament de la moció del PSC era acceptar l'antiga dicotomia entre desenvolupament social i sostenibilitat, que crec avui ja superada. Volia dir acceptar que "els homes" han de poder fer malbé el seu medi, el seu territori, el seu món, si així aconsegueixen una més menys real riquesa.
Estic absolutament d'acord en que el Baix Llobregat i Cornellà necessita inversió per generar ocupació, tinc una família farcida d'aturats/des però no accepto que la inversió que es faci per garantir-los ocupació sigui de qualsevol tipus. La Generalitat i Las Vegas Sands estan fent-nos xantatge amb les nostres persones aturades. Abusen perquè som una comarca destrossada per la crisi, i es passegen per la nostra ciutat com si tot ho poguessin comprar. Però hi ha alternatives, i si no ve Eurovegas hem d'exigir que vinguin altres inversions menys pernicioses social i territorialment parlant. Recordo que Euroegas demana la inversió pública i el finançament local que no s'està oferint ni a empreses, ni a entitats, ni a emprenedors de Cornellà, el Baix Llobregat, o Catalunya
El representant de Las Vegas Sands a Cornellà el 25 de juny
Vull dir, per acabar, que l'esmena del PSC té elements positius, com són que l'Alcalde i el Govern de Cornellà estan disposats a demanar més informació del Projecte a la Generalitat i explicar-la a la ciutadania, i també que estan disposats a seguir exigint inversió de la Generalitat a Cornellà i al Baix Llobregat si no ve Eurovegas.
La moció del PSC va ser aprovada també per CiU qui fa menys de 3 mesos estava de CAMPANYA contra la possible ubicació d'un supermercat a la Siemens. Allò si atemptava contra el comerç local i 4 macrohotels barats amb 2 casinos, no?
Finalment, com vaig recordar dijous, insisteixo en la idea que Eurovegas trenca el model de desenvolupament social i territorial que la majoria social i política de la comarca hem pactat i construït. I per això em molesta l'actitud poc activa i massa facilitadora tant del PSC com de CiU de Cornellà i del Baix. Amb ells hem construït moltes coses i els demano que canviïn la seva posició, que posin per davant dels interessos de partit els de Cornellà i la seva gent.

Comentaris