1er any de mandat a l’Ajuntament


El juny de 2012 es complia el primer any de mandat del nou Ajuntament sorgit de les darreres eleccions municipals. Unes eleccions que a Cornellà van suposar un retrocés en la “supermajoria” absoluta del PSC (que ara governa en solitari) i en ERC, i un lleu creixement per la resta. Com ja vam dir, és evident que l’arribada de moltes noves candidatures a Cornellà va generar el fenomen que hipotèticament volien evitar i la pluralitat política a l’Ajuntament s’ha reduït, quedant només 4 grups (PSC, PP, ICV-EUiA, i CiU). No podem oblidar que quasi 5000 cornellanencs i cornellanenques van votar a opcions electorals, 2000 a opcions d’esquerres, que avui no estan representades al consistori i que 30.000 no en van votar cap.
Ha estat un any dur, marcat evidentment per la situació socioeconòmica en la que es troba immers tant el país com la ciutat i la seva gent, i pels efectes de les retallades de drets socials del Govern de Catalunya i de l’Estat Espanyol, que han condicionat i condicionaran enormement la capacitat d'actuació de l'Ajuntament.
Amb aquest escenari, ICV-EUiA hem treballat aquest any a l’Ajuntament amb molta força i responsabilitat, pels recolzaments rebuts, i per la necessitat de plantejar alternatives per abordar la crisi i les retallades des d’una esquerra verda nacional.

Des d’una oposició constructiva hem estat, de llarg, el grup municipal que més propostes ha fet al Ple i que més accions planteja per abordar els reptes de Cornellà. En aquest sentit volem destacar alguns dels aspectes que creiem han estat essencials durant aquest primer any de mandat:

• Acord Social contra la Crisi, que en aquesta ocasió si compta amb el recolzament de la nostra formació donada la gravetat de la situació actual, i donat el volum d’aportacions d’ICV-EUiA que es van incorporar al text definitiu. Creiem que una força política no pot ser una simple observadora. És hora d'implicar-se i per això vam fer propostes, no és moment de "politiqueria". És igual qui es faci la foto. Cornellà està patint molt. Tenim 8400 persones aturades, la meitat no cobra cap prestació, i l'abandonament escolar segueix disparat. Cal un Acord útil, obert a noves propostes, que defensi la igualtat d'oportunitats i els Drets Socials amenaçats avui per retallades de governs i interessos dels mercats. Esperem poder fer un bon balanç de l’Acord en acabar el mandat, fet que significarà que malgrat la situació econòmica les accions realitzades han estat útils per fer front a les conseqüències d’una crisi molt injusta per a la classe treballadora. Ja tenim en marxa dues de les accions que vam pactar amb el govern municipal en el marc de l’Acord. L’Oficina de Mediació Hipotecària i els Plans d’Ocupació Municipals per persones aturades de llarga duració i amb càrregues familiars.

ProCornellà. La situació de l’empresa municipal resultant de la fusió d’EMDUCSA i PRECSA és preocupant. El volum de solars, pisos, locals i aparcaments pendents de vendre, així com el descens en l’activitat en Fira, Auditori i Parc Esportiu, fan que es trobi en una situació financera força delicada. Té l'endeutament que l'Ajuntament no té. És la “propietària” de terrenys i edificis claus pel futur de Cornellà com els terrenys al voltant de l’Espanyol o Siemens i Can Bagueria o el Cinema Pisa. Les decisions entorn del futur de l’empresa doncs poden condicionar el disseny de la Cornellà del 2020 i això no ho pot fer en solitari l’Alcalde i l’equip de govern. Cal comptar amb tota la ciutat per donar sortides viables i sostenibles a la ciutat.

Consell de Ciutat. Desprès de molts anys demanant aquest espai de participació a la ciutat, avui ja podem dir que comptem amb ell i que ben aviat podrem iniciar els treballs en el si d’aquets nou espai de reflexió i debat entorn a aspectes estratègics de la ciutat. Tot i que des d’ICV-EUiA hauríem impulsat aquest Consell amb una estructura més oberta i participativa, creiem que és un bon espai per parlar de tot allò que afecta i preocupa a la ciutadania vers la seva ciutat. Aquest ha de ser el gran motor del Debat Públic a Cornellà.

Transparència i Comunicació. Malgrat governar en solitari, al PSC, amb l’alcalde Balmón al capdavant, li costa superar les seves formes de govern opaques i personalistes que des d’ICV-EUiA sempre hem denunciat i denunciarem, simplement perquè creiem que la informació municipal no és patrimoni exclusiu del govern de torn sinó del conjunt de la ciutadania de la ciutat. La manca de pluralitat social i política en els espais de comunicació municipals (Ràdio Cornellà, Cornellà Informa, i web municipal) és una assignatura pendent de Cornellà.

Educació, Benestar i Salut. Tota la població de Cornellà ha de tenir oportunitats de millorar la seva situació social, i per això ens preocupa molt el manteniment de serveis essencials a la ciutat donades les restriccions pressupostàries que arriben des del govern central i autonòmic. Hem denunciat totes les retallades (Salut, PIRMI, Dependència, Educació) i ens hem pronunciat públicament per ajudar al govern local a cercar noves fórmules per poder mantenir allò que hem aconseguit oferir a la ciutat al conjunt de la població, però sense ofegar a aquells que més pateixen els efectes de la crisi. En aquest sentit vam pactar amb el govern local un paquet de mesures derivades del Pressupostos municipals de 2012, entre les quals es trobava l’aplicació del sistema de TARIFACIÓ SOCIAL als preus públics de serveis considerats essencials, com per exemple les Escoles Bressol municipals i l’Escola de Música. Hi seguim treballant.

Comentaris