I si rescatem les persones?


Ja estic més tranquil. Estem salvats/des! Hem tingut la sort de tenir amics europeus, i en especial una amiga alemanya, que han cobert les nostres "vergonyes bancàries".
Així, l'Estat Espanyol rebrà aquests dies prop de 100.000 milions d'Euros per cobrir els "descoberts" dels bancs i caixes. Amb independència de com li vulguin dir a l'operació el que crec és evident per tothom és que es tracta d'una operació gestionada amb molt obscurantisme pel Govern Rajoy i que crec genera grans ombres sobre la nostra economia. Intentem posar-hi una mica de llum?
  1. Qui ha sol.lictat el "rescat"? Tot indica que el Govern Estatal el demana, però que el món financer global el reclama.
  2. Per a què serveix? En teoria ha de servir per equilibrar balanços i omplir les caixes dels bancs per evitar que no puguin “funcionar” o retornar dipòsits, però resulta que l'import atorgat per Europa es quasi la mateixa quantitat (90.000M€) que els bancs espanyols i catalans deuen als bancs Europeus. "No hace falta decir nada más" que diria aquell.
  3. Com es torna? Qui el torna? Pel govern de Rajoy aquest préstec és un suport, una ajuda, i no un "rescat" perquè no hi ha condicions fora de les d'un préstec que haurien de tornar els bancs. Ara, Espanya és realment diferent a la resta de països "ajudats". No ens obligaran a més ajustos? Si no ho fan és perquè consideren que PP i CiU ja han retallat prou? No sabem com es retornarà aquest préstec, però sabem que incrementarà el deute públic com acaba de dir UE.
En qualsevol cas és evident que Espanya ha fet el ridícul davant d'Europa. Mentre els ministres de Rajoy deien una cosa, la UE n'explicava una altra i decidia prendre mesures davant el descontrol bancari. És sorpornent que ningú ens ho demani des de les institucions europees, però cal depurar les responsabilitats de qui ens ha dut a aquesta situació, perquè la mala gestió d'alguns directius de bancs i caixes i la incapacitat de les autoritats polítiques no l'hem de pagar el conjunt de la ciutadania en forma de noves retallades socials.
Hi ha alternatives. Si el bancs reben recursos públics han de fer serveis públics. Per començar cap entitat "rescatada" amb diners públics pot fer un sol desnonament més i ha de donar habitatge per emergències socials. Rescatem persones! 
Us adjunto un conjunt d'enllaços d'interés sobre el tema que superen aquesta breu i humil explicació que he enviat a la Premsa del Baix ( http://www.lapremsadelbaix.es/) :
http://www.vnavarro.es/
 

Comentaris