Menys Educació i més pobres

Les famílies que portem els/les nostres fills/es a les Escoles Bressol Municipals serem el curs vinent més pobres. Per què?
Doncs, serem més pobres perquè tindrem menys renda disponible. Tindrem menys renda disponible perquè també les quotes de les Escoles Bressol s’apujaran de forma generalitzada per culpa de la “retirada” del seu finançament de la Generalitat de Catalunya.
El Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 5/2004 que arran d’una iniciativa legislativa popular creava 30.000 noves places de Llars d’infants/Escola Bressol de titularitat pública. Aquesta llei tenia la intenció de fer un primer pas cap a una oferta pública ajustada a la demanda real i reforçar la idea que l’educació en la petita infància, entre el naixement i els 3 anys era clau pel bon desenvolupament de les persones.
Posteriorment el Departament llavors d’Educació va elaborar el Mapa de 0-3, tenint en compte la complexitat i les característiques de cada municipi, i va establir les fórmules de finançament per als ajuntaments per tal de facilitar la creació i el manteniment de les places previstes a la Llei.
Això va permetre que a comarques com el Baix Llobregat i ciutats com Cornellà, Sant Joan Despí o El Prat amb molta població infantil entre els 0 i 3 anys s’incrementés de forma exponencial l’oferta de places d’escola Bressol.
Avui una plaça d’Escola Bressol costa uns 5400€ de mitjana a l’any. Cost que es cobreix de manera similar entre les famílies, l’Ajuntament i el Departament d’Eensenyament de la Generalitat que posava 1.800€ plaça/any. Recordo que avui són pocs els municipis en que la quota d’Educació+Menjador en una escola bressol està per sota dels 250€.
Tot i les Lleis, el Mapa, els Decrets, els Pactes Nacionals d’Educació i demés, hores d’ara el Departament no s’ha compromès a anar més enllà dels 1.300€ per plaça el curs actual 2011/12 i de 1.000€ per plaça pel curs 2012/13 que ara comença la preinscripció afegint que no hi haurà convocatòria de beques d’escolaritat 0-3 per l’actual curs.
Molt ens temem que la davallada final serà del 45% en tres cursos (de 1.800 a 1.000€). El Departament insisteix en que la xifra no és la definitiva allargant així la incertesa i es torna a escudar en l’Espanya per dir que quan s’aprovin els pressupostos de l’Estat ens concretaran.
En resum, que falten diners i algú els ha de posar. Ara cal veure qui i com. La meva proposta és:
1.      Seguir reclamant els 1800€ per plaça a la Generalitat i considerar el desens del finançament de la Generalitat com un deute amb els Ajuntaments.
2.      Ajustar al màxim, sense perdre qualitat educativa, el cost de les Escoles Bressol Municipals. Estudiant de nou, si cal, elements com els horaris d’obertura o l’aprofitament de cuines.
3.      Incrementar els marges d’accés a Bonificació, Beques o Reduccions de quota perquè el màxim de famílies s’hi puguin acollir.
4.      Finalment repartir el diferencial negatiu que “la retirada” d’aportacions de la Generalitat hagi generat, entre famílies i Ajuntament evitant que la quota resultant per les famílies faci inaccessible el servei per la majoria d’elles.
En qualsevol cas, el que és molt probable és que de forma generalitzada s’incrementin quotes de les Escoles Bressol pel proper curs a tota Catalunya i que les famílies que apostem per l’educació des de la petita infancia tindrem menys recursos, serem més pobres.

Comentaris

  1. El que han de fer és retirar les subvencions a les escoles d’elit i distribuir les inversions en educació per aquelles famílies que ho necessiten. I no que serveixi per subvencionar escoles on les famílies que hi van es poden permetre pagar escoles caríssimes.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada