A Cornellà posem-nos d’acord. El primer les persones


En aquests dies entitats, empreses, institucions i grups polítics locals tancarem el nou Acord Social de Cornellà. Un acord que ha de servir per orientar les actuacions en matèria econòmica, laboral, i social de la nostra ciutat els propers anys, i així ajudar a millorar la situació dels milers de persones de Cornellà que més estan notant la crisi. Un Acord que, som conscients, tindrà moltes limitacions perquè haurà de buscar solucions locals a les conseqüències de problemes globals (Dependència, pobresa, atur, habitatge, endeutaments,...) però que no serà inútil.
ICV-EUiA signarem l’acord per dos motius:
El primer motiu, perquè ja vam dir en la nostra declaració d’intencions per aquest mandat 2011-2015 que és temps d’acord i d’implicació. Amb la que està caient no és moment de la “politiqueria” i la recerca del titular pel titular. És igual qui es faci la foto, és igual que l’Alcalde s’apunti un nova medalla immerescuda. Cornellà té molts problemes i una força que està a l’oposició no pot ser una simple observadora, ha de ser útil. Cal implicar-se i les nostres regidores i regidors ho farem.
El segon motiu és que no podem obviar que a Cornellà entre el 2009 i el 2012 el nombre de persones aturades han crescut en un 41% i es situa per sobre de les 8200 persones, de les quals menys del 60% tenen dret a algun tipus de prestació estatal o autonòmica per desocupació. Per això ens sembla important que a diferència de l’anterior acord, absolutament determinat per la voluntat de mantenir les depredadores polítiques locals d’habitatge, aquest cop els objectius de l’acord van adreçats a garantir actuacions socials, i l’habitatge s’aborda com un dret i no com un negoci. És un acord basat en la promoció dels Drets Socials que avui tant amenacen les retallades i els ajustos de l’Estat, el Govern Català o les directrius de la UE.
Això explica l’encaix de moltes de les nostres propostes per aquest Acord Social. Per exemple, creiem que és clau que la ciutat treballi per generar més riquesa i per repartir-la millor, que l’oferta d’educació i formació professional sigui més amplia i coordinada, que és lluiti contra l’abandonament escolar i per l’èxit escolar i la transició escola- treball, que l’atenció a les persones aturades sense prestació i a les persones en situació de pobresa en general sigui prioritària o que la ciutat s’impliqui més per evitar els desnonaments de famílies de Cornellà.
Reitero que som molt conscients que molts dels problemes que pateixen les famílies de Cornellà tenen poca solució des d’una òptica local en exclusiva però tampoc entendríem que l’Ajuntament i la societat civil de Cornellà s’inhibissin en la recerca de petites o grans solucions.
Un bon exemple d’això és el que està passant amb les persones de Cornellà afectades per haver adquirit les conegudes com a “participacions preferents”, (#preferenteskny) producte financer d’alt risc ofert per diverses entitats financeres, amb molt baixa liquidesa, sense venciment de retorn del capital, i que queden subjectes a l’arbitrarietat de l’entitat financera emissora.
Avui, centenars de Cornellanencs/ques tenen els seus estalvis “segrestats” amb aquests productes i per això ICV-EUIA li hem plantejat que l’Ajuntament s’ha d’implicar en la visibilitazació del problema i en el suport jurídic a les persones afectades.

Comentaris