Ja tenim Zona Única Escolar!


Les famílies que aquests dies participin del procés de preinscripció escolar a Cornellà estrenaran una novetat històrica. Per primer cop podran escollir pels seus fills i les seves filles l’escola pública o concertada de Cornellà que vulguin, sense cap limitació! http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/16-educacio/518688-cornella-ja-te-zona-unica-dinscripcio-escolar.html

Això, que en una primera lectura pot ser vist com una millora, com una bona notícia, per les famílies de Cornellà tinc molts seriosos dubtes que suposi una millora per l’educació de Cornellà en general i dels seus nens i nenes en particular. I aquest és el debat, què és millor una família contenta perquè pot portar els seu fill o la seva filla a l’escola que vol o una ciutat on es garanteix el dret a l’educació de tota la seva infància en igualtat de condicions ?
Façana de la nova Escola Martinet, construïda a Almeda quan hi havia 2 zones

Crec que podeu suposar la meva resposta si llegiu aquesta i d’altres entrades del bloc, i també accepto que garantir una cosa no té perquè suposar l’ incompliment de l’altra, però m’entendreu si considero que fer de Cornellà una zona única escolar és una opció que cal fer amb més debats, i amb dades i exemples a la mà.

La Zona Única és una opció de ciutat que caldria haver-la treballat molt més. No entenc el perquè de les preses per aplicar-la. Encara menys entenc, com el PP, que mai ha participat de cap espai educatiu a Cornellà, pot marcar la política educativa de Cornellà i el seu alcalde amb una moció presentada a molts municipis catalans per beneficiar les escoles privades que són les que sempre veuen incrementada la demanda quan es fan opcions liberals com aquesta.

Hem sembla molt greu que tant el Departament d'Educació i Ajuntament no han tingut en compte la voluntat del Consell Escolar que va demanar un millor estudi de les alternatives de zonificació i no només Zona Única. Desitjo que la Comunitat educativa hi reaccioni, perquè és a elles i a ells a qui han obviat reiteradament.

Crec que és una engany per part de l’equip de govern (PSC) plantejar que són les suposades queixes de pares i mares les que justifiquen el canvi de zonificació. Unes queixes que no consten enlloc i que segons explica la regidora d’Educació i l’Alcalde són, com a molt, d’una vintena de famílies. Recordeu que cada any es matriculen més de 1000 nens i nenes a Cornellà. Per posar un exemple, en l'Informe 2011 del Síndic de Greuges local presentat el dijous 15 de març no consta cap queixa sobre la qüestió. Si era un tema tant greu per moltes famílies que veien limitats els seus drets, com és que cap s’ha a dreçat al defensor de la ciutadania?

Com he dit a molta gent aquests dies a la gent d’ICV ens agradaria equivocar-nos, però ens temem que la zona única eixamplarà les distàncies socioeducatives entre escoles de Cornellà. http://www.iniciativa.cat/cornella/news/38698

Insisteixo en que el primer dret que ha de procurar garantir l'Ajuntament i la Generalitat és el dret a l'Educació dels nens i nenes i que la lliure elecció de centre, tot i ser important, no és prioritària en una de les ciutats amb el nivell d'instrucció més baix i més pobres de Catalunya.

Comentaris