2011 i 2012 treballant contra el Baix Llobregat

Us adjunto l'article que he enviat per l'Anuari 2011 del Baix Llobregat que edita El Far.

Com tots els anys, 2011 està ple de bones i males notícies, però no podem dir que hagu estat un bon any per la majoria de persones que vivim a Catalunya i al Baix Llobregat. Al 2011 la crisi ha estat implacable. Ha disparat el nombre de persones que s’han quedat sense feina, el nombre d’empreses i negocis que han tancat o treballen sota mínims, i el nombre de famílies que viuen en la pobresa. Aquesta crisi, i en especial la crisi del totxo, han obert una nova derivada al disparar-se també el nombre famílies catalanes que perdien la casa (21 famílies al dia durant 2011).
El World Trade Center de Cornellà amb el 50% de les oficines buïdes. Un exemple de que cal canviar el model
Emmarcat en la cojuntura de cris, 2011 també ha estat l’any dels canvis de poder polític (el poder econòmic és el mateix) i el primer any de les retallades. Tot just començar el 2011, el “govern dels millors retalladors” de CiU amb Mas al capdavant iniciava el seu govern a la Generalitat. Les municipals de Maig permetien a CiU i PP governar directa o indirectament a feus tradicionalment d’esquerres com Barcelona, Badalona, Castelldefels, o la Diputació de BCN, i el 20N, les Eleccions Generals acaben d’atorgar una gran Majoria al PP de Rajoy per governar Espanya.
Des d’un prisma més comarcal cal valorar que les eleccions d’aquest 2011 han reduït la distància entre forces polítiques. El Baix Llobregat no és avui tant “monocolor” com fa 4 anys. El PSC continua guanyant però la resta hi estem més a prop.
El final del 2011 i l'inici d'aquest 2012 queda marcat per les primeres mesures de Rajoy i per l'increment de les retallades de CiU pel 2012. Els Pressupostos pel 2012 que ha presentat el del Govern de CIU són negatius per a la majoria de la població catalana: continuen la línia iniciada el 2011 de retallades al serveis públics bàsics (sanitat, ensenyament, serveis socials, transport) i no serveixen per reactivar la economia ni crear ocupació. Escanyen als Ajuntaments a qui la Generalitat deu al voltant de 1000 milions d’euros, retallen a les escoles bressol i les escoles de música, i no doten de recursos a la Llei de Barris creada pel Govern d’esquerres per ajudar les zones amb més necessitats de les nostres ciutats. I pel que fa als ingressos, enlloc de mantenir l’impost de successions, de crear l’impost a les grans fortunes o de instaurar un impost a les centrals nuclears, s’apugen serveis bàsics com l’aigua o el transport públic.
En aquests Pressupostos de la Generalitat s'evidencia que els governs conservadors castiguen als territoris populars. El Baix Llobregat que queda especialment penalitzat. Mentre la despesa en inversions per habitant és de 252 euros de mitjana a Catalunya, al Baix Llobregat només arriba a 165 euros per persona (398 el 2010 amb el darrer govern d'esquerres).
L'Escola Bressol de St Ildefons. Un tipus d'Inversió social que trigarem a vuere a Catalunya
En qualsevol cas, si 2011 ha estat l’any de la crisi, els canvis de poder i les retallades, també ho ha estat de les mobilitzacions locals i globals, per defensar serveis públics i per reclamar canvis profunds al sistema democràtic i econòmic. Bones notícies i bons exemples com les diverses acampades a les places de viles i ciutats del Baix Llobregat, les “okupacions” de serveis públics per evitar el seu tancament, o la reactivació del Fòrum Social del Baix Llobregat.
Hem acabat el duríssim 2011, on s'ha treballat contra els interessos de la majoira de la gent del Baix llobregat, amb l’esperança que el 2012 sigui diferent. I ho serà en la mesura en que més gent de Catalunya i del Baix sigui conscient de la necessitat de seguir movent-nos i sense perdre de vista com hem arribat fins aquí. Calen canvis profunds pel 2012 si volem  sortir conjuntament de la crisi, sense deixar més gent pel camí i sense perdre uns serveis públics que tant ens han costat construir. 

Comentaris