2011-2012, un curs per sortir tots/es de la crisi

Us adjunto l'article que publicarem al Cornellà Informe aquest mes:

Acabades les vacances d’estiu, la diada nacional de l’11 de setembre iniciarà un nou curs escolar i sociopolític marcat per la convocatòria d’Eleccions Generals, per la continuïtat de les Retallades en els serveis públics del govern de CiU, i, malauradament, per l’increment de les dificultats econòmiques de famílies, treballadors/es i empreses.

Si, superar la crisi sense deixar-se gent pel camí ha de ser l’objectiu central per aquest i pels propers cursos a Espanya, Catalunya i Cornellà. Cal proposar alternatives creïbles a les polítiques que a nivell estatal, autonòmic i local ens han portat fins on estem, i que han dissenyat i executat els darrers 15 anys el PP i el PSOE amb les intervencions decisives de CiU i PNV

Centrant-nos en Cornellà, el que més ens ha d’interessar és que a la ciutat es generi riquesa i justícia social. Que es creïn més empreses, i si pot ser empreses amb arrels locals, que les empreses i comerços ja existents sobrevisquin i millorin les seves perspectives. Tot això sense perdre de vista que vivim en una realitat metropolitana que cal aprofitar, i que la promoció econòmica d’una ciutat ha d’estar al servei de la seva ciutadania, mai al revés.

Tot i que la crisi econòmica té uns orígens globals la greu afectació que està rebent la nostra ciutat (8300 aturats, comerços tancats o en liquidació, oficines per ocupar i polígons industrials a mig gas o a l’espera de requalificació,...) són arguments suficients perquè pensem que a Cornellà no ho hem fet tot bé i que segurament podem fer més del que hem fet.

Cal un bon diagnòstic de la situació per fer una bona proposta de futur. Una proposta de futur que ha de ser ambiciosa i innovadora i s’ha de compartir amb el màxim de gent, partits, organitzacions i sectors de Cornellà. Estructures com l’Acord contra la crisi, l’Acord de governança, Cornellà Creació, la nova PROCORNELLÀ (Empresa resultant d’EMDUCSA i PRECSA), la Fundació per l’atenció a les persones Dependents i el Citilab, s’han de posar al servei d’una estratègia comuna i compartida, transformant-se en Plataformes de Desenvolupament de la Innovació Econòmica.

Què vol dir això? Que la ciutat no pot tornar a supeditar-se a les grans obres, als Centres Comercials, i a les promocions d’habitatges, que cal reflexionar, innovar i arribar a acords. Que necessitem una Cornellà més Creativa. Que l’Ajuntament ha de promoure que Cornellà tingui empreses energèticament eficients, es desenvolupin sectors econòmics com les energies renovables, les indústries de la informació i la cultura, o dels serveis a les persones. Que han d’assessorar, formar, i ajudar a tothom perquè es desenvolupin nous projectes empresarials. Que hem de promoure altres formes d’empresa i el tercer sector social com a sector econòmic de la nostra ciutat. Que d’aquesta crisi o en sortim tots/es o no en sortirem.


Estem convençut/des que en aquestes darreres reflexions hi estarien d’acord en Carles Navales i en Vicenç Badenes, lluitadors com pocs pel progrés de Cornellà i la seva gent, exregidors amb qui vam coincidir i discrepar, persones creatives que tant van estimar Cornellà i que ens van deixar de forma sobtada a finals del curs passat. Serveixin aquestes línies d’humil reconeixement a la seva enorme tasca. Els trobarem a faltar.

Comentaris