La crisi no és excusa per retallar la Salut



Quan a començaments del mes de gener de 2011, es va fer evident la voluntat de retallada del govern d'Artur Mas, en Educació i Sanitat, la nostra coalició es va posar a treballar per intentar que a Cornellà aquestes retallades no arribessin o fossin mínimes, intentant que Ajuntament i la població en general es mobilitzés, i acompanyant als sectors educatius i sanitaris en les seves reivindicacions.

El govern de CiU ha anat amagant informació del que volia “retallar” fins que han passat les eleccions municipals. Ara, sense la por d'haver de pagat cap càstig immediat de l'electorat, les retallades en Salut han arribat atacant dos dels elements de “qualitat” que tenia Cornellà; la descentralització de l'atenció per tots els barris i el nivell d'especialització de la seva atenció.
Per una banda, l'Atenció pediàtrica a Almeda i Fontsanta desapareix i es concentra al CAP Martí Julià, primer pas per tancar els dos serveis i centralitzar l'atenció als nens i nenes de Cornellà en un únic espai, i per l'altra, s'acomiada metges especialistes, i es redueix l'atenció especialitzada.
En comptes de tenir 24h d'atenció pediàtrica d'urgències tenim menys cobertura sanitària i ens hem de desplaçar a Hospitals per ser atesos de problemes que abans es resolien a Cornellà.
Per ICV-EUIA, la Salut pública és un dret no un negoci, un dret que s’ha de promoure i garantir des de l’Atenció Primària desenvolupant polítiques de prevenció i de promoció de la salut. Cal promoure que la gent tingui hàbits saludables i no que es pagui una mútua com pretenen CiU i PP.
Si la despesa en Salut s’ha de reduir, mai hauria de ser reduint la qualitat de l’atenció a la població de ciutats treballadores com Cornellà, i sí apostant perquè l’Atenció Primària tingués més recursos per millorar les condicions de salut dels barris. Per aquí també s’estalviaria i molt!
Des d’ICV-EUiA fa mesos que apostem a nivell Català per un Nou pla de mesures de sostenibilitat del sistema sanitari, basat en la reducció de la despesa de 450 M d’€, sense perjudicar la qualitat de l’assistència i l’equitat.
A Catalunya, podem estalviar en Sanitat prioritzant la racionalització de la despesa farmacèutica receptant dosis ajustades al temps de tractament, medicaments genèrics o el més barat del mateix tipus, promovent la fusió d’entitats, la reducció d’estructures directives i l’enfortiment de l’atenció primària. Hi ha alternatives a tancar Almeda i reduir especialistes!
Ara falta saber si la gent de Cornellà indignada amb les retallades en els nostres serveis de salut ens farem sentir i si tindrem un Ajuntament disposat a evitar les retallades i a encapçalar les reclamacions per una Cornellà millor atesa.
Els darrers anys hem millorat amb molt esforç el nostre nivell d'atenció sanitària, i a Cornellà, ara cal protegir el que hem aconseguit. La crisi és només l'excusa per evitar la mobilització, l'objectiu és fer-nos creure que la Salut no és un dret sinó un negoci.

Comentaris