Comença una nova etapa a la Diputació de Barcelona

Ja tenim nou Grup d'ICV-EUiA-E a la Diputació de Barcelona, gràcies al suport de la gent de Cornellà i del Baix Llobregat, tinc l'honor de repetir com a Diputat Provincial, i de compartir grup amb l'Àlex Mañas (Regidor a Badalona), en Santi Cayuela (Cerdanyola) i l'Elsa Blasco (Barcelona) que s'estrenen.
Per si no ho sabeu el Ple de la Dipu està composat per 20 diputats/des de CiU, 19 del PSC, 6 del PP, 4 d'ICV-EUiA-E, i 2 d'ERC.
Us faig un resum de les principals idees que vam situar en la intervenció que vaig fer divendres 15 de Juliol en el Ple de Constitució de la Diputació de Barcelona com a portaveu d'ICV-EUiA-E

  1. Comença una nova etapa a la Diputació de Barcelona.
    La Diputació de BCN és una institució d’una gran importància pel país. Ho va ser en la època de Prat de la Riba, ho tornà a ser quan en plena transició es produí el retorn del President Tarradellas, abans de l’aprovació de l’Estatut de 1979. I ho ha estat, des de llavors fins ara, com a instrument de suport als municipis, com a punta de llança en la elaboració de polítiques socials, culturals o mediambientals, com a complement de la Generalitat a traves de serveis decisius pel país (Parcs Natural, Organisme de Gestió Tributària, o Biblioteques). Alhora, si aquesta Institució, avui dia, és reconeguda i referent a l’estat espanyol i més enllà, en una part molt important és gràcies a la professionalitat i dedicació dels seus treballadors i treballadores.
Una nova etapa, que a nivell global, entenem que no és un canvi d’època sinó que vivim una època de canvis. La crisi financera o el 15M ens interroga i ens demana una nova política en el sentit més noble de la paraula. Canvis que ens interroguen i ens demanden donar respostes des de la ciutadania i des de la política i que el municipalisme n’ha de ser protagonista en primera persona.
Aquesta nova etapa, aquest mandat que inicia el món local, ha de servir per construir més i millor municipalisme. La Diputació de Barcelona ha de seguir essent la principal institució municipalista de Catalunya, al servei dels Ajuntaments, motor generador i promotor de polítiques de canvi, d'innovació a nivell municipal i Agent de reequilibri territorial. La nostra participació en bona part dels anteriors governs de l diputació demostra la nostra vocació municipalista i la nostra sensibilitat envers aquells municipis amb majors dificultats socials, econòmiques, o territorials fossin del color que fossin els seus governs.
  1. Un bon finançament local per fer de les polítiques socials i anticrisi la prioritat.
La crisi econòmica que pateix el nostra país i la seva gent ha possat encara més de relleu la necessitats de governs locals potents i àgils, i han demostrat que si hi ha una administració eficient, aquesta és l'administració local, en la que s'inclou aquesta Diputació.
Els ajuntaments estan en primera línia de combat contra la pobresa que la crisi està incrementant en moltes famílies i el recolzament de aquesta institució als ens locals en les polítiques de cohesió social ha de ser, i esperem que sigui, la prioritat d'aquest mandat. Avui la reactivació econòmica i la lluita contra l'atur són els principals reptes del país i la Diputació de Barcelona ha d'estar a l'alçada i al costat dels ajuntaments. Com hem dit els darrers anys allà on la nostra coalició està present, és el moment de construir Polítiques socials i polítiques de proximitat per sortir de la crisi, per atendre les noves necessitats de la ciutadania i per millorar les condicions de vida de la gent dels nostres pobles i ciutats.
I per fer aquestes polítiques i perquè els municipis puguin seguir fent un bon servei públic, cal un finançament local just. Ja no n'hi ha prou amb que els i les electes locals ho reclamem en moments com aquest o en els debats pressupostàris anuals. Cal un major compromís de totes les organitzacions polítiques aquí presents no només per evitar la fallida econòmica del món local sinó perquè l'administració local sigui per fi una administració de primer ordre.
  1. Cal racionalitzar l'organització territorial i administrativa de Catalunya
La Diputació de Barcelona pot ser també un agent implicat i facilitador d'una reorganització territorial i administrativa de Catalunya basada en el principi de subsidiarietat. ICV-EUiA i les Enteses de Progrés municipal creiem que cal garantir la lleialtat de la Diputació a la nova organització territorial de Catalunya en vegueries que l’Estatut estableix, i que ha de jugar un paper clau per racionalitzar l’administració al nostre País.La Diputació de Barcelona és doncs una institució amb futur, amb un possible nou paper, dins d'una nova organització territorial.
La nostra coalició defensa l'existència de governs locals de segon nivell per tal de garantir que tots els catalans i totes les catalanes (visquin on visquin) gaudeixin d'iguals serveis i qualitat de vida, però aquest segon nivell no ha de suposar una major despesa pública. Per això defensem que les futures vegueries han de construir-se amb una llei de governs local potent, que detalli competencialment qui fa què. Què fan les vegueries, que fan els ajuntaments, si calen els Consells Comarcals o no, i amb una llei de finances dels governs locals que doni resposta a les necessitats del municipalisme. També s'imposa fer una reflexió sobre el paper de la nova Àrea Metropolitana de Barcelona i la necessària complementàrietat amb la Diputació de Barcelona, singularitat que hauria de quedar recollida a la Llei de governs locals.
  1. Dubtem que el govern CiU + PP de la Diputació pugui assumir els reptes Socials, Territorials i Nacionals que es plantegen.
La configuració del futur govern de la Diputació que avui ja s'ha començat a visualitzar, genera seriosos dubtes sobre si avui la Diputació de Barcelona podrà jugar aquest paper de motor del món local que estem reclamant. Pel nostre Grup, malauradament el nou govern de la Diputació que avui comença a caminar és el reflex de les dinàmiques de la Política Nacional, no de compartir estratègies municipalistes ni visions sobre el paper que ha de jugar aquesta institució. El retrocés pel municipalisme català que pot representar l'acord CiU-PP ens preocupa i molt, però desitgem que sigui només un fet conjuntural.
Avui dissortadament la Diputació no serà referència de l'avenç de l'autogovern de Catalunya. Al contrari avui els que ataquen les legitimes aspiracions d’autodeterminació del poble de Catalunya governaran la Diputació de Barcelona.
Esperin del nostre Grup una oposició responsable, crítica i propositiva. Una oposició amb mà estesa que vol col·laborar amb el nou govern de la Diputació en les línies de treball que hem dibuixat i que també vol col·laborar en la reestructuració que la pròpia Diputació haurà de fer els propers mesos. Entenem que la Diputació s'ha d'adaptar a les necessitats dels municipis però no pot ser només una admnistració redistribuidora, i alhora Entenem que cal reorganitzar la Diputació per fer-la més eficient, no per satisfer interessos orgànics, partidistes o corporatius.
  1. Conclusió. Hi ha alternatives al Pacte amb el PP senyors de CiU
No hem donat suport a Salvador Esteve com a President, però si el govern de la Diputació aposta per més i millor municipalisme, per promoure les polítiques socials, de lluita contra la crisi des de la innovació i la formació, per defensar el territori i promoure la cultura catalana, i per implicar-se decididament en la reorganització territorial de Catalunya, pot comptar amb nosaltres en aquest mandat. El municipalisme de l'esquerra verda nacional suposa el compromís del nostre grup pels propers anys construir el país des de les ciutats i els pobles.

Comentaris