Comença un nou mandat municipal

Us adjunto la intervenció que avui hem fet en la constitució del nou Ajuntament:


Veïnes i veïns, Companys i companyes, autoritats, alcalde
Benvolguts i benvolgudes,
Avui comença a caminar el nou Ajuntament de Cornellà. Un Ajuntament que haurà de gestionar una ciutat que pateix com poques la crisi econòmica. Els propers 4 anys les 25 persones que estem aquí assegudes tindrem un paper clau per ajudar a resoldre els problemes presents de Cornellà i alhora començar a dibuixar-ne el seu futur. Des del govern o des de l’oposició ara és el moment de treballar.
La coalició ICV-EUiA volem agrair el suport de les 3566 cornellanencs i cornellanenques que ens van confiar el seu vot el 22 de Maig i que ens han portat a tenir un grup de 4 regidors i regidores a l’Ajuntament. Gràcies pel vostre suport i pels vostres ànims i aportacions. El resultat obtingut ens confirma que la línia de treball oberta i participativa engegada aquests mesos és força adient i volem ampliar-la.  Som una coalició amb parets de vidre que volem fer una Ajuntament amb parets de vidre
És evident que l’arribada de moltes noves candidatures a Cornellà ha generat el fenomen que hipotèticament volien evitar i han reduït la pluralitat política a l’Ajuntament a 4 grups (PSC, PP, ICV-EUiA, i CiU). No podem oblidar que quasi 5000 cornellanencs i cornellanenques van votar a opcions electorals que avui no estan representades en aquest consistori i que 30.000 no en van votar cap.
Per això us proposem, companyes i companys de Consistori que legitimem encara més l’activitat del Ple Municipal apostant decididament per la participació, la transparència en la gestió, el consens i el diàleg amb responsabilitat i humilitat. Per això us plantegem que quan abans millor reajustem el Reglament Orgànic Municipal, l’Acord per la governança i l’Acord contra la crisi. Cornellà espera del seu Ajuntament implicació en la solució dels seus problemes, participació i capacitat de decisió, i capacitat de generar oportunitats.
ICV-EUiA hem presentat candidatura a l’alcaldia perquè no volem que ningú surti d’aquest Ple amb la sensació que en aquesta ciutat només hi ha dues alternatives, o el PSC o la dreta del PP i CiU.
ICV-EUiA volem governar, ens vam presentar a les eleccions per fer-ho, tenim propostes, persones i noves maneres de fer política. No hem estat l’opció electoral majoritària en les darreres eleccions, i per tant no tenim “l’encàrrec” de governar Cornellà però si la responsabilitat d’intentar que les nostres propostes arribin a fer-se realitat i que aquesta ciutat sigui millor!
Volem una Cornellà més cohesionada. Els propers anys cal situar encara més al centre de l’actuació pública a les persones i sobretot a aquelles que més pateixen la crisi. Cal que actuïn coordinadament les polítiques de serveis socials, d’ocupació, d’habitatge, de civisme i integració, de dinamització comunitària, de cultura, de família, i les d’educació.
Volem una Cornellà més segura. Cornellà ha de millorar la convivència ciutadana, la seguretat i els nivells de civisme. Si, però tenint clar que el principal element distorsionador, el principal factor que desequilibra la convivència i la cohesió social és la pobresa. La pobresa econòmica, però també la cultural. La major inseguretat dels ciutadans i ciutadanes de Cornellà se la genera la seva situació econòmica i laboral. Saber si arribarem a final de mes i si podrem pagar la hipoteca.
L’Ajuntament ha de poder garantir drets i exigir els deures a tota la ciutadania, hagin nascut on hagin nascut. Ha de generar oportunitats per tothom i ha de promoure el respecte per la ciutat i la comunitat entre tothom.
Volem una Cornellà econòmicament innovadora, emprenedora i sostenible. Creiem que els municipis poden ser motor de canvi i que en fomentar l’economia de proximitat i sostenible pot estar una part de la sortida de la crisi. L’objectiu central pels propers anys a Cornellà ha de ser que a la ciutat es generi riquesa i justícia social sobre unes noves bases econòmiques. Que es creïn més empreses, i si pot ser empreses amb arrels locals, que les empreses i comerços ja existents sobrevisquin i millorin les seves perspectives, i que empreses que aposten per la innovació i la sostenibilitat vinguin a Cornellà.
La fòrmula de Cornellà per sortir de la crisi és sumar Educació+Formació Professional+Innovació per generar Nova economia +Ocupació i -Desigulatats socials.
Volem una Cornellà educativa i creativa. Ara més que mai cal que l’Ajuntament s’impliqui en educació. Si en algun tema no pot inhibir-se darrera de l’excusa “d’això no és competència meva” és en Educació.
Implicació i diàleg en educació ha de ser una aposta estratègica de la ciutat i de l’Ajuntament encara més en temps de crisi. L’Educació és el pilar de l’autonomia personal, de la promoció social, de la convivència i de l’accés a l’ocupació. Necessitem esmerçar esforços en reforçar la vessant d’incorporació laboral que tot procés formatiu ha de tenir per aconseguir professionals innovadors que generin nous projectes econòmics a la ciutat o reforcin els existents.
Qui pateix la manca d’educació i la manca de formació dels ciutadans i ciutadanes d’una ciutat és la cohesió social de la mateixa ciutat.
ICV-EUiA apostem per la Cultura creativa, perquè la cultura es faci de baix a dalt. Que es passi de la cultura dels grans esdeveniments a la cultura de proximitat. Que es passi de la cultura de la pedra a la dels continguts i la creació, de la cultura per a uns pocs a la cultura d’equipaments en xarxa i per a tothom. Que es passi de la cultura d’aparador a la cultura del risc i del compromís, de la cultura tradicional identitària del passat a la cultura popular integradora. l’Ajuntament no només ha d’intervenir amb la difusió, ha d’intervenir  mitjançant la creació, l’educació i la producció, adaptant els equipaments i creant-ne de nous per aconseguir que l’accés a la cultura sigui de veritat un Dret Social.
En definitiva que la cultura es posi al servei de la promoció de les persones, que la formació artística i la difusió cultural serveixi perquè els nens i nenes, i la resta de la ciutadania siguem més creatius. Aquesta cultura és la que permet generar condicions de transformació social, de generar imaginari compartit, en definitiva de generar ciutadania activa, lliure i crítica.
El mateix ha de passar amb la Política esportiva, que no es pot deslligar de l’educació i la Salut. En aquest mandat cal que Cornellà comparteixi objectius esportius i comenci a dissenyar el Projecte Esportiu de Ciutat per incrementar el nombre de persones que practiquen esport el màxim de temps possible, i garantir que aquesta pràctica es fa amb un nivell de qualitat acceptable.
Volem una Cornellà sense exclusió residencial. Creiem que Cornellà necessita una nova política d’habitatge per generar alternatives assequibles d’habitatges i evitar la pèrdua de capital social, de gent que marxat, que la bombolla immobiliària ha suposat per Cornellà.
Us plantegem que Cornellà aposti perquè la Política d’Habitatge sigui una política social de primer ordre que garanteixi el dret a un habitatge digne i la funció social dels habitatges.
Cal que tots els Planejament de futurs habitatges obeeixin a les necessitats reals d’habitatge de la població de Cornellà; joves que necessiten emancipar-se, famílies que necessiten un canvi per qüestions socioeconòmiques, o gent gran que necessiten major autonomia.
Cal que Cornellà controli el màxim de sòl en mans públiques,  conegui el parc d’habitatges buits en mans privades existent  i apostai pel lloguer, per millorar els barris i per rehabilitar
Volem una Cornellà que protegeixi el territori. Que sigui més habitable, amb més espais verds, amb major consciència ecològica, que estimi més el seu entorn, que prioritzi vianants a cotxes, que consensuï amb entitats i veïns qualsevol actuació urbanística. Cornellà és molt petita i cada pam de terreny és or.
El futur de Cornellà no està escrit. Cal seguir tenint esperança. La crisi te solucions des de l'esquerra. Per això seguirem apostant per la democràcia i  per una nova política, i lluitarem contra l'opacitat pública, per separar els diners de la política, perquè els més febles tinguin veu, perquè no s'oblidi la lluita obrera i de barri, perquè les hipoteques no siguin una condemna, perquè els bancs no sempre es surtin amb la seva, perquè es redistribueixi la riquesa. Per no donar passos enrere i donar-los endavant amb una nova economia socialment justa i ecològicament sostenible.
Ara, després de les eleccions el lema “Democràcia real ja” dels Indignats, del  conjunt de ciutadans i ciutadanes indignats/des amb l’actual funcionament del nostre sistema social, polític i econòmic, pren encara major valor. Això ha de canviar, cal una política més participativa, amb major intercanvi d’informacions i propostes, amb més pluralitat i diàleg, perquè els problemes de Cornellà i la seva gent segueixen presents.
Ara és el moment de fer una Cornellà més justa i innovadora des del diàleg, el consens i la transparència. Ara és moment d’implicar-se responsablement. Aquest és el nostre compromís i hi treballarem aquests 4 anys al carrer i a l’Ajuntament.

Comentaris