Ara és el moment de la seguretat...!?

No us preocupeu. Avui no us faig la crònica d’un acte de la nostra coalició sobre Seguretat i civisme. No en farem cap, a diferència de la majoria de formacions que ja han assumit que la seguretat vinculada a delinqüència i el civisme vinculat al respecte per l’espai públic de la ciutat són avui problemes de primer ordre a Cornellà. Tampoc trobareu en aquesta entrada cap excusa per criminalitzar ICV-EUiA de “bonista”, ni penso fer publicitat gratuïta dels de les “multes” que avui volen omplir el Patronat.
Cornellà ha de millorar la convivència ciutadana, la seguretat i els nivells de civisme? Si, però tenint clar que el principal element distorsionador, el principal factor que desequilibra la convivència i la cohesió social és la pobresa. La pobresa econòmica, però també la cultural. La major inseguretat dels ciutadans i ciutadanes de Cornellà se la genera la seva situació economicolaboral. Perquè ens entenguem, saber si arribarem a final de mes i si podrem pagar la hipoteca ens treu el son molt més que la suposada inseguretat dels carrers de Cornellà.
Com tot moment de crisi econòmica, l’exclusió social a Cornellà s’està incrementant, Sobretot per l’increment de l’exclusió laboral (vinculada a la manca d’oportunitats laborals), l’exclusió educativa (vinculada a les dificultats d’accés a l’educació i la formació) i l’exclusió residencial (vinculada al manteniment i/o la capacitat de millora dels habitatges). Cal entendre doncs, que si tenim més gent a l’atur o jubilada és normal que la convivència en l’espai públic sigui més complexa (SOM més gent!) i malauradament, que si cada cop tenim més famílies que no poden omplir la nevera és d’esperar que les fórmules il·legals d’omplir-la. En definitiva, crec que la inseguretat i l’incivisme són efecte de les dificultats socials i que amb més mi millors polítiques socials, que garanteixin ajudes i oportunitats de promoció a totes les persones, i que evitin la competència per les beques entre ciutadans, tant la seguretat com el civisme millorarien.
Quina llàstima que s’entri en el joc de les formacions reaccionàries (PP, PXC, VD i sovint CiU) que volen treure profit electoral de confondre la causa amb l’efecte.
La prova és que el totpoderós PSC de Balmón ha fet una banderola amb el lema “per les persones SEGURETAT” que envaeix Cornellà, o que en el debat de divendres entre els caps de llista un dels 5 blocs que es va prioritzar per davant d’altres com l’Educació o el Medi Ambient va ser “Seguretat i Convivència”.
Jo vaig intentar divendres que el debat s’orientés més sobre els Drets i els Deures, i crec que en bona mesura ho vaig aconseguir. L’Ajuntament ha de poder garantir drets i exigir els deures a tota la ciutadania, hagin nascut on hagin nascut. Ha de generar oportunitats de promoció i incorporació des de la cultura, l’educació, l’esport, l’habitatge o l’ocupació, per tothom i ha de promoure el respecte per la ciutat i la comunitat entre tothom.
Per què no parlem de com fem això?

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada